Hoe een oude koelkast herschilderen.

Een tijdje geleden kochten we een oude Bosch koelkast. Een mooie, retro, bolle koelkast. Deze hebben we helemaal gerestaureerd zodat ze mooi in onze gameroom zou passen. Hierbij de uitleg hoe we dit gedaan hebben, aangezien nogal veel mensen interesse hebben in een leuke retro koelkast, of dat ze gewoon hun standaard witte ijskast (of andere keukentoestellen zoals de vaatwassen of diepvries) beu zijn en ze een ander kleurtje willen zodat die beter bij de rest van de keuken past.

Wanneer we een nieuwe (knalrode) keuken installeerden, lieten we onze Smeg koelkast bij een carrossier herschilderen. Hij leverde perfect werk, de koelkast heeft identiek dezelfde kleur als de kasten, het is geclearcoat zodat de verf beschermd is, en alles is superglad en blinkt. De prijs was echter ook naargelang, het schilderen alleen al kostte meer dan wat een gewone standaard witte koelkast kost..
Wanneer we een oud bol retro koelkastje kochten voor in onze gameroom, wilden we dan ook niet zo veel uitgeven en probeerden we van het zelf te doen.
Het ging dan misschien niet perfect zijn, maar wel een pakgoedkoper, en aangezien we toch van plan waren van er stickers op te plakken en het in een redelijk donkere kamer kwam te staan, hoefde het ook niet perfect geschilderd te zijn..

oude koelkast

Dit is de koelkast die we gekocht hadden. Een Bosch, waarschijnlijk van eind jaren 60 of jaren 70. De deur is nog redelijk bol, met afgeronde hoeken en een prachtige chrome deurklink.. Dat was alles dat we zochten in een retro koelkast !
Aangezien ik niets ken van het mechanisch repareren van koelkasten, zorgde ik ervoor dat wat we kochten zeker werkte.
Koop geen ijskast die niet koelt, wanneer je niet weet hoe ze te repareren. Sommige oude koelkasten kunnen gerepareerd worden, maar sommige zijn gewoon kapot en zelfs door een koeltechnieker niet meer aan de praat te krijgen..
Een tip wanneer je op zoek bent naar een oude koelkast: zoals je wel weet zit er een schakelaar aan de zijkant zodat het lampje aangaat wanneer je de deur open doet. Op veel oude koelkasten is de plastic van de deur kapot, zodat deze schakelaar niet ingedrukt wordt. Het lampje gaat niet uit, de koelkast warmt op en de motor blijft maar draaien.. dus kijk zeker deze schakelaar na !

bolle koelkast

Onze ijskast, klaar om geschilderd te worden. Nu is er al redelijk veel gedaan:

  • oude stikkers zijn verwijderd
  • Het BOSCH logo is ook weg, de gaatjes en een deuk zijn opgevuld met een produkt om deuken in autos te repareren. Dit produkt is uitgedroogd en met schuurpapier gladgemaakt.
  • De hele ijskast is opgeschuurd en ontvet.

Voorbereiding voor het schilderen

Voor je een oud toestel zoals een koelkast kan herschilderen, moet je het grondig reinigen en ontvetten !
Ik waste het eerst zodat alle vuil eraf was. Daarna heb ik de oude witte verflaag opgeschuurd met schuurpapier (120 grit) zodat deze dof werd. Zo kan de nieuwe verflaag zich goed hechten.
Daarna moet je opnieuw alles goed wassen zodat het stof van het schuren weg is, en alles heel goed ontvetten. Was opnieuw in een sopje en laat lang genoeg drogen, of gebruik bv synthetische thinner.

Gaten, deuken en krassen moeten allemaal opgevuld worden. Gebruik een 2-componenten produkt om de carrosserie van autos te repareren. Vul het gat, zorg dat het de juiste vorm heeft, en laat alles opdrogen. Eenmaal goed opgedroogd, moet je het gladschuren. Begin ook met 120 grit schuurpapier, en ga steeds fijner (tot 600 en zelfs 1200 en hoger als het perfect moet zijn). Je mag geen enkele kras, randje of hoogteverschil zien, want dat ga je na het schilderen blijven zien !
Wil je het perfect schilderen dan is de voorbereiding 80 percent van het werk..

koelkast herschilderd

Klaar om te schilderen.. bedek de rubber van de deur, bescherm de binnenkant, zodat er geen verf in komt.

Koelkast overschilderen

koelkast spuiten

Tijd om te schilderen ! Veel mensen maken de fout van niet voldoende de spuitbus te schudden. Er staat 2 minuten schudden op en ze vinden 20 seconden al teveel.. lees de instructies op de spuitbus goed en volg ze.
Op de foto is de spuitbus eigenlijk een beetje te dicht bij het te schilderen oppervlak, maar er stond een wind en we konden niet anders.. wil je goed schilderen dan zorg je dat je het doet wanneer er geen wind staat en je de spuitbus iets verder afhoudt, zodat de verf een breder oppervlak bestrijkt..

geschilderde ijskast

De eerste laag verf is gedaan. Niet perfect want je ziet nog enkele kleurverschillen. Hier nog een tweede laag verf op. Lees opnieuw de instructies in verband met droogtijd op de spuitbus verf.

Eenmaal de kleur egaal is en de verf lang genoeg is uitgedroogd, zal je waarschijnlijk de verf nog glad moeten maken zodat de koelkast mooi blinkt. Dat doe je door de verf te polijsten met een auto-polish. Zo wordt de verf perfect glad en blinkt ze mooi.
Wil je de verf nog beschermen dan kan je ze clearcoaten. Clearcoat is een blanke lak. Gebruik een clearcoat in spuitbussen en volg dezelfde stappen als bij het schilderen - ontvet, spuit, laat drogen en polijst indien nodig. Wanneer je zeker weet dat je gaat clearcoaten, hoef je de basislaag verf niet te polijsten.

geschilderde oude bolle Bosch koelkast

De afgewerkte koelkast. We wilden niet gewoon een oude koelkast herschilderen maar er een flipperkast-retro koelkast van maken !
Eerst dachten we om ze te laten airbrushen.. maar om een groot oppervlak zoals de deur te laten airbrushen kost het toch redelijk wat.. en niet elke airbrush artiest is even goed als hij denkt dat hij is..

Daarom hebben we stickers laten maken. In Photoshop heeft een vriend deze collage gemaakt van fotos van flipperkasten, en dat hebben we digitaal op grote stickers laten drukken.

koelkast met nieuw stickers

Zelfs op de zijkanten zitten stickers - het zwaard van de Medieval Madness flipperkast, dat wordt omcirkeld door de reflecterende flipperballen van op de Twilight Zone flipperkast.