Mijn 'warehouse find'

Dit is het verhaal van mijn 'warehouse find'. Het was niet echt de grote jackpot die ons rijk maakte, integendeel zelfs: ik heb er geen toestel uit gekocht of er iets van winst op gemaakt (uiteindelijk heeft het ons zelfs een paar 100 euro gekost aangezien we er een paar keer naartoe zijn gereden en het niet in de buurt was).. maar dit is nog steeds de beste vondst die ik heb gedaan, en gewoon tussen zoveel oude machines bij elkaar kunnen rondlopen was indrukwekkend !

Op de nieuwsgroup rec.games.pinball had ik reeds over 'warehouse finds' gelezen. Mensen (meestal in de USA) contacteren exploitanten, gaan zoeken in archieven, vragen of ze flippers e.d. te koop hebben, en als ze geluk hebben doen ze een 'magazijnvondst': een opslagruimte die vol staat met oude toestellen waar niet meer naar wordt omgekeken. De toestellen zijn lang geleden weg gezet, men is vergeten wat er tussen staat.. de staat kan heel goed of heel slecht zijn, afhankelijk van temperatuur en vochtigheid.. de toestellen kunnen zeldzaam en gewild zijn, maar ook waardeloos.. alles is mogelijk. Maar meestal is de vondst op zich interessant omdat het als het een ware een tijdscapsule is die je opent.

In 2002 belde ik ook rond naar exploitanten om te horen of ze nog flipperkasten hadden staan. Deze persoon zei dat hij er nog ongeveer 100 in opslag had. Hij was op pensioen gegaan en alles stond in een magazijn. Wauw.. wat voor vondst ging ik doen ??

Snel een afspraak gemaakt om de toestellen te bezichtigen. Ze stonden opgeslagen in wat ooit een manege was geweest. Die stond vol. Letterlijk vol met vanalle toestellen die hij vroeger in exploitatie had. Maar toen ik er kwam liet hij me direkt al weten dat een aantal dingen al verkocht waren, zo waren bv alle jukeboxen al weg..

Als je binnenkwam, was het eerste dat je zag een stapel bingos. Een dertigtal, vier of vijf hoog bovenop elkaar gestapeld.
Daarnaast stond een stapel electro-mechanische flippers. Hier zaten interessante namen tussen: Catacomb, Seawitch, Gorgar, Eight Ball, Dolly Parton, Star Trek, Split Second, Galaxy, Firepower en veel meer. Williams, Bally en Stern machines tot 1982. Ik besefte dat ik geen recentere toestellen ging vinden, alles was vanuit de jaren zeventig en begin jaren tachtig.

Het volgende stuk van het gebouw bevatte de onderdelen. Veel dozen met onderdelen die ik niet kende, vooral van electro-mechanische flippers en bingos. Veel kopruiten, ook voor videokasten. Spijtig genoeg niet in uitzonderlijk goede staat, en bijna allemaal van onbekende of minder gezochte spellen. Het werd me snel duidelijk dat ik hier geen heel zeldzame vondst ging doen.

Verder in het grote gebouw deden we de ene ontdekking na de andere. In elk hoekje stond achter een hoop rommel wel iets dat met een amusementstoestel te maken had. Helemaal achteraan stond zelf een auto half verborgen onder een stapel dozen.. Ik heb geen idee meer welk model het precies is, heb er geen foto van, ik dacht een Lancia van eind jaren zeventig.

Alles stond daar naast en op elkaar gestapeld. En dan nog iets er bovenop. Gelukkig stond alles een beetje op orde, flippers samen, videokasten samen, voetbaltafels samen, .. Maar meestal kon je enkel de eerste rij toestellen zien en had je geen idee wat er in de 5 rijen daar achter stond.. of je moest beginnen klauteren..
Maar dan nog kon je nog niet alles zien, zo dicht stond alles op elkaar. De videokasten bv stonden als een grote kubus bij elkaar, 5 naast elkaar, 3 hoog, 5 diep.. het was onmogelijk om te zien wat daar in het midden stond.

Zoals je in de fotos kan zien stond er veel.
Voetbal tafels, heel veel.. zeker 50. Een paar jackpots, een tiental, niets speciaals.
Arcade games. De allereerste electronische spellen. Geen grote verscheidenheid in namen, maar wel meerdere stuks van elk model: een 'Paddle' spel, waarschijnlijk een Pong cloon. Atari Pong Doubles en Quadrapong. De originele Atari Breakout arcade game.

Electro mechanische flipperkasten. Heel veel, 70 of 80. Maar het waren vooral allemaal europese merken. Recel, Zaccharia en andere onbekende merken en modellen.
Geen Bally flippers. Sommige Williams, maar enkel de weinig waardevolle kasten, zoals bv 5 keer Fan-Tas-Tic, Fun-Fest, Dealers Choice, ..

