Lord of the Rings meerkleurige led

Dit artikel beschrijft hoe je het lampje dat de Palantir doorzichtige bal oplichtop de Stern Lord of the Rings flipperkast, kan vervangen door een multicolor led.
Het is heel eenvoudig om te doen, zelfs iemand die amper kan solderen kan dit maken.

Veel is er niet nodig:

  1. een multicolor led
  2. 220 ohm weerstand (1/4 watt)
  3. een kleine condensator: 10 micro farad / 63V
  4. een kapot lampje

De multicolor led is een soort led dat uit zichzelf verschillende kleuren weergeeftzodra het stroom krijgt. Een extra aansturing is dus niet nodig.

De led was gekocht bij www.world-led.com,en is het Multicolor 5MM RGB diffused type. Andere electronicawinkels zoals DealExteme.com hebben ze waarschijnlijk ook te koop.

Het geheel wordt gemonteerd in de basis van een kapot lampje. Dat is niet noodzakelijk,maar heeft het voordeel dat de 'mod' niet meer is dan een lampje dat je inplugt in de flipperkast.
Je moet niets speciaal solderen aan de bedrading van de flipperkast. Wil je deze aanpassingongedaan maken, dan vervang je het gewoon door een normaal lampje.

installation guide

Dit is het schema. Soldeer gewoon alles aan elkaar :-)
Aan een van de beentjes van de led soldeer je de 220 ohm weerstand. Over beide beentjessoldeer je dan het condensatortje. Let wel op dat je bij de led en de condensator de positievepolen aan elkaar verbindt ! (en dit ook correct in de lampfitting soldeert)

led installation
Zo zien de onderdelen eruit, er moet enkel krimpkous rond alles om geen kortsluiting te maken.

De condensator is nodig om de led continu van stroom te voorzien. Hij verwacht gefilterdegeljikstroom. Zonder condensator dan zal de led enkel de rode kleur tonen omdat hij steedszijn kleuren opnieuw opstart.
Wanneer je een laag voltage in huis hebt, is het mogelijk datde led rood blijft. Je moet dan een iets grotere condensator installeren: 22 microfarad ipv 10.

Hier een voorbeeld van de verschillende kleuren:

colored led installed

Aanpassing ontwikkeld door Richard Baan. Onderdelen foto door Glenn Verhoosele.