Installeer een echte bel in je Cirqus Voltaire

Sommige flipperkasten worden geproduceerd met minder opties dan origineel bedoeld. Cirqus Voltaire is een ervan, de kast was voorzien om een echte metalen bel in de backbox te hebben. Om kosten te besparen is deze weggelaten en een doorzichtige plastic in de plaats geinstalleerd.

Het is niet moeilijk om een metalen bel toe te voegen. Ik wist over het bestaan ervan af nog voordat ik mijn Cirqus Voltaire flipperkast had. In al de jaren dat ik de kast heb dacht ik er aan om die ook te installeren, alleen zie je dat type bel niet vaak te koop dus was het er nooit van gekomen.

Je hebt een echte 'hotelbel' nodig, zo'n bel die op de toog staat en geluid maakt wanneer je er op tikt. Als je ooit Fawlty Towers gezien hebt dan weet je zeker wat voor type bel ik bedoel. Gelukkig is mijn vrouw werkzaam in de verkoop/aankoop van wat met horeca te maken heeft, dus eindelijk vroeg ik haar om eens uit te kijken naar zo'n metalen bel. Het duurde dan ook maar een paar dagen of ze was langs een horeca groothandel geweest (Hanos) waar ze zo'n hotelbel voor mij had gekocht.
Deze bel bij Amazon.com ziet er ook geschikt uit.

Hier is de installatie procedure beschreven, voor het geval je het zelf ook wil proberen.

Cv backbox bell
Zoals gezegd heb je een metalen hotelbel nodig.

Cv backbox bell
Haal de kopruit uit de flipperkast.
Haal dan de voorste ruit los door voorzichtig de zwarte plastic randen opzij te trekken.
Nu alles open is kan je van de gelegenheid gebruik maken om alles grondig te poetsen.. het balletje maakt meestal een zwarte vuile lijn.
Vijs de doorzichtige plastic rond die in de rechterbovenhoek zit.

Cv backbox bell
Het stuk bel dat we nodig hebben. Omdat deze bel iets dieper is dan de doorzichtige plastic, heb ik een langer schroef en zo'n witte plastic post nodig. Zo raakt de bel niet het achterste paneel en klinkt ze beter.

Cv backbox bell
Hier zie je de metalen hotelbel op haar plaats. Zowel aan de voorkant als de achterkant van het witte plastic heb ik een metalen rondje gestopt zodat het gewicht van de bel wat meer verspreid is.
Vergeet niet het plastic balletje te kuisen en het in in de kopruit te steken wanneer je die terug in elkaar steekt !

Cv backbox bell
En zo ziet het eindresultaat eruit.

Als de bel niet luid genoeg is, kan je enkele dingen proberen:

  • In het balletje zit een klein gaatje. Je kan er wat soldeersel in duwen om het balletje zwaarder te maken.
  • De spoel kan de bal misschien niet krachtig genoeg wegschieten. Installeer een krachtigere spoel.