Speelveldschade bijschilderen met een airbrush en opnieuw vernissen

Ik ben een Williams Indiana Jones flipperkast aan het opknappen. Het speelveld is heel mooi, op een rare slijtplek na, net voor de rechtse slingshot. Het zijn allemaal fijne zwarte lijntjes die in de verf zitten. Ik probeerde van deze met poetsmiddelen weg te krijgen, zonder succes.
De schade is gelijkaardig aan de zwarte haarbarstjes die je vaak ziet in de vernis op oudere speelvelden. Het is de eerste keer dat ik dergelijke schade zie in een speelveld dat Diamondplate vernis heeft.
Ik heb zelfs met een magische spons geprobeerd om ze weg te krijgen maar het lukte niet. Zelfs wanneer dit had gewerkt en het vuil eruit ging, dan bleven de barstjes nog in het hout en hadden ze opnieuw vuil geworden. Het zou geen blijvende oplossing zijn.

Aangezien de schade in een heel opvallende plek is, wou ik ze echt repareren. De enige oplossing was om het stuk te herschilderen en opnieuw te beschermen met clearcoat. Dit is niet iets dat iedereen kan doen, je moet zeker zijn van jezelf dat je het goed en onopvallend kan bijschilderen.
Bijschilderen in hoekjes van het speelveld die je niet goed kan zien zijn geen probleem, die vallen niet op. Maar deze schade was in het midden van het speelveld, een gebied waar de speler bijna continu naar kijkt. Ik moest zeker zijn dat ik de schade kon bijwerken zonder dat het opviel dat het was bijgeschilderd. Het laatste dat ik wou dat het schilderwerk zo slecht was dat het meer opviel dan de schade die er was !

Ik was redelijk zeker dat ik het kon. De schade was enkel in een stuk effen gele verf. Geen kleurenovergangen, geen fijne details die moesten herschilderd worden. Ik moest gewoon zorgen dat ik de gele verf perfect kon maken en beschermen met clearcoat. Op mijn Whitewater flipperkast heb ik al eens iets soortgelijks gedaan, maar het was de eerste maal dat de reparatie zo'n grote oppervlakte betrof.

Ik heb veel potjes Tamiya acryl verf, bijna alle beschikbare kleuren0 Het is me vroeger al opgevallen dat ze vaak bijna perfect overeenkomen met de kleuren die Williams gebruikt op hun speelvelden. Het was dan ook niet helemaal een verrassing toen ik merkte dat hun geel overeenkwam met het geel op Indiana Jones !
Om dit te testen schilderde ik een klein stukje bovenop het bestaande geel.

Indiana Jones speelveld schade
Hier zie je de schade. Fijne barstjes voor de rechtse slingshot waar zwart vuil in zit. Ik heb al met vanalles gepoetst, oorspronkelijk was het nog zwarter.

De meeste mensen werken schade bij door bovenop het speelveld te schilderen. Het probleem met die aanpak is dat je verf een laagje bovenop de vernis is. Zelfs wanneer je de kleur perfect kan matchen, valt de reparatie op door het hoogteverschil dat het licht anders reflecteert. De verf kan ook snel wegslijten. Als je er vernis bovenop doet dan krijg je nog een groter hoogteverschil. Vooral wanneer je vanuit een lage hoek op het speelveld kijkt vallen dit soort reparaties op.

De enige goede oplossing, en hoe professionals die speelvelden herstellen het doen - is van de originele clearcoat vernis en verf weg te schuren tot op het hout. Je nieuwe verf komt op het hout en je vult de laag op met clearcoat tot je op dezelfde hoogte als de rest van het speelveld (en de originele vernis) zit. Op die manier is het speelveld perfect glad, en zit je reparatie verborgen en beschermd.

speelveld schade afgeplakt

Ik begon met het stuk dat ik niet wou beschadigen met plakband af te tapen. Vooral de zwarte lijnen waren belangrijk, die wou ik heel laten en niet moeten bijwerken.

verf weggeschuurd

Tijd om te beginnen schuren. Ik was wat zenuwachtig, vanaf nu moest het wel goed lopen.
Ik herinner me niet meer welk schuurpapier ik heb gebruikt, ik denk 1200 (droog). Het duurde niet lang om de vernis en verf weg te halen !
Nu zie je duidelijk dat het zwarte vuil helemaal door de verf ging, tot in het hout.

