Het Nederlands flipper kampioenschap 2009

Na een jaartje overgeslagen te hebben, was het in 2009 opnieuw tijd voor het Dutch Pinball Open flipper kampioenschap. Dit werd georganiseerd door de Nederlandse Flippervereniging en vond plaats op 3 en 4 oktober in veldhoven, Nederland.

Gedetailleerde resultaten van de wedstrijd kan je downloaden van de specifieke DPO website.

We bezochten het kampioenschap op zondag, toen de hoofdwedstrijden plaats vonden. Op zaterdag waren de flipperkasten beschikbaar voor recreatief spelen en vonden de kwalificaties plaats.

Mirco van highclasspinballs.com/
Aan de ingang stond Mirco Steffen van High Class Pinballs met onderdelen. Hij had het laatst beschikbare nieuwe Attack From Mars speelveld bij (wat later de dag ook nog verkocht was heb ik gehoord), nieuwe reproductie Whitewater speelvelden en veel 24 karaat vergulde onderdelen.

whitewater repro speelveld
Nieuwe repro Whitewater speelvelden. Ze zagen er echt fantastisch uit ! Mirco vertelde me dat hij niet de originele zeefdruk schermen kon gebruiken, en alles hertekend heeft als vectors. Het gevolg hiervan is dat de lijnen haarscherp zijn, alles is van de beste kwaliteit.

NFV stand
De NFV had hun eigen stand waar de posters en flyers enz verkochten.
Links stonden drie flipperkasten waar specifieke wedstrijden werden gespeeld (highscore halen, meestal aantal goals scoren, ..). De winnaar op elke kast kreeg zondag ook een prijs.

vrouwen wedstrijd
Een overzicht van de kleinere kamer waar de vrouwenwedstrijd gespeeld werd. Zoals je kan zien is flipperen niet enkel een mannensport. !
Wizard had hier ook een stand met hun gebruikelijke aanbod van flipper onderdelen.

Deur open forceren met schroevendraaier
Het NFV reparatie team op hun best.. een muntdeurtje open forceren met behulp van een schroevendraaier ?!

Super Jackpot
De hoofdwedstrijd.. SUPER JACKPOT op Monster Bash. Als je geen meerdere (super) jackpots kan halen op elke flipperkast dan maak je weinig kans in deze wedstrijd..

Twilight Zone Jackpot
Jackpot !

zaal hoofdtoernooi flippers
Overzicht van de kamer waar de hoofdwedstrijd plaats vond. Alle flipperkasten waren in zeer goede staat.

recreatie flipperkasten
Deel van de azal waar de flipperkasten voor recreatie stonden opgesteld. Alle kasten waren vrij te spelen, en waren bijna heel de dag druk bezet..

recreatie flipperkast

Williams Fire flipperkast
Zoals je ziet vond iedereen het leuk om te flipperen.

electro-mechanische flipperkasten
De electro-mechanische flippers in de recreatie zaal.

zipper flippers
Zipper flippers..

hoofdwedstrijd

trofees
De trofees voor de winnaars.

Jasmijn De Jong
Naast de hoofdwedstrijd was er ook een aparte kinderwedstrijd en vrouwenwedstrijd.

vrouwen flipper wedstrijd
Wat is het verschil tussen de mannen en vrouwen wedstrijd ? Mannen houden hun schoenen aan en je hebben geen handtassen onder de flipperkast liggen :-)

Stern NBA flipperkast
De finale bij de vrouwen werd gespeeld op Sterns meest recente NBA flipperkast.

flipper finale vrouwen
Deze vier vrouwen speelden de finale..

uitreiking trofee
.. en werd gewonnen door Jasmijn De Jong, die hier de trofee in ontvangst neemt van Jonathan Joosten. Jasmijn had de vorige keer (in 2007) ook de vrouwenwedstrijd gewonnen, eerste keer dat ze haar titel kon verlengen..

Roy Wils

De finale van de hoofdwedstrijd was in verschillende stappen. De winnaar van 3 spelletjes werd kampioen, het ging tussen Roy Wils en Taco Wouters. Het eerste spel was op Cirqus Voltaire, gewonnen door Taco. Tweede ronde werd gespeeld op