Onderhoud en herstellen van een flipperkast

Klik hier voor meer informatie over het verwijderen van krassen en opblinken van een speelveld (en autolak).

Je flipperkast heeft onderhoud nodig, en het speelveld poetsen is het belangrijkste dat je kan doen. Vuil veroorzaakt slijtage. Hou je flipper proper. Zelfs als je flipperkast zich al in slechte staat bevindt, is er geen reden om er niks aan te doen zodat alles erger wordt. Er zijn al teveel beschadigde flippers die de moeite niet meer zijn om te herstellen. en helaas hebben wij al enkel (recente) flippers gezien die bijna niks meer waard zijn na 3-4 jaar omdat de eigenaar ze in een slechte plek had gezet en niet onderhouden had. Dus zorg aub voor je flipper..

  • Hou het speelveld schoon. Stofzuig je speelveld, ga erover met een zachte doek. Doe er autowax of boenwas op.
  • Zorg voor blinkende flipperballen. Verroeste ballen of met blutsen of krassen in vernielen je speelveld !! Vervang ze met nieuwe, die zijn goedkoper dan een nieuw speelveld !
  • Als je een flipperkast koopt, is het beste dat je kan doen alles poetsen. 'Shop ze': haal alles van het speelveld, reinig alles, vervang lampjes, zet er nieuwe rubbers op, pas de switches aan, zet was op je speelveld, ... ja dit neemt tijd in beslag, je zal er meerdere dagen over doen, maar het zal het waard zijn. Je flipperkast zal beter spelen, en nu het vuil uit al die kleine hoekjes is waar je normaal toch niet aankan, zal alles langer proper blijven.
  • Als je alles van het speelveld haalt, neem dan foto's, stop alles in bakjes of zakjes, neem nota,.. zorg ervoor dat je weet waar alles terugmoet wanneer je het allemaal terug ineen steekt. Als je niet zelf een flipperkast durft shoppen, zoek dan iemand die het voor je doet.
  • Gebruik een harde autowas. Dit beschermt je spelveld voor slijtage en doet het beter blinken.
  • Koop nieuwe rubbers voor je flipper ! Als je een flipper hebt met rubbers die meer dan tien jaar oud zijn: zet er dan nieuwe rubbers op. Ze kosten niet veel en maken een groot verschil. De flipperkast zal terug tot leven komen.
  • Vermijd vochtigheid
  • Vermijd zonlicht, hitte of temperatuurverschillen !!

faded pinball cabinet
Kabinets verschijnen wanneer ze in de zon staan !
Deze flipper had oorspronkelijk fel rode en oranje kleuren, de zijkant is nu volledig tot zwart/wit verschenen.

worn pinball playfield
En dit is hoe het speelveld eruit ziet na enkele jaren in een veranda te staan. Grote temperatuurverschillen hebben ervoor gezorgd dat de verf is gebarsten en losgekomen van het speelveld !

Een kleine opmerking over alles van het speelveld halen. Sommige dingen haal je er niet gemakkelijk af. Pop bumpers moeten losgesoldeerd worden onder het speelveld (voor het lampje dat erin zit), en sommige van de kleine draadjes zijn ook moeilijk weg te halen. Dus als je niet zeker bent over hoe deze stukken eraf halen, laat ze er dan op zitten. Pas gewoon op bij het poetsen/in de was zetten, je kan jezelf pijn doen aan deze stukken..
Update: hier is een nieuw artikel over poetsen van een flipperkast.

williams pretty baby
Probeer de kast ook zo origineel mogelijk te houden. Ik weet het, het is uw flipperkast, u doet ermee wat u wil.
Maar dit bv is een Williams Pretty Baby, 2 speler flipperkast. In 1965 zijn er maar 1300 van gemaakt, ontworpen door de legendarische ontwerper Steve Kordek.. Genoeg om de kast toch wel interessant te maken voor verzamelaars, ware het niet dat ze bedekt is met stickers.. verwacht echt niet dat de kast in deze staat nog iets van waarde heeft als u ze wil doorverkopen.

Wat informatie over diamondplated speelvelden
Alle speelvelden vanaf 1992 zijn beschermd met een laag clearcoat (behalve Gottliebs !). Dat is een soort vernis die ook op autolak wordt gebruikt. Deze is heel stevig en zorgt dat de verf tegen slijtage is beschermd.
Hierdoor kan je produkten die voor je auto bedoeld zijn, ook op je speelveld gebruiken. Maar let op en denk even na, gebruik niet zomaar eender welk produkt en test vooraf ! Let zeker op indien er al slijtage plekken tot op de verf zijn !!
Doffe plekken en kleine krasjes kan je met de hand of zelfs een buffer wegpoetsen, zoals ze met autos doen (simoniseren). Maar houdt er rekening mee dat deze beschermlaag maar heel dun is. Teveel of zelfs te lang simonizeren heeft tot gevolg dat je deze beschermlaag dunner maakt. Je moet geen genie zijn om te begrijpen dat als je teveel simonizeert, je wel je speelveld opnieuw doet blinken, maar de laag die de verf beschermt steeds dunner wordt. Het is geen wonderoplossing die je oneindig kan blijven toepassen.
Daarom dat sommige verzamelaars alles van het speelveld afhalen en de houten plank opnieuw laten clearcoaten. Dan wordt er een nieuwe, dikke, glanzende beschermlaag op gezet. Dan kan het er weer voor vele jaren tegen.
Hier is meer informatie over clearcoaten van speelvelden en diamondplate bescherming.