Alles over muntproevers in flipperkasten.

Flipperkasten zijn commerciele toestellen, ze moeten geld opbrengen, en daarom geld aanvaarden. Daarom hebben ze muntmechanismes nodig. Op alle flipperkasten zitten deze aan de binnenkant van de deur. Je gooit een munt in het gleufje, deze gaat door het mechanisme en wordt gevalideerd. Als het toestel deze munt aanvaardt, valt deze in de geldbak en komen er credits op de flipper, indien niet komt je munt gewoon terug.

Er zijn 2 soorten muntproevers: mechanische en elektronische.

 

Mechanische muntproevers

Zoals de naam het zegt, dit zijn mechanische toestelletjes. De munten vallen door het toestel dat ze op zijn beurt valideert op gewicht, grootte en magnetische eigenschappen. Er is bv een magneet om munten tegen te houden, er zijn hefboompjes die enkel een munt van een bepaald gewicht doorlaten, enz. Als de munt de tests doorstaat, valt hij langs de ene kant uit de muntproever in de geldbak, op die weg zal een een microswitch contact maken en krijg je een credit. Als de munt de test niet doorstaat, komt hij langs een andere zijde van de muntproever eruit en krijg je hem terug.
De switch die geactiveerd wordt als de munt goed is, is geen deel van de muntproever maar van de deur zelf. Dus zelfs als dit mechanisme verwijderd is, is het nog mogelijk om manueel credits in te brengen. (rode pijl in foto)

mechanical coin validator mechanical coin validator switch

Deze muntmechanismes zijn zelfs vandaag nog heel populair in Amerika, omdat bijna alle flipperkasten er kwartjes aanvaarden. Deze mechanismes zijn ook goedkoop, en de meeste flippers hebben er 2 of 3 (voor het geval er eentje kapot gaat of geblokkeerd is). Hoedanook kunnen ze maar een type munt aan en kunnen ze niet omgezet worden voor een ander formaat (tenzij je ze 'hackt' zoals Leon beschrijft op zijn website). Een ander negatief punt is dat ze gemakkelijk kunnen blokkeren als je er vreemde voorwerpen in gooit.

 

Elektronische muntproevers

Deze muntproevers kunnen geprogrammeerd worden om verschillende muntstukken te detecteren (tot 10 verschillende)

De meeste toestellen in Europa hebben deze ingebouwd. In het verleden hadden verschillende landen verschillende muntstukken die aanvaard werden. Met de introductie van de euro is dit gebleven, en de meeste toestellen aanvaarden nu 50 cent, 1 euro en 2 euro munten.
Dus in Europa vind je op de toestellen meestal een sleufje met een elektronische muntproever erop aangesloten. Dit type heeft het voordeel dat het verschillende muntstukken aanvaardt, niet zoveel blokkeert, en kan geprogrammeerd worden voor andere types munten. Helaas zijn deze duurder. Dit is ook de reden waarom ze in Europa bij verkoop van een toestel door een exploitant meestal verwijderd worden.
PS. ontkoppel nooit een electronische muntproever terwijl de flipper aan staat !

Bally en Williams flipperkasten maken steeds gebruik van electronische muntproevers van het merk NRI, of van Coin Controls model C120 en C220.

small electronic coin validator large electronic coin validator

Er bestaan twee types muntproevers: korte en hoge. De mechanische muntproevers in flipperkasten zijn meestal de kleintjes. Jukeboxen hebben meestal de hoge.
We merkten dat de elektronische muntproevers op Bally/Williams meestal de hoge zijn, terwijl Data East de kleine gebruikte.. Sommige modellen van flipperkast hebben de beide, sommige de kleine mechanische, andere de elektronische. Deze instellingen verschillen van het land waarvoor ze geproduceerd werden. We hebben niet de juiste maten, maar zoals je op de foto's kan zien, is het korte model bijna vierkant en ongeveer een halve deur groot, terwijl het hoge model bijna even hoog is als de deur.

Er gaat een connector naar de muntproever. Er is geen aparte schakelaar die door een munt wordt gestuurd. Dus als je een toestel hebt met een elektronische muntproever, dan kan je er geen mechanische inzetten ! (tenzij je de hele bekabeling aan de deur gaat vervangen) En als de elektronische muntproever er niet bij zit, is het niet mogelijk het toestel voor het lapje te houden door een switch in te drukken, de enige manier om nu dan te spelen is er service credits op te plaatsen (kijk in de handleiding) of het toestel op free play te plaatsen.

 

Biljet proevers

Sommige toestellen hebben ook een biljettenproever geinstalleerd. De installatie en werking kan vergeleken worden met elektronische muntproevers. Recente Bally/Williams toestellen (van rond 1996) hebben deurtjes waarop ook een biljettenproever kan worden geinstalleerd. Deze werden niet standaard op de toestellen gemonteerd, en voor zover ik weet worden ze enkel in Amerika op flipperkasten gebruikt (in Europa zal je ze enkel op gokkasten vinden).

 

Een flipperkast op Free play zetten

Een toestel op free play wil zeggen dat je er geen geld moet insteken om het te spelen. Speel zoveel spellen als je wil. Gratis. Op moderne flipperkasten vergt dit een instelling in de software. Oudere spellen hebben deze optie niet. Je moet wat valsspelen, een schakelaar bij plaatsen zodat het mechanisme denkt dat het een geldstuk heeft ontvangen, of de replay waarde lager zetten zodat je na elk spel een gratis spel wint..

Elektro-mechanische flipperkasten hebben een credit wiel achter de kopruit zitten. Er zijn verschillende manieren om deze op free play te plaatsen. Je kan een switch bijplaatsen zodat het toestel denkt dat het geld heeft ontvangen. Je kan ook een spoel op het credit wiel loskoppelen zodat er geen credits meer afgaan, maar dat kan dan weer problemen geven als er teveel bij komen.

Op WPC flipperkasten kan je free play instellen op A.3-17. Dus:

  1. Adjustments
  2. 3. Pricing adjustments
  3. 17. Free Play.

Op Data East kasten moet je eerst 'expand adjustments' kiezen (door dan op de startknop te drukken zodat deze YES wordt) en dan komt 'Free play' verder in de keuzemogelijkheden.

De meeste toestellen maken een leuk geluid wanneer je er een munt insteekt. Daarom zetten veel mensen thuis hun flippers op betalen, geld om spelen. Spelen voor geld motiveert je wel om beter te spelen, en een gratis spel winnen is nog steeds iets leuks. Je gaat ook minder snel een nieuw spel starten als je eerste bal niet goed was. Het geld in de flipper kan dan weer dienen voor onderdelen of een nieuwe flipper..