Hoe de 'apron' van een flipperkast opnieuw schilderen

Een vriend contacteerde me onlangs met enkele vragen. Hij was al een tijdje druk bezig om zijn Medieval Madness flipperkast volledig op te knappen en volgde mijn restoratie gids. Maar nu hij had een vraag over een stuk waarover ik niets had geschreven, nl. de afdekplaat onderaan op het speelveld waaronder de ballen verdwijnen (de 'apron').

Blijkbaar was die op zijn flipperkast redelijk zwaar beschadigd waar de flipperballen steeds tegen het ijzer rollen. Zelf heb ik nog nooit zoveel schade gezien, meestal is hier enkel een klein lijntje in de verf ingesleten, maar op zijn flipperkast was de verf wat afgebladderd en was het metaal verroest. Gelukkig is deze op Medieval Madness in een zwarte kleur zodat het kan overschilderd worden.

pinball apron repaint

Hier is het stuk voordat iets gedaan is. Je ziet de opvallende schade en roest op het metaal.

pinball apron repaint

gebruik schuurpapier om het roest weg te schuren en maak het metaal en de verf zo glad mogelijk.
vergeet niet alles te ontvetten, en dan kan je dit stuk herschilderen met half-blinkende (semi gloss) zwarte verf uit een spuitbus. Je kan best de bovenste rand afplakken met schilderstape en de bovenzijde (met de tekeningen op) afdekken met een oude krant, om overspray van het spuiten tegen te gaan.

pinball apron repaint

Na het schilderen, ziet er weer als nieuw uit. Om dit zo te houden kan je een lang smal stukje mylar kleven op het stuk waar de bal tegen het metaal rolt.

Met dank aan Tom VDB voor de fotos.