Maak zelf een speelveld tipper of speelveld rotisserie

Hier zie je hoe je ik zelf een speelveld tipper of speelveld rotisserie (zoals het ook wel wordt genoemd) heb gemaakt.
Wanneer ik vroeger flippers poetste, liet ik meestal het speelveld in de flipper cabinet zitten. Maar nu ik meer ervaring heb met flippers te poetsen, merk ik dat het gewoon beter werkt als je het speelveld eruit kan halen zodat je niet de hele tijd voorover gebogen moet werken, en overal gemakkelijk aan kan. Ik heb onlangs een Indiana Jones volledig gerestaureerd en toen voelde ik echt dat ik een hulpmiddel nodig had om gemakkelijk aan de boven- en onderzijde te werken.
Aangezien ik regelmatig een speelveld poets, was het de moeite waard om een speelveld tipper te maken.

Een vriend van me (Michel) had er enkele jaren al een gemaakt, details van zijn rotisserie staan op Ed Cheungs website. Ik kon ze wel eens lenen, maar hij zei dat ze niet in zijn wagen pastte, ik moest er zelf om komen.
Wat ?? Ze was heel groot, niet enkel de grootte van een speelveld maar nog enkele tientallen cm extra voor de scharnieren, en alles was op een heel grote houten plaat gemonteerd.
Laat het dan maar, want als het te groot is om in een auto te passen dan past het zeker niet in mijn gameroom, waar ik zo amper plaats vrij heb..

De oplossing was van er zelf een te bouwen. Rotisseries zijn wel kant-en-klaar te kopen maar ze zijn niet goedkoop. Je vindt ook allerlei plannen van mensen die er zelf gemaakt hebben. Sommige zijn in hout, andere in metaal (maar dan moet je kunnen lassen), en nog andere zijn van pvc buizen gemaakt.
Allemaal leuk maar ik wou het zo goedkoop mogelijk houden (en indien het kon stukken gebruiken die ik thuis al had liggen) en het geheel compact te houden. Wanneer ik de rotisserie niet nodig heb moet ik ze ergens kunnen wegstoppen.

Om het speelveld op te monteren nam ik twee metalen L-profielen. Net de breedte van een WPC speelveld. Ik lette er ook op dat een van de gaatjes mooi in het midden zat..

pinball playfield rotisserie

Ik wou geen speciaal metalen of pvc frame maken, gewoon wat hout voldoet. In plaats van speciale naven of kogellagers, zit het profiel gewoon vast met een lange schroef. De houten basis heb ik zo getest maar ze was niet stabiel genoeg. Zorg ervoor dat ze hoog genoeg is zodat je zelfs widebody-speelvelden kan ronddraaien.

pinball playfield rotisserie

Met wat extra stukken hout werd de basis uitgebreidt zodat ze meer stabieler is. Ik gebruikte restjes hout die ik had liggen, idealiter gebruik je voor alles hetzelfde dikke hout.

pinball playfield rotisserie

Dit was veel beter. Om het geheel echt stabiel te maken, klem ik beide stukken vast op een derde lat hout. Zo vormt alles een stabiel geheel. Afhankelijk van de lengte van het speelveld dat je wil monteren, kan je alles in een andere positie vastzetten. Zo blijft het geheel flexibel om alle types speelveld te gebruiken. Wanneer ik de rotisserie niet meer nodig heb, kan ik ook gewoon alles losmaken en krijg ik kleine stukken die eenvoudig op te bergen zijn. De grote houten plaat waar het geheel op rust is er enkel als ondergrond, geen enkel stuk is erop geschroefd.

pinball playfield rotisserie

Hier zie je een speelveld op de playfield rotisserie..

pinball playfield rotisserie

en zo is het rondgedraaid :-)
Ik merkte dat ik iets te weinig speling heb tussen de metalen L-profielen en de houten steunen, ik ga de langere schroeven voor gebruiken zodat er ongeveer een halve tot een hele cm meer speling is.