Veel electro mechanische arcade games. Deze vond ik het interessantste omdat je die zelden tegenkomt. Ik had nog nooit zoveel verschillende race en schietspellen bij elkaar gezien.
Van sommige is op het internet zelfs bijna niks van informatie te vinden. Veel toestellen van Chicago Coin en Allied. Daytona 500, Motorcycle, Rodeo, Speedway, Tiro-Sport, Night Bomber, Rapid Fire, Apollo 14, Sharpshooter, Twin Rifles, en veel meer..

De eigenaar liet ons zonder probleem overal naar kijken en op klauteren. Maar wanneer we dan informeerden om enkele toestellen te kopen werd hij plots moeilijk om mee te onderhandelen. De prijs die hij wou was meer dan wat de toestellen opgeknapt waard waren. En dan wou hij dat je alle soorten toestel samen kocht, alle flippers, alle videokasten, enz.. je kon niet enkel een paar toestellen uitkiezen die je wou.

Dit lot was veel te groot voor ons (we hebben zo al geen opslag en zelfs het transport alleen al zou een pak kosten) dus probeerden we enkele kopers te vinden.
Maar omdat de eigenaar zo moeilijk deed, was het ook onmogelijk om een oplossing te vinden. Hij zei zelfs eens dat hij wou dat de koper alles op een dag kwam ophalen !

Een jaar later zijn we nog een paar keer langs geweest met geinteresseerde kopers, zelfs uit het buitenland. Toen begonnen we de flippers goed na te kijken, alles te tellen, en hoe meer we alles in detail controleerden, hoe minder interessant het lot werd. Sommige koppen ontbraken.. en in de electronische flippers ontbraken veel printplaten, bijna alle cpu en solenoid driver borden waren eruit gehaald ! Het was dus onmogelijk om alle flippers werkend te maken.

Later hoorde ik dat iemand anders reeds meer dan 10 jaar geleden veel flippers had opgekocht van deze man. De Fireballs, Wizards, enz, al de goede namen waren reeds lang weg. Wat ik had ontdekt en je hier ziet was de overschot die men toen niet wou hebben.. Dat verklaarde ineens ook waar de ontbrekende cpus e.d. naartoe waren.. er stond bv nog een mooie Xenon cabinet maar de kopkast ontbrak.

Uiteindelijk kocht een handelaar in 2005 toch alle flippers en mechanische arcade games, alles is ondertussen via ebay en andere kanalen doorverkocht.

warehouse overview
Een overzicht van de grootte van het magazijn. Dubbel zo breed en ongeveer 7 keer zo diep.

Wimi bingos
Wimi bingos. Een twintigtal waren opeen gestapeld.

Bally Galaxy bingo
Een enkele Galaxy bingo.

row of pinball machines
Een rij flipperkasten.

flipperkasten opgestapeld
nog meer flippers op elkaar.. tot 6 hoog gestapeld !

flipperkasten

flipperkasten

Gorgar en Catacomb flippers
De interessante electronische flippers zoals Gorgar en Catacomb.

pinball backglasses
Wat kopruiten.

flipperkasten
Niet elke flipper was in goede staat.. deze had de pech gehad om enkele jaren onder een lek in het dak te staan.

U-Boat 34 flipperkast
Deze U-Boat 65 flipperkast was aangezet en speelde nog zonder problemen.

flipperkasten

flipperkasten

flipperkasten

Gottlieb Fast Draw flipperkast
De meeste flippers hadden nog mooie kopruiten, zoals deze Gottlieb Fast Draw flipperkast..

Strikes and Spares
and Mata Hari pinball

shooting arcade game
Een overzicht van sommige van de schietspellen.

The Cosmotron arcade game
The Cosmotron. Hierover vind ik geen info, ik vermoed dat het een europese cloon van Space Invaders is ?

Atari Breakout arcade game

soccer arcade game

arcade game

Daytona 500 arcade game
Allieds Daytona 500 sitdown racer. Zo stonden er drie. Zoals je kan zien waren het ooit luxe toestellen met een echte lederen zetel.

Pong Doubles arcade game
Atari Pong Doubles en enkele schietspellen.

Chicago Coin Motorcycle arcade game

Rapid Fire en Night Bomber arcade game

Apollo 14 arcade game

Sharpshooter enSpeedway arcade game

Chicago Coin Twin Rifle arcade game
Chicago Coin Twin Rifle schietspel. Deze wilde ik echt graag voor mezelf hebben..

onderdelen
Een antiek duits ijshockey spelletje.

Paddle Pong clone arcade game
Minstens 3 Paddles arcade spellen bovenop elkaar gestapeld. Wat links of erachter stond kon je gewoon niet zien.

Atari Pong Doubles arcade game
De achterzijde van de stapel kasten op de voorgaande foto. Atari Pong Doubles en Quadrapong.

bowling games
Zoek je wat bowling pins ? (dozen links)

bowling games
Of heb je plaats voor zo'n lange bowlingbaan ?

voetbaltafels

voetbaltafels
Enkele van de stapels voetbaltafels, er waren er nog meer..

rommel
Een overzicht van de rommel.. geen idee wat er allemaal stond en waarvoor het ooit diende.

onderdelen

onderdelen

Bally gokkasten
Een 15-tal Bally jackpots stonden er ook nog in een hoekje.