Waar je soldeerbout aansluiten in je flipperkast

Mensen die regelmatig een flipperkast (WPC model) repareren, vooral op locatie, zijn bekend met het probleem. Soms is het niet gemakkelijk om je soldeerbout in te pluggen.
Je kan altijd een soldeerbout op gas kopen, maar soms heb je gewoon electriciteit nodig (al is het maar voor extra verlichting).
Een verlengkabel meenemen is niet altijd even gemakkelijk. Het is weeral iets extra dat je moet meenemen (en er op letten dat je het niet vergeet weer mee te nemen), en op handen en voeten onder de flipperkast kruipen in bijvoorbeeld een druk cafe is ook al een avontuur op zich. Vooral als er maar een stopcontact is zodat je de flipperkast moet uitpluggen. Zo kunnen reparaties echt lastig worden en lang duren.

IEC plug

WPC flipperkasten hebben echter een 'service plug' in de cabinet. Bovenop het metalen doosje binnen in de flipperkast is er een IEC connector die rechtstreeks verbonden is met het stopcontact.

Maar de meeste soldeerbouten gebruiken een standaard stekker.. en aangezien je die waarschijnlijk ook bij jou thuis wil gebruiken op je werkbank, wil je die niet zomaar afknippen en vervangen door een IEC stekker. Wat we zoeken is dus een tussenstuk

Je kan bij electronica winkels IEC connectors kopen, maar er is een manier om er gratis aan te komen.

IEC plug

Dit type kabel werd vroeger geleden op veel computers (486 type) gebruikt. Het verbond het scherm met de pc. Tegenwoordig worden ze niet meer gebruikt, als je rondvraagt bij computer winkels of recyclageparken kan je ze soms gratis krijgen.

Knip gewoon een eind af, sluit op de draden een standaard stopcontact aan, en je bent klaar !

IEC plug

Deze heb ik zelf gemaakt. Klein en weegt bijna niets, heb ik altijd bij in mijn gereedschapskist. Veel gemakkelijker dan steeds een lange verlengkabel meesleuren !

soldering iron

Zo gemakkelijk is het om je soldeerbout van stroom te voorzien, binnen in de flipper.