De regionale flipper competitie 2005-2006.

De Nederlandse Flippervereniging organiseert elk jaar een RFC: een regionale flipper competitie. Ik doe mee aan de poule Antwerpen, samen met Eric Buysen, Peter van den Bergh, Johan de Meulder en Glenn Pellis.

Vorig jaar had poule Antwerpen ook al meegedaan, winnaar toen was Eric Buysen. Hij mocht zijn best doen in Nederland op de wedstrijd tussen alle RFC winnaars. Vooral Peter en Eric zijn in wedstrijden geinteresseerd en gemotiveerd om te winnen.


Zaterdag 12 november 2005 was de eerste wedstrijddag. Gastheer was Peter VDB, maar omdat hij geen flipper thuis heeft werd het een wedstrijd op verplaatsing. Afspraak was 's middags om 14u in Cafe Den Trol in Schoten, Peters stamcafe. Wedstrijdkast was een Monopoly. De kast was netjes, speelde goed, enkel de switch voor de skillshot aan het kleine ronddraaiende flippertje werkte niet. Geen skillshot te halen dus. Meegenomen voor de agressieve spelers was dat er blijkbaar geen tiltgewicht in de kast hing, wat toeliet van enkele serieuze saves te doen door de kast 5 cm opzij te trekken :-)

Na elk een balletje te spelen te hebben om toch de kast eens aan te voelen begonnen we er dan aan. Overtuigende winnaar was Eric met 28.580.030 punten, hij slaagde erin om Land Grab te halen. Ik was tweede met 9.370.130, Glenn was dichtbij maar derde met 9.178.25 en laatste was Johan met 4.400.070 punten. Johan had echt pech, enkel met zijn laatste bal scoorde hij redelijk veel punten.

Het tweede spel was ook op deze kast. Iedereen speelde wat beter nu, sommigen bouwden een voorsprong uit die later weer inkrimpte, het was dan ook heel de tijd spannend, tot en met de laatste bal. Eric haalde 17.223.390 punten en was opnieuw de winnaar. Tweede en derde plek waren nu omgewisseld: Glenn haalde 15.789.460 en ik 15.275.390. Opnieuw maar een nipt verschil tussen ons beiden. Vooral met de laatste bal heeft Glenn veel punten opgehaald en me net ingehaald. Johan haalde nog een mooie 8.382.880 punten, een hele verbetering tov zijn eerste spel. Opvallend was dat iedereen multiball kon starten (sommigen zelfs meermaals) maar niemand een jackpot haalde.. Monopoly is niet zo'n gemakkelijke flipper als je zou denken.

Ondertussen was Peter nog druk aan het telefoneren om te horen of een ander cafe in de buurt nog open was om toch een andere kast te spelen. We wisten ook dat er een Grand Prix uit stond maar dat was in Deurne, iets te ver om er even snel een spelletje op te gaan spelen. Peter was ook gaan kijken in de cafetaria van het zwembad aan de overkant van de straat. Goed nieuws, daar stond nog een Congo.

Allen daarheen, op naar de tweede verdieping waar een Congo staat met zicht op het zwembad. Door de vochtigheid en warmte leek het op een sauna. Spijtig genoeg had de kast nog nooit een druppel water gezien want de ramps en het scherm naar het onderste speelveld (waar geen bal meer op zat) waren pikzwart. Maar de kast speelde verder goed, en dat was het belangrijkste.

Glenn zei al de hele tijd dat hij die kast kende en daar goed op speelde, hij had dus wat te bewijzen. Peter deed eerst voor hoe het moest en haalde een mooie 1,1 miljard. Niet slecht. En de rest wist nu waar op te mikken. Opnieuw een spel gestart zodat iedereen een balletje kon spelen, zodat we tenminste wisten hoe de flippers aanvoelden (en hoe ongevoelig de slingshots afgesteld waren).

Ik mocht beginnen en mijn eerste bal ging goed, 260 miljoen. Effe de rest laten zien hoe het moest, ineens een goede voorsprong. Spijtig genoeg waren bal 2, 3 en 4 bijna direkt weg zodat mijn voorsprong snel weg was en ik enkel met mijn laatste bal nog de score wat kon optrekken. Uiteindelijke score: 580.665.300. Peter was me nochtans aan het aanmoedigen.. hij wil de RFC winnen dus komt het voor hem best uit dat de rest van de spelers de punten onder elkaar verdelen en er niet iemand met kop en schouders boven de rest uitsteekt.

