WPC Interlock circuit

Tijdens de fabricagerun van de Twilight Zone flipperkast, begon Bally / Williams met het installeren van een 'interlock circuit'. Dat circuit is een aparte set bedradingen die inplugt tussen de bedrading die naar het speelveld gaat, met een schakelaar die open gaat wanneer de muntdeur opent. De bedoeling ervan is de spanning onder het speelveld van de flashers en spoelen weg te halen, om het risico op kortsluiting (met jezelf of de rest van de kast) tijdens reparaties te verminderen.

interlock
Je weet wanneer je kast dit heeft wanneer je deze boodschap krijgt als je het muntdeurtje opent:
'COIN DOOR IS OPEN COILS AND FLASHERS ARE DISABLED'.

interlock
Een andere manier om te zien of dit systeem geinstalleerd is, is dat er nu 2 schakelaars links binnenin de cabinet zitten die gesloten worden wanneer je het muntdeurtje sluit. Voordien zat hier maar 1 schakelaar.

Wat doet dit circuit ? Wel, zoals de boodschap op de display zegt, sluit het de spanning af op de spoelen en flashers zodra je de deur opent.
Dit is voor de veiligheid, om ongelukken ter vermijden want het komt vaak voor dat iemand snel een aanpassing wil doen met de flipper aan, uitschuift met een schroevendraaier en een kortsluiting maakt en een te hoog voltage op bv de switch matrix zet.
Of je bent onder het speelveld aan het werkt en raakt per ongeluk de aansluitingen van een spoel aan en krijgt 60 volt in je hand.. aangenaam is anders..

Het nadeel van het ontbreken van spanning hiervan is dat de spoelen en flashers niet werken in de zelf-testen.
Om dit op te lossen kan je de bovenste knop met de hand indrukken, of je kan volgend hulpmiddel gebruiken:

interlock

Dit geel, raar gevormd metalen plaatje werd bij de flipperkast geleverd toen die nieuw was.

interlock

Zijn taak is om over die schakelaar te sluiten en hem ingedrukt te houden. Zo kan je de zelftesten draaien met spanning op de spoelen en flashers, zonder je die knop manueel moet inhouden.

interlock

Let erop dat dit circuit moet aangesloten zijn ! Veel exploitanten vonden het lastig en trokken het uit.
Wanneer deze kabel los ligt, zoals in de foto, en niet verbonden is met de bedrading tussen de transformator en de kopkast, zal de spanning niet wegvallen, terwijl op de display toch nog de boodschap komt dat het wel het geval is !!
Dus werk je aan een onbekende kast, betrouw niet op de boodschap op de display maar controleer voor alle veiligheid of de spanning inderdaad wordt afgezet.

Verder hebben andere modellen zoals oudere Stern (zoals Orbitor One) en Gottlieb flipperkasten een ander soort veiligheid.
Daar zal een schakelaar alle spanning wegnemen als je de deur opent, ook naar de printplaten ! Doe het deurtje open en de flipper valt volledig uit.
Om testen de draaien of aanpassingen te doen met het muntdeurtje open, moet je deze schakelaar uittrekken om de flipperkast opnieuw te laten opstarten..