Het geluid van je WPC flipperkast verbeteren en meer bass geven.

In thuisgebruik is de muziek en het geluid van een flipperkast belangrijker dan wanneer ze in exploitatie staat. Daar staat het geluid meestal vrij stil en is er teveel lawaai om amper de geluiden te horen.
In thuisgebruik is dat anders, meestal is het stil - zeker als de flipperkast in een aparte gameroom staat en je alleen speelt - en dan is het geluid belangrijk voor de spelervaring.

Spijtig genoeg is het geluid voor fabrikanten niet echt belangrijk en installeren ze vrij goedkope luidsprekers van slechte kwaliteit in de flipperkasten.
Je kan kant en klare upgrades kopen, sommige winkels verkopen complete kits met de bedrading klaar, enkel nog in te pluggen.

Het is echter niet zo heel moeilijk om zelf nieuwe luidsprekers te installeren en een betere en/of goedkoper werk te doen. Voor een gedetailleerde uitleg ga naar Joseph Dziedzic website.

Een eenvoudige aanpassing die veel verschil maakt. Ga gewoon naar een winkel die in auto-audio specialiseert en koop nieuwe luidsprekers. Dezelfde maat, maar van betere kwaliteit, zal al een groot verschil maken.


Veel luidsprekers, sommige veel groter dan de originele.

Wil je een grote bass/subwoofer onderin de cabinet installeren, dan maak je best het gat ook groter. Anders zal dat vrij veel van het volume tegenhouden.

Sommige mensen willen enorm veel bass en het moet ontzettend luid staan. Spelen enkel decibels een rol dan kan je best een nieuwe versterker installeren.

Ik heb zelf nog geen extra versterkers geinstalleerd. De kwaliteit van het geluid gaat voor mij boven decibels. Er is een kleine aanpassing die je kan doen om het geluid te verbeteren op WPC flipperkasten, een kleine weerstand is voldoende.. Op WPC-95 pas je de waarde aan van weerstand R17 op het audio-video bord, of R39 op de oudere geluidskaart A-16917 van WPC flippers.
Deze weerstand bepaalt de balans tussen de luidsprekers in de kopkast en die in de cabinet. Wat we willen bereiken is die van de kopkast te verminderen, zodat we het algemeen volume kunnen verhogen en de bass vanuit de cabinet meer overweegt.


Potentiometer over R17 op een WPC-95 a/v bord.

Zelf gebruik ik geen weerstand maar een potentiometer. Dan kan je het geluid aanpassen naar eigen smaak. Ik installeer hem over R17 met alligater clips. Dan moet je niet solderen en kan je hem later opnieuw verwijderen.
R17 is standaard 22k ohm. Ga lager in waarde om de cabinet meer te doen uitkomen.
Veiligste is om met je multimeter na te meten op welke waarde je zit wanneer je het wil aanpassen. Draai hem zeker niet helemaal tot op 0 ohm !
Op mijn Attack from Mars gaf 9k ohm het beste resultaat. Samen met nieuwe luidsprekers geeft dit een enorm groot verschil in hoe de flipperkast klinkt en zelfs aanvoelt (want je voelt de trillingen in de cabinet).