Johan deed het heel goed op deze kast. Zijn eerste bal was ook goed en daarna heeft hij nog enkele goede ballen gehad, met in totaal 699.480.500, goed voor een eer reddende tweede plaats. Eric deed het niet zo goed, de kast lag hem gewoon niet zei hij.. tsja, dat kan gebeuren, maar na 2 keer op Monopoly te winnen, eindigde hij nu wel als laatste met maar 313.830.970 punten. Eric zegt zelf dat hij op zijn eentje wel goed speelt maar in wedstrijd onder druk niet zo goed, en Peter zorgde er met zijn opmerkingen wel voor dat er genoeg druk was..
En winnaar op deze kast ? Glenn. Hij bewees dat hij de kast kende en eindigde als Grand Champion met 1.777.889.170 punten. Meegenomen was dat we met onze 4 spelletjes 6 extra credits hadden verdiend.. we konden nog even blijven spelen. Dat is het leuke van op locatie spelen tov thuis spelen waar de kasten op free play staan: een special halen is nog iets waard en voelt des te beter aan.

De uitslag voor de RFC dan:
Glenn: 3 + 6 + 9 = 18 punten
Aeneas: 6 + 3 + 3 =: 12
Johan : 0 + 0 + 6 = 6
Eric: 9 + 9 + 0 = 18

Glenn en Eric staan op een gedeelde eerste plaats met 18 punten, ik derde met 12 en Johan laatste met 6 punten. Het is spannend, alles is nog mogelijk.. De puntentelling is trouwens veranderd tov vorig jaar, toen kreeg je nog 1 punt voor een laatste plaats.. dat is gedaan om het spannender te maken. En het werkt, aangezien we nu een gedeelde eerste plaats hebben, met de oude telling zou Eric voor gestaan hebben.

Daarna moest Peter per se bewijzen dat hij het beter kon, want een flipperkast in zijn buurt met iemand anders als GC, daar kan zijn ego niet tegen.. tegen dat ik thuis was had ik al een sms'je dat het in orde was :-)


Volgende wedstrijd: 27 november bij Glenn thuis.

Glen Pellis gameroom

De flippers om op te spelen waren Hook, The Addams Family en Star Trek the Next Generation. Op zijn Cirqus Voltaire werd niet gespeeld voor de RFC.

Eerste kast was de Hook. Niemand kende de spelregels van deze kast dus was het een beetje zoeken voor iedereen. Glenn legde tijdens het spel een beetje uit wat je moest doen. Vooral de skill shot was belangrijk, ballen locken was redelijk moeilijk en die grote linkse ramp bracht veel punten op als je hem vele keren na elkaar kon schieten, maar na 3 of 4 keer schieten kwam de bal meestal van halverwege naar beneden en was dan niet meer in het spel te houden, wat je ook probeerde.

Het spel liep redelijk gelijklopend op. Niemand nam een echt grote voorsprong, Eric speelde het beste. En die linkse ramp was echt gevaarlijk en betekende het vroegtijdige einde van enkele ballen, zoals ik spijtig genoeg ondervond.. Enkel met de laatste bal maakte Peter het verschil en ging hij van een 40 miljoen naar een eindscore van 95.558.180 punten. Niet slecht, wij kregen ineens een demonstratie hoe alle jackpots te halen waren. Ik was laatste met 25.131.540, Johan derde met 37.731.620 en Eric tweede met 48.865.560.

Het tweede spel werd op de Addams Family gespeeld. Johan heeft die flipper ook thuis staan en bewees dat hij hem goed kent. Eric deed het ook goed en bij momenten leek het even op een demonstratie van waar je precies op moet mikken. Enkel ik slaagde er niet in van de multiball te starten, wat zich ook uitte in het eindtotaal. Ik werd nogmaals laatste met maar 35.434.650, Eric derde met 70.562.350, Peter tweede met 120.502.560 en Johan werd verdiend winnaar met 146.472.620. Zijn laatste bal was bijna direkt weg maar hij had toch al zoveel voorsprong dat het voor de puntenverdeling niets meer uitmaakte.