afplakken voor bijschilderen

Ik wou eerst een grondlaag verf aanbrengen, om ervoor te zorgen dat het zwarte vuil zeker niet terug naar boven zou komen door de verf. Ik koos een witte kleur. De randen van wat was weggeschuurd heb ik voorzichtig afgeplakt zodat het wit niet op de rest van het speelveld terecht zou komen.

onderlaag verf airbrushen

Tijd om de airbrush te gebruiken.. ik heb een dun laagje witte verf aangebracht. Laten drogen, en dan nog een.
Het grote voordeel van een airbrush te gebruiken is dat je een echt heel dunne laag verf kan aanbrengen. Dit soort reparatie kan je ook doen als je geen airbrush hebt. Je moet er enkel op letten dat je met een verfborstel geen strepen maakt en dat je een heel dunne laag verf aanbrengt. De uiteindelijke bedoeling is dat je nieuwe lagen verf dunner zijn dan de originele verf (en vernis) die op het speelveld ligt. Je reparatie moets lager liggen zodat je ze nadien mooi glad kan opschuren met de rest van het speelveld.

basis verf airbrush

Hier is de witte grondlaag aangebracht. Naderhand gezien was mijn keuze van witte verf niet zo goed. Nadat alles klaar was, merkte ik op dat de nieuwe gele verf bovenop deze witte grondlaag iets feller is dan de rest, alhoewel dat de gele verf een perfecte match was met het bestaande geel. Het was beter idee geweest om neutraal grijs of ineens geel als grondlaag te kiezen.

Van de volgende stappen heb ik geen fotos gemaakt. Maar denk niet dat je er vanaf komt met gewoon een laagje gele verf te airbrushen !

Maar ja, de volgende stap was inderdaad van een gele laag verf te airbrushen (enkele dagen later, nadat het wit voldoende was uitgedroogd. Na de eerste laag geel voldoende was opgedroogd heb ik hier ook een tweede laag op aangebracht.

Nu de gele kleur overeen komt, is het tijd om onze verf te beschermen en mooi glad te krijgen. De clearcoat die ik gebruik is ook van Tamiya, een glazen flesje 'clear'.
Ik bracht enkele lagen clearcoat aan bovenop mijn verf. De laag clearcoat die je aanbrengt moet uiteindelijk net iets dikker zijn dan de rest van het speelveld.

Nadat deze clearcoat tijd had om te drogen (een dag), kon ik alles mooi gladschuren.
Hiervoor gebruikte ik 2000 grit schuurpapier, nat. Hou het schuurpapier niet gewoon vast in je hand want dan is het bijna onmogelijk om het speelveld perfect glad te krijgen. Je moet een schuurblok gebruiken - een houten blokje dat net iets groter is dan de oppervlakte van de reparatie, waar je het schuurpapier op vastklemt.
Zorg dat het schuurpapier voldoende nat blijft en begin te schuren.. Het schuurblokje zorgt ervoor dat je nieuwe clearcoat laag perfect glad wordt en volledig effen met de rest van het speelveld. Kijk regelmatig dat hoever je staat en zorg dat je op tijd stopt, zodat je de originele laag clearcoat rondom je reparatie niet wegschuurt.

afwerking laag verf airbrushed

Hier is het resultaat. De gele verf bovenop de witte onderlaag is een beetje feller geworden dan het geel errond.
Je moet echt weten dat deze plek is bijgeschilderd, anders gaat het echt niet opvallen. In elk geval ziet deze plek er nu veel beter uit dan het oorspronkelijke zwarte vuil dat erg opviel. De vernis is mooi glad, het speelveld blinkt, de reparatie valt niet op en is beschermd.

Tamiya X-8 Lemon Yellow
Deze Tamiya verfpotjes zijn gebruikt:
X-8 Lemon yellow,
X-22 Clear: dit is de vernislaag die bescherming geeft en die je kan polieren,
X-20A acrylic thinner: nodig als je de gele verf met een airbrush aanbrengt.