Gottlieb Cinderella

Een tijdje geleden werden we gecontacteerd door iemand die een oude flipperkast had en hulp zocht.
Niets speciaal zou je denken, we krijgen regelmatig dergelijke emails en telefoontjes van mensen met een oude flipperkast.
Meestal gaat het om een electro-mechanische kast uit de jaren 70, niets speciaal, er zijn er duizenden van gemaakt, en meestal spijtig genoeg in zo'n slechte staat dat de kast zo goed als waardeloos is en bijna onmogelijk te restoreren.

Deze keer was het toch net iets anders. Het ging om een oude flipper. Om een echt oude flipper. Oud zoals in antiek (en waardevol).
Niet eender welke oude flipper maar een Gottlieb Cinderella, gemaakt in 1948.

Cinderella is een van de eerste toestellen met flippers die Gottlieb maakte. Het is ook een uit de 'fairy tale' reeks: de eerste flipperkasten gemaakt door Gottlieb hadden allemaal een sprookje als thema.

Een flipperkast zoals deze is zeldzaam in Belgie. Woodrails vind je genoeg in de USA, maar in Europa zijn ze zeldzamer. Wat deze vondst helemaal mooi maakte was dat ze in relatief goede staat was, de kast had altijd in een droge omgeving gestaan. De kopruit miste een beetje verf, en het speelveld was nog in mooie staat: wat vuil, maar gelukkig geen vierkante centimeters afgesleten verf.

De eigenaar had ons gecontacteerd omdat hij meer informatie zocht. Hij twijfelde om de kast eerst te restoreren en dan te verkopen, of ze ineens te verkopen. Hij wilde weten of wij hem konden helpen met het zoeken naar onderdelen, technische hulp, en eventueel om kopers te zoeken.

Wat opzoekwerk leerde ons dat onderdelen voor deze kast nieuw gemaakt werden. Een nieuwe kopruit en plastics waren beschikbaar, maar niet zo goedkoop.
Toevallig stonden die periode op de amerikaanse MrPinball verkoopswebsite ook 2 Cinderellas te koop. De ene was volledig gerestaureerd, gebruik makend van die nieuwe onderdelen. De andere was nog in originele, mooie en werkende staat.
De vraagprijs van elk van deze toestellen ($1500) was minder dan de som van wat de eigenaar van deze flipper er nu voor wou en wat de repro onderdelen hem gingen kosten. Hij besliste dan ook om de kast niet zelf te restaureren (waarschijnlijk had hij gehoopt dat ze meer waard ging zijn) maar ze te verkopen in de staat dat ze was.

Wij waren zelf niet geinteresseerd in deze flipper (gebruik aan ruimte, en we hebben liever modernere kasten die leuker zijn om te spelen, dan een museumstuk). We contacteerden enkele verzamelaars van wie we wisten dat ze zo'n oude flippers zochten, en een ervan ging onmiddellijk akkoord met de vraagprijs.

Gottlieb Cinderella woodrail

Gottlieb Cinderella woodrail

Gottlieb Cinderella woodrail

Gottlieb Cinderella woodrail

Gottlieb Cinderella woodrail

Gottlieb Cinderella woodrail

Gottlieb Cinderella woodrail

Gottlieb Cinderella woodrail

Gottlieb Cinderella woodrail
Het is altijd leuk om een oude flipperkast van het stort te redden..