Laatste kast dan, ST:TNG. Niemand van ons kende die flipper, we speelden eerst een paar balletjes om een gevoel te krijgen hoe de flippers reageerden en de kast aanvoelde. Bij momenten heel snel ! Glenn legde kort de verschillende skill shots uit die je kan starten, en wat je in de videomode moet doen (je kon er volgens Glenn meer dan 100 miljoen mee verdienen, maar als je op de eerste splitsing al crasht dan eindig je met maar 11 miljoen zoals Eric ondervond..).

Uiteindelijk maakten de multiballs ook op deze flipperkast het verschil. Toen we aan de laatste bal begonnen waren de scores nog relatief laag en dicht tegen elkaar. Enkel Peter had al een goede voorsprong uitgebouwd van meer dan 100 miljoen op de rest. Maar met de laatste bal maakte iedereen het verschil en werd alles omgedraaid. Ik startte onmiddellijk multiball en slaagde erin om veel triple jackpots te scoren die lekker aantelden.. Ik begon in de laatste positie (had ervoor kennis gemaakt met de tilt), maar mijn eindscore van 566.91.140 was ineens goed voor een eerste plaats ! Dan was het aan Eric om aan zijn laatste bal te beginnen.. en hij startte ook snel de multiball. Jackpots scoren ging iets minder vlot bij hem maar hij trok zijn score nog goed op en eindigde met 459.494.710 punten. Johan dan kon ook de multiball starten maar raakte de pinballs al snel kwijt. Met enkele andere modes haalde hij dan nog een totaal van 204.853.910. En Peter was de laatste speler op deze kast. Voor ons allemaal was het spannend, wie ging hij nog inhalen ? Maar er kwam geen multiball van en hij eindigde op een derde plaats met 395.254.810 punten.

Het totaal voor de RFC van deze dag:
Peter: 9 + 6 + 3 = 18
Eric: 6 + 3 + 6 = 15
Johan: 3 + 9 + 0 = 12
Aeneas: 0 + 0 + 9 = 9

De tussenstand is:
Glenn: 18 (1 keer minder gespeeld)
Peter: 18 (1 keer minder gespeeld)
Johan: 18
Aeneas: 21
en Eric is voorlopig leider met 33 punten.


Glenn on HRC

4 februari, 15u, opnieuw afspraak in de Trol voor Erics wedstrijd deze keer. Moest eigenlijk plaats hebben bij Eric thuis op The Simpsons Pinball Party, maar wegens onvoorziene omstandigheden kon dat niet.. en omdat alle deelnemers zo'n drukke agenda hebben, verkozen we om de wedstrijd dan zonder Eric in Cafe De Trol te houden, in plaats van een nieuwe datum te zoeken die voor iedereen paste.

Flipperkast van dienst deze keer was Sterns High Roller Casino. Een ietwat oudere kast, bij velen onbekend.. Enkel Glenn had er vroeger al opgespeeld en Peter had de laatste dagen ook al genoeg geoefend aangezien dit zijn stamcafe is. Beiden stonden al in de highscore lijst toen ik arriveerde..

Het eerste spelletje was redelijk snel gedaan en er valt weinig over te vertellen. Peter gaf een demonstratie wat je in de kast allemaal kon behalen en was de winnaar met 610 miljoen en nog wat (goed voor een 2e plaats in de high score). Glenn was tweede met een 44 miljoen, ik derde met 38 miljoen (viel mee om de kast nog niet proefgespeeld te hebben) en Johan laatste met net geen 20 miljoen

Het was duidelijk dat 2 mensen de kast kenden en de andere 2 ze nog moesten leren kennen.. en mij lag de kast gewoon niet, op de drie spelletjes ben ik een 4-tal ballen verloren zonder ik ook maar iets kon doen.. bal afschieten, als beloning de 6x multiplier krijgen (ipv bv 5 miljoen zoals bij de andere spelers), en de bal verlaat de pop bumpers rechts, wijkt af en gaat net tussen de flippers.. na 2 keer zou je denken dat ik het door heb en er iets kan aan doen maar nee hoor :-(

Het tweede spel liep gelijkaardig op. Peter was opnieuw winnaar met 268 miljoen, Glenn deed het beter dan zijn vorig spel met 124 miljoen, Johan haalde mij in met een goede 30 miljoen en ik strandde met 2 snel verloren ballen maar op 18 miljoen.

