Algemene verlichting

Als je reparatie handleidingen leest zal je waarschijnlijk vaak horen spreken over GI, of General Illumination. Daarmee bedoelt men de 'algemene verlichting', nl. de verlichting die niet bestuurd is door de computer die het spel controleert. Schakel de flipperkast aan en deze verlichting komt direkt aan (dus nee, het is niet omdat de lampjes aan gaan dat de flipperkast ook werkt !).

Het probleem op veel flipperkasten is dat de connectoren en onderdelen van dit circuit overbelast raken en beschadigd worden omdat flippers vele uren aan een stuk opstaan. In exploitatie worden kasten 's nachts maar enkele uren afgezet, en soms staan ze dagen, weken of zelfs maanden aan een stuk op.

Vooral de connectoren en bijbehorende pinnen verkleuren en zullen op termijn verbranden. Deze moeten dan vervangen worden.

Sommige eigenaars vervangen daarom alle #44 lampjes door het type #47. Dat type lampje verbruikt minder en belast zo de componenten minder. Nadeel is wel dat het veel minder licht afgeeft.
Persoonlijk hou ik daar niet van. De meeste kasten zijn zo al aan de donkere kant. En thuis laat je je flippers normaal niet elke dag uren aan een stuk opstaan dus de schade die kan optreden is gewoon veel minder. Enkel onder bv bumpercaps en andere plastics wil ik overwegen om toch zo'n lampjes te installeren.

De connectoren en pinnen op de printplaat die de lampjes van stroom voorzien, gaan na verloop van tijd opwarmen. Ze begin te verbranden en minder goed te geleiden. De enige goede oplossing is van ze door nieuwe te vervangen.

Het probleem is dat je toch wel wat van solderen moet afkennen vooraleer je deze reparaties gaat doen, anders is de kans groot dat je nog meer beschadigingen gaat aanbrengen. Ik heb ook vernomen dat bepaalde flipper winkels het gerucht doen rondgaan dat je best alle pinnen, connectoren, en ineens alle condensatoren vervangt op elke flipperkast. In theorie is dat misschien wel zo, maar in de praktijk is dat maar op een klein aantal flippers echt nodig. Alles preventief vervangen is vooral goed voor de omzet van de winkel die dan veel onderdelen verkoopt en reparaties doet.. (enkel wanneer je reset problemen hebt en de bruggelijkrichters gaat vervangen, moet je de bijbehorende condensatoren ook vervangen). Kan je niet goed solderen dan blijf je er beter af, of je kan problemen veroorzaken.

Als je niet goed kan solderen, zijn er toch enkele dingen die je kan doen om verdere schade tegen te gaan.

Laat ten eerst je flippers geen uren aan een stuk aan staan. Ze zijn er voor gemaakt, maar toch, als je niet gaat spelen, zet de kast dan uit.

Het is ook belangrijk op WPC flippers om de instellingen aan te passen. In Adjustments A1, kan je Power Saver Level op 4 zetten (staat normaal op 5) en Power Saver Time op 2 minuten.
Wanneer de flipperkast dan voor 2 minuten niet wordt bespeeld, zal die automatisch de verlichting dimmen.

GI connectors

Connectors J120 and J121 zijn voor de verlichting op het speelveld en in de kopkast, maar kunnen omgewisseld worden. Elke pin van J120 is verbonden met dezelfde pin op J121. Dit betekent dat je zonder probleem de connectoren van plaats kan wisselen. Dit kleine truukje is waarschijnlijk het goedkoopste en het beste dat je kan doen wanneer je een nieuwe flipperkast in huis haalt.
Normaal gezien zijn maar enkele pinnen in gebruik op beide connectoren. Al de andere zijn vrij op de ene of op de andere. Dus wanneer een van die pinnen begint te verkleuren op de ene connector, verwissel ze van plaats. Je gebruikt nu een ongebruikte pin, en de gekleurde pin kan niet erger worden.

Dit truukje is enkel veilig wanneer de connectoren en pinnen er nog goed uitzien, zoals op de foto hierboven. Enkel wanneer er bijna geen schade te zien is. Zien de connectoren er uit zoals op de fotos hieronder, dan moeten ze wel gerepareerd en vervangen worden !

GI connectors

GI connectors

GI connectors burnt
Slechte reparaties zijn geen blijvende oplossing. Foto genomen met mijn gsm, maar je kan zien dat 3 draden op de printplaat gesoldeerd waren en verder verbonden met lusterklemmen. De middelste van die lusterklemmen is volledig gesmolten !