Het Belgische Flipper Kampioenschap 2004

In 2004 hebben we samen met een aantal andere vrijwilligers het Belgian Pinball Open flipper kampioenschap georganiseerd.

In het verleden ging dit evenement altijd door op de Collector Fantasies beurs in Mechelen, maar door een aantal problemen in 2003 was dit niet meer mogelijk. Omdat de Nederlandse Flippervereniging dit evenement absoluut wilde laten doorgaan hebben we een apart evenement georganiseerd.

In tegenstelling tot wat naam zegt, was het dit jaar geen 'open' kampioenschap. Sommige kranten waren op de hoogte en hadden spectaculaire koppen gezet als 'flipperaars duiken onder', maar de werkelijkheid was veel onschuldiger: het kampioenschap was gewoon een prive organisatie van de NFV, er was niets open aan, enkel NFV leden konden meedoen en moesten op voorhand ingeschreven zijn.

Het organiseren zelf was niet heel moeilijk alhoewel we wel een aantal tegenslagen hadden. Omdat het geen deel meer was van een beurs, moesten we een ideale zaal zoeken en zelf de flipperkasten bijeen zoeken.

Een zaal vinden was gemakkelijk, de flipperkasten moeilijker. Er zijn niet veel handelaars in Belgie. De flipperkasten voor een dag van hen lenen ging moeilijk. En hetzelfde weekend bleek er ook ineens een beursje te zijn wat het ook niet gemakkelijker maakte. Gelukkig kenden we een exploitant met veel flipperkasten.. Het enige probleem was dat ze of niet werkten of recht uit exploitatie kwamen !

De 2 weekends voor de wedstrijd werden ingevuld om flipperkasten te herstellen en poetsen.. Er waren er ongeveer 50 beschikbaar, maar we hadden enkel de tijd om de belangrijkste dingen te herstellen.. als de flippers, spoelen en switchen werkten, was voor ons alles in orde, we waren al blij dat eentje die volledig niet werkte ineens werkend was geworden. Klik hier om wat fotos te zien van een reparatiedag.

De goede flipperkasten dienden voor de wedstrijd, terwijl de iets mindere door de bezoekers konden gespeeld worden.
Nu we hierop terugkijken was het niet de beste beslissing. De meeste spelers hadden blijkbaar flipperkasten in perfecte staat verwacht, zelfs voor recreatie. In plaats ervan kregen ze gewoon werkende kasten. We hadden beter meer tijd gestoken in 16 volledig werkende flipperkasten voor de wedstrijd, en dan maar geen recreatie te houden, in plaats van ons streefcijfer van 40 flippers te proberen bijeen krijgen.

De wedstrijd startte met 60 spelers, verdeeld in 4 groepen. Iedereen moest 4 spelletjes spelen, en de beste twee spelers van elke groep gingen door naar de halve finale. Uiteindelijk won Roger Wijnands, net voor Peter van den Bergh, Roy Wils en Norbert Broman. De volledige uitslag kan je downloaden op de NFV site.

Omdat we de zaal vrij vroeg moesten ontruimen vonden we een nogal originele manier om de flipperkasten terug naar hun opslag te brengen..

Getaway, Monster Bash, Fish Tales, Twilight Zone

Flintstones, Getaway, Theatre of Magic

Elvis en kinder flipperkampioenschap

Monster Bash, rij flipperkasten

Wedstrijd opElvis

Wedstrijd op Elvis, scores

winnaars van het BPO 2004

winnaars van het BPO 2004

winnaars van het BPO 2004

winnaars van het BPO 2004

flipperkasten in een autobus

flipperkasten in een autobus

flipperkasten in een autobus