Het derde en laatste spel verliep totaal anders (behalve voor mij..). Glenn moest deze keer beginnen, hij wilde eerst niet maar we zeiden nog dat je zo je tegenstanders ook een hak kan zetten. En dat deed hij met zijn eerste bal zette hij direkt een heel goede score neer. De rest van ons begon al met tegenzin te spelen. Glenns tweede bal was minder.. Peter en ik deden het niet goed en bleven gelijkmatig oplopen. Met de tweede bal kon Johan een sterke multiball opstarten en hij eindigde tijdelijk op de eerste plek met een 190 miljoen.. De derde bal besliste alles..

Glenn kon toch de eerste plek bemachtigen met 228 miljoen. Johan eindigde op een mooie 208 miljoen, hij was goed bezig maar kwam net enkele jackpots te kort om winnaar te zijn. Peter kon me inhalen en ging met zijn laatste bal van 40 naar 118 miljoen.. een mooie sprint maar niet genoeg om Johan of Glenn in te halen en extra punten te pakken.. en ik bleef op 51 miljoen steken.

Het overzicht van de punten gescoord:
Aeneas: 3 + 0 + 0 = 3
Johan: 0 + 3 + 6 = 9
Glenn: 6 + 6 + 9 = 21
Peter: 9 + 9 + 3 = 21.

De tussenstand is:
Glenn: 39 (1 keer minder gespeeld)
Peter: 39 (1 keer minder gespeeld)
Eric: 33 (1 keer minder gespeeld)
Johan: 27
Aeneas: 24
Het ziet eruit dat het een strijd zal worden tussen Glenn, Peter en Eric voor de eindoverwinning.


De laatste twee wedstrijden dan. Johans RFC kon niet doorgaan op de geplande datum en in plaats van een nieuwe datum te kiezen in al onze drukke agendas werd gekozen van 2 RFC's bij mij thuis te spelen op dezelfde dag, 19 maart. Om de spelletjes niet te lang te laten duren had ik al mijn kasten op 3 ballen en geen extra ballen gezet. Elk spel telde ineens voor de wedstrijd, men kon niet eerst proefspelen om een kast aan te voelen of zelfs te leren kennen (want de meeste spelers kenden de kasten totaal niet).

Eerst begonnen we aan Johans thuiswedstrijd. Deze werd gespeeld op Safe Cracker, Theatre of Magic en Cirqus Voltaire. Ik had nu een thuisvoordeel maar omdat ik toch niet in de running was voor de eindoverwinning had dit niet zo'n belang.. Ik kon enkel wat als stoorfactor proberen punten van de anderen weg te kapen. Peter had eerder in de week een ongelukje gehad aan beide handen maar zelfs een duim in het verband kon hem niet afhouden van te flipperen..

Safe Cracker kende bijna niemand. Tijd winnen is superbelangrijk bij deze kast om lang te blijven spelen, soms moet je bewust niet ver in het spel proberen te raken en je even concentreren op de timer om die hoog genoeg te houden. Mijn kast staat zo ingesteld dat je het spel in de kopkast op elk moment kan onderbreken en dan je multiball begint met de daar behaalde punten als jackpot. Zo'n strategische keuze is in een wedstrijd als deze heel belangrijk, want ga je voor veel punten (met de kans alles kwijt te spelen) of wil je het risico beperken ?
Glenn viel als eerste uit met 257.380 punten. Hij had enkele goede ballen gehad maar zijn tijd was snel op.. De andere spelers hielden de timer beter in de gaten. Peter haalde een dik half miljoen punten. Eric en ik bleven over, ik won met 874.090 punten van Erics met 815.430. Eric had nog een mooie inhaalbeweging gemaakt want Peter stond tweede toen hij uitviel. Zoals de scores doen vermoeden had niemand de bank kunnen kraken maar werden wel enkele multiballs gespeeld.

