Hoe de plexi DMD op een WPC95 flipperkast vervangen ?

De voorbije jaren hoorde ik af en toe van mensen dat het vervangen van een beschadigde plastic die voor de DMD op WPC-95 flippers zit, een heel moeilijke of zelfs onmogelijke taak was. Het hele stuk, de zwarte plastic met luidsprekers enz op, is ook heel moeilijk om te koop te vinden en als je ze vindt dan gaan ze meestal heel duur.. Dus een krasje op de doorzichtige plexi kan een dure grap worden ?
Zelf heb ik nog nooit een flipperkast gehad waar dit stuk beschadigd was, dus hoe moeilijk het was om te vervangen had ik nooit uitgezocht.

Een tijdje geleden kocht een exploitant die ik ken een Junk Yard waarbij de plexi DMD cover beschadigd was.. ik heb het voor hem dan uitgezocht hoe die moest vervangen worden, want zo moeilijk kon het uiteindelijk toch niet zijn, wel ?

Het enige moeilijke obstakel waar iedereen over klaagt, is dat de plexi op zijn plaats wordt gehouden door metalen ringetjes die over plastic uitstulpingen gedrukt zitten. Je moet heel voorzichtig deze ringen verwijderen, zien dat ze zwarte plastic stukjes niet afbreken (je hebt ze nodig om de plastic opnieuw vast te zetten want in het plastic kan je niet zomaar enkele nieuwe schroeven in draaien). En de metalen ringen moet je ook nog kunnen hergebruiken, want ze zijn niet te koop.

Dus, is het uiteindelijk zo'n onmogelijke taak als je soms op het internet hoort ?
Nee hoor, toch niet, uiteindelijk vond ik het een gemakkelijke taak..

Zoals boven gezegd, de hoofdzaak waar je moet op letten is de metalen ringen te verwijderen zonder de zwarte plastic stukjes te beschadigen.

BREEK DE ZWARTE PLASTIC NIET !!
Ik heb al gehoord dat sommige mensen ze met een tang afknipten om de metalen ringetjes te kunnen verwijderen.. maar dan kan je de nieuwe plastic niet opnieuw vastzetten met de ringetjes ! Probeer echt van die zwarte plastic uitstulpingen heel te houden !

Heb je dat toch de zwarte plastic zo erg beschadigd dan vrees ik dat de enige oplossing om de plexi vast te zetten lijm of iets dergelijks is..

Het truukje om de metalen rondjes te verwijderen zie je in de foto hieronder: gebruik 2 platte schroevendraaiers en werk ze zo zachtjes naar boven. Probeer ze heel te houden, maar breek vooral de zwarte plastic niet.

dmd plastic losmaken

Zijn de metalen ringetjes te vervormd wanneer ze eraf zijn, gebruik dan een tang of bankschroef om ze opnieuw plat te maken.

Sommige ringen waren echt moeilijk om te verwijderen. Ik heb met een kniptang ze gewoon op 1 plek doorgeknipt. Dan kwamen ze er veel beter af, maar waren ze nog stevig genoeg om ze er later opnieuw op te zetten.

Je hoeft ook niet alle metalen ringetjes te verwijderen. Laat een lange rij zitten (boven of onderkant van de dmd, kan je zelf kiezen). De plexi kan je zijwaarts eruit schuiven. Maak het niet moeilijker voor jezelf dan het moet.. (in de foto hieronder heb ik al teveel ringetjes verwijderd onderaan).

repro plastic zagen

Eenmaal de doorzichtige plexi verwijderd, kan je hem namaken. Leg hem op een nieuw stuk plexi of lexan, teken de vorm af, en zaag het nieuwe stuk in vorm. Probeer de originele vorm zo goed mogelijk te benaderen, maar aangezien je de randjes niet ziet langs de voorkant van de flipperkast, moet het niet perfect afgewerkt te zijn. Het belangrijkste is dat de inkepingen voor de zwarte pinnetjes mooi passen. De dikte van de plastic moet ook ongeveer hetzelfde zijn (2 millimeter), veel dunnere of dikkere plexi gaat problemen geven.

In de foto hierboven zie je bovenaan den oude plastic, onderaan de nieuwe die ik heb gezaagd (blauwe plastic folie ter bescherming er nog op).

repro plastic geinstalleerd

Volgende stap: zet de nieuwe plastic op zijn plaats en druk de metalen ringetjes er terug op. De ringen die je hebt losgeknipt (zie de bovenste rij in de foto) hebben normaal gezien nog genoeg kracht om de plexi vast te zetten en goed op zijn plaats te houden.

Of je het zo laat of niet zal vooral afhangen waar de flipperkast nog gebruikt gaat worden. Voor thuisgebruik is het zo goed. De plexi zit goed op zijn plaats, je moet geen schrik hebben dat hij zal loskomen als je de flipper verplaatst ofzo. En thuis zou er niet veel vandalisme aan die plexi mogen voorkomen..

Ben je een exploitant en gaat de flipperkast terug op cafe, dan wil je waarschijnlijk geen risico nemen. I stel voor dat je de metalen ringetjes nog vastzet met lijm.
Je kan hele sterke secondenlijm/2 componentenlijm gebruiken, maar die krijg je later nooit meer los.. dus moet je ooit opnieuw de plexi vervangen dan heb je een groot probleem.
Best gebruik je een warmte lijmpistool. De lijm is sterk maar kan je later opnieuw verwijderen zonder dat de zwarte pinnetjes smelten..

nieuwe DMD plastic cover

Hier zie je de voorkant. Een gloednieuwe beschermende plastic voor de dot matrix is geinstalleerd.