Hoe op de Congo flipperkast een vulkaan plastic repareren

Alle Williams Congo flipperkasten hebben hetzelfde probleem: de metalen tunnel waar de bal wordt uitgeschoten breekt in de lasnaden. Hierdoor worden de flipperballen tegen de bovenkant van de vulkaan plastic aangeschoten, die dan ook kapot gaat.

broken Congo volcano
Vulkaan met kapotte bovenkant.

Hoe repareer je deze situatie ? De metalen ramp kan opnieuw gelast worden. Maar de plastiek vulkaan herstellen is niet zo eenvoudig.

Neem wat plastic keukenfolie en vol de bovenkant van de vulkaan. Zo heb je een basis om op te werken. Meng in een glazen potje wat transparante silicone met verf, tot je de kleur van de lava verkrijgt. Silicone is het beste materiaal aangezien dat flexibel blijft, voor het geval er in te toekomst nog flipperballen tegenaan botsen. Het laat ook licht door van de lampjes eronder. Met een wattenstaafje vul je de bovenkant met de siliconen. Met een verfborstel kan je het in de juiste vorm trekken zodat het er origineel uitziet (vergelijk met een foto). Als de binnenste rand niet mooi glad is kan dat geen kwaad. Wanneer alles is opgedroogd kan je dat mooi uitsnijden.

broken Congo volcano
Gevuld met oranje siliconen, de plastic folie is nog zichtbaar.

Laat het geheel een dag drogen en haal dan voorzichtig de plastic folie weg. Snijd de rand mooi af met een schaar. Verf de zijkanten van de vulkaan weer mooi grijs, en laat stukken lava zichtbaar (vergelijk weer met fotos van een originele vulkaan).

Om de vulkaan langs binnen te beschermen kan je best een laagje van 2mm transparante siliconen leggen. Om te beletten dat vuil zich in de ruwe silicone gaat vastzetten kan je best een stevige plastic zak ertegen duwen. Laat drogen, en wanneer je een paar uur later de plastic zak weghaalt is het oppervlak van de silicone mooi glad en gemakkelijk proper te maken.

broken Congo volcano
Plastic zak binnenin, buitenkant geschilderd.

broken Congo volcano
Nog steeds doorzichtig..

Wanneer alles droog is kan je de vulkaan opnieuw in de flipperkast monteren. Die is nu zo goed als nieuw !

repaired Congo volcano

Door Karine Jans.