Volgend wedstijdje: Theatre of Magic. Iedereen ging hier voor multiball omdat je daar snel vele miljoenen mee kan scoren. Eric scoorde hier het beste met 588 miljoen. Peter bleef op 296 miljoen steken, hij had pech omdat enkele ballen snel de outlanes opzochten. Glenn werd tweede met 422.014.530 en ik derde met 421.855.500. De bonustelling stopte net iets te vroeg voor mij :-(

Derde kast: Cirqus Voltaire. Glenn heeft deze kast thuis staan dus was hij bevoordeeld.. Als je de center ramp niet hard genoeg opschiet dan rolt de bal zo terug dat je hem kwijt bent, iets dat Peter 2 keer voor had, zodat hij laatst eindigde met maar 4,6 miljoen punten. Ik eindigde derde met 18,5 miljoen, Glenn haalde bijna 28 miljoen, maar Eric gaf een demonstratie weg hoe het moest. Hij slaagde er twee keer in om juggler multiball te combineren met een ringmaster mode en kon zo een mooi aantal jackpots scoren, en ging zelfs door tot het eindspel. Hij eindigde met een mooie score van net boven 100 miljoen en werd zo duidelijk winnaar op deze kast.

Het resultaat voor de eindstand is dan : Glenn: 39 + 0 + 6 + 6 = 51
Peter: 39 + 3 + 0 + 0 = 42
Eric: 33 + 6 + 9 + 9 = 57
Aeneas: 24 + 9 + 3 + 3 = 39
Johan: 27
Glenn deed het nog altijd goed, maar vooral Eric deed de beste zaak aan deze spelletjes en nam een grote sprong vooruit.

Mijn RFC thuiswedstrijd dan. Deze werd gespeeld op Bram Stokers Dracula, Whitewater en Medieval Madness.

Bram Stokers Dracula is een flipper die je echt moet kennen en soms heel moeilijk is.. Er zijn enkele heel gevaarlijke schoten (zoals de middelste targets), de outlanes trekken soms ballen aan alsof er magneten in gemonteerd zijn, en strategie is heel belangrijk: ramps meermaals schieten en multiballen proberen combineren.
De kleinere bliksem flippers maken de kast extra moeilijk, je moet ze echt enkele keren kunnen spelen om ze gewoon te worden.. maar die mogelijkheid hadden de spelers niet.
Glenn werd de winnaar met 56 miljoen punten. Hij heeft deze kast vroeger ook gehad dus kent waarschijnlijk de spelregels beter dan de anderen.. Johan werd mooi tweede met 37 miljoen, Eric derde met 17 miljoen, hij haalde het merendeel van zijn punten door de coffin ramp meermaals te schieten maar kon de multiball net niet starten.. Peter eindigde laatste met 12 miljoen, hij was er wel in geslaagd van multiball te starten maar verloor de flipperballen voor hij een jackpot kon scoren.

Whitewater was de volgende kast. Glenn heeft deze ook thuis staan dus was ook iets bevoordeeld, maar Peter bewees dat hij de kast nog kende van vroeger veel te spelen.
Ook op deze kast valt met multiball veel punten te halen. Peter kon deze het beste uitbuiten en won met een mooie 128 miljoen, Eric werd tweede met 87 miljoen, Johan derde met 49 en Glenn laatste met net geen 23 miljoen.

Deze twee spelletjes hadden ervoor gezorgd dat alle 4 spelers elk 9 punten hadden verdiend. Wie de eindwinnaar werd: Glenn of Eric, ging bepaald worden in het allerlaatste spel van deze RFC, op de Medieval Madness. Eric had een goede positie, hij moest zien dat hij maximaal 1 plaats achter Glenn eindigde.

Johan kende de kast niet en dat zorgde ervoor dat hij als laatste eindigde. Het kasteel schieten had hem 7 miljoen opgeleverd maar na een tijdje wordt dat schot riskant.. De anderen konden wel multiballs starten maar meestal iets te vroeg zodat ze niet enorm veel punten opleverden.. Peter eindigde zo derde met 21 miljoen. Glenn had met zijn eerste bal al een hele mooie score neergezet zodat de grootste druk wegviel en de andere spelers moesten proberen van hem in te halen. Zijn laatste bal was ook een goede, zodat hij winnaar was met 47 miljoen, voor Eric met 41 miljoen.

Dit geeft als eindscore van RFC Antwerpen 2006: Eric: 57 + 3 + 6 + 6 = 72
Glenn: 51 + 9 + 0 + 9 = 69
Peter: 42 + 0 + 9 + 3 = 54
Aeneas: 39
Johan: 27 + 6 + 3 + 0 = 36

Eindwinnaar is Eric, net voor Glenn !