Switch tester hulp voor WPC flipperkasten

original switch tester tool
Dit printje werd een tijdje geleden aangeboden op ebay.
De begeleidende text zei dat het een switch matrix tester was, ontwikkeld door iemand die in Duitsland voor een dochterbedrijf van Nova werkte.
Uiteindelijk werd het verkocht voor 57 euro.

57 euro voor een klein printplaatje ? Dat is veel geld, zeker aangezien het op de foto maar iets eenvoudig lijkt. Het lijkt enkel een printje met wat verbindingen, zonder actieve onderdelen op.

Het idee dat erachter zit is echter heel goed gevonden. Wat het doet is de rijen en switches omwisselen. Aangezien zowel op de switchen als op het cpu bord diodes zitten, wordt hierdoor de polariteit omgewisseld.
Zo zal in de switch matrix test geen enkele goed werkende switch nog gerapporteerd worden. Enkel schakelaars met een kapotte (open) diode worden getoond.

Problemen met switches kunnen zich op 2 plekken bevinden: op het speelveld of op de cpu printplaat zelf.
Maar als je cpu bord goed uittest dan zit het probleem ergens in de bedrading op het speelveld.

Dit hulpmiddeltje zal je niet vaak gebruiken. Dit soort switch matrix probleem, waarbij een hele rij of kolom oplicht wanneer je 1 switch activeert, komt gelukkig zelden voor.
Maar die enkele keren dat je een raar switch matrix probleem moet uitzoeken, zal je blij zijn dat je dit hulpmiddeltje hebt omdat het je veel tijd kan uistparen.
Tot nu toe was de enige manier om een probleem uit te zoeken van alle schakelaars en diodes na te meten, eventueel ze los solderen, opnieuw uittesten, draden volgen, enz.
Dat is ook de reden waarom de meeste mensen echt niet graag zo'n problemen opzoeken, niet omdat het zo'n gecompliceerde taak is maar gewoon omdat er zoveel tijd in kruipt en je sommige schakelaar moeilijk kan bereiken en er soms een half speelveld moet voor demonteren.

Het is echt niet moeilijk om dit printje zelf te maken. Je plugt het gewoon in tussen tussen het cpu bord en de connectors.
De enige reden ook waarom je connectors J206 en J208 op het cpu bord niet gewoon kan omwisselen is omdat ze een verschillende 'key' hebben.
Al wat dit printje doet is ervoor zorgen dat je connector J206 in de plaats van J208 kan inpluggen en omgekeerd.
Voor een paar euro en een half uurtje solderen kan je dit zelf maken.