Een zelf gemaakte jukebox en bimbo box.

Een zelf gemaakte jukebox en bimbo box (of aapjeskast, aapjesbox zoals ze ook wel genoemd worden), dat is iets wat je niet elke dag tegenkomt. En toch zag ik beide machines op de 2007 Rock around the Jukebox show. Ze stonden bovenaan in een hoekje op de beurs, waarschijnlijk hebben vele bezoekers er voorbij gelopen zonder er een blik op te gooien of te beseffen hoe uniek deze toestellen wel waren.

De kleine bimbo box trok eerst mijn aandacht en ik sprak de verkoper erover aan. Toen ik zei dat die me zeldzaam leek omdat ik nog nooit zo'n kleine bimbo box gezien had, antwoordde hij dat het maar logisch was aangezien hij de machine zelf had gemaakt. Een zelf gemaakte bimbo box ? Dat is pas interessant !

De bimbo box is ongeveer half zo groot als een normale bimbo box. De drie aapjes bewegen en spelen een muziekinstrument wanneer je er een muntje in gooit. Heel het toestel is handgemaakt: de bewegende aapjes waren speelgoedaapjes, de cabinet is zelf gemaakt en heel de mechaniek om alles aan te sturen is ook zelf ontworpen. De muziek komt van een eight-track speler. Het is een indrukwekkende machine, heel mooi afgewerkt, je zou echt niet zeggen dat het iets handgemaakt is.

custom bimbo machine left

custom bimbo machine right

custom bimbo machine inside view

Aan dezelfde stand was ook een zelfgemaakte jukebox. Deze was ook ongeveer half zo groot als een commerciele jukebox. De jukebox werkte goed en speelde de singeltjes. Het binnenwerk (de trommel met platen) kwam uit een echte jukebox. Er was geen mechaniek om selecties te doen, de jukebox speelde gewoon elk plaatje achter elkaar af.

custom jukebox front

custom jukebox side