Verschillen tussen The Addams Family Gold en de gewone The Addams Family flipperkast

Dit artikel beschrijft de verschillen tussen de The Addams Family Gold flipperkast, waarvan er maar 1000 zijn gemaakt, en de gewone reeks van The Addams Family flipperkast waarvan er 20.750 machines zijn gemaakt.

Voor sommige mensen is het verschil niet duidelijk. Er zijn namelijk 2 types van Addams Gold flipperkasten. Wanneer de productie van de gewone machines het vorige verkoopsrecord had verbroken (stond op naam van Bally Eight Ball met 20.230 exemplaren), werd elke Addams Family flipper toen geproduceerd met een goudkleurig cabinet. Dit zijn echter nog steeds gewone Addams flipperkasten ! Er is niets gelimiteerd of zeldzaam aan hen, buiten het feit dat ze heel laat werden gemaakt tijdens de gewone run. Omdat er een groot prijsverschil tussen beide machines zit, moet je al zeker zijn dat je een echte TAF Gold flipperkast hebt.

Addams Family flipperkast met goudkleurig cabinet
Dit is een gewone Addams Family flipperkast met goudkleurig cabinet.

Met de echte Addams Family Gold flipperkast bedoelt men 'The Addams Family Special Collectors Edition'. Zes maanden nadat de productie van de 'normale' reeks was afgelopen, besloot men bij Bally / Williams om een speciale editie van 1000 Addams Family flippers op de markt te brengen. Deze waren de 'gold' versie. De dag dat bekend werd dat men deze reeks ging maken, waren ze ineens uitverkocht. Dit artikel beschrijft de verschillen tussen deze speciale gold reeks en de gewone productie.

De meeste mensen denken dat de gouden kleur het enige verschil is. Maar aangezien de technologie vooruit ging, zijn er veel meer kleine verschillen te ontdekken.

Cabinet verschillen

De gouden kleur valt het meeste op. De gewone The Addams Family flipperkast heeft vooral blauw en grijs opzij op de cabinet, terwijl bij de Gold versie dit allemaal goudkleurig is.

Addams Family
Zo ziet de cabinet van een gewone Addams Family flipperkast eruit.

Addams Family
Voorkant van de gewone TAF.

Addams Family Gold
Voorkant van een Special Collectors Edition (Gold). Let op de donkere paarse kleur in het Addams Family logo onderaan en in de roos aan de startknop. Dit is meer rose op de gewone (en late productie-gold versie).
De lockdown bar, plunger, siderails, poten en pootbouten zijn allemaal goudkleurig.
Onderaan rechts zit een metalen plaatje.
TAFG flippers hebben een 'Extra ball' knop aan de rechterzijde..

Addams Family Gold
Closeup van de metalen plaat. Deze zit vast met tamper-proof schroefjes.

Speelveld verschillen

Addams Family Gold
De 'apron' van The Addams Family Gold is ook goudkleurig. Let op de goudkleurige siderails.

Addams Family
Terwijl op de normale Addams Family de tekening op de apron zilverkleurig is.
Een belangrijk verschil in het speelveld is op deze fotos te zien: normale TAF spellen hadden een extra tekst in de rechtse outlane: 'This playfield is protected by Diamond Plate'.
TAFG speelvelden waren gemaakt door een andere fabrikant en hebben deze tekst niet.

Addams Family playfield
Sommige plastics hebben verschillende kleuren. Things doos is rood, de boekenkast is blauw, en de bumpers hebben verschillende kleuren.

Addams Family Gold
Op TAFG zijn al deze plastics goudkleurig.
De middelste metalen ramp is ook goudkleurig.

Addams Family
In de tekening op het speelveld zelf zijn er ook kleine verschillen. Een voorbeeld is het patroon in het rode tapijt. Op TAFG is de grootste ster minder opvallend.

Addams Family Gold
Verder zijn er enkele kleurverschillen in de gebruikte verf. Dit valt vooral op als je het rood, groen en oranje vergelijkt.

Addams Family playfield
Speelvelden van Addams Family en Addams Family Gold waren door verschillende fabrikanten gemaakt. De stempels zijn dan ook verschillend (CCC en SP).

Addams Family Gold
De datum bij Addams Gold is in 1994.

Verschillen binnenin

Electronisch gezien is het grootste verschil tussen Addams Family en alle andere WPC flipperkasten het Fliptronics board. Addams Family is het enige dat een Fliptronics-1 type bord gebruikt. Alle andere WPC flippers gebruiken een Fliptronics-2 board, maar kasten zoals The Getaway hebben wel hetzelfde revisie 1 WPC power board.
The Addams Family Gold is de grote uitzondering: deze flipperkast gebruikt ook het Fliptronics 1 board, maar wel al een latere revisie van het WPC power driver board.

Addams Family fliptronics 1
Zowel TAF als TAFG gebruiken dit fliptronics 1 bord. Er zit geen bruggelijkrichter op.

Addams Family
De flipperknoppen duwen een gewone bladschakelaar in, zoals op oudere flipperkasten.
Sommige gewone TAF flippers hebben misschien een Fliptronics-1 flipper opto bords, deze hebben optos en een metalen arm.

Addams Family
Het WPC power driver board is revisie 1, dat nog een flipper relais geinstalleerd heeft.

Addams Family Gold
TAFG gebruikt een modernere versie waar deze relais ontbreekt (zie rode pijl).

Addams Family Gold
Binnenin de cabinet van een Addams Gold zien we veel verschillen:
De flipper knoppen activeren type-2 flipper opto bordjes en geen bladschakelaars.
Er zijn 2 witte schakelaars die door de deur gesloten worden. Een is een extra interlock switch die Williams tijdens de productie van de Twilight Zone flipperkast begon te installeren.
De bedrading van de Extra Ball knop integreert in de bedrading.

Addams Family
De stickers met de identificatie gegevens zijn ook verschillend. The Addams Family gebruikt nog steeds Williams oude stickers (zoals op System11 flippers).

Addams Family Gold
The Addams Family Gold gebruikt de nieuwe Midway sticker. De productiedatum is natuurlijk in 1994.
Deze stickers kan je op de achterkant van de machine en rechts binnen de cabinet vinden.

Extras

Addams Family Gold
Addams Family Gold flipperkasten kwamen met een certificaat van echtheid. Het nummer van de flipperkast is hier op gedrukt.
De handleidingen zijn ook verschillend, bij de gewone Addams heeft deze een paars voorblad, terwijl TAFG een goudkleurig voorblad heeft.

Addams Family Gold
De software verschilt ook in kleine details. Veel mensen installeren de TAFG versie in hun gewone Addams Family flipperkast.

Credits: sommige fotos door Johan DM, Michel O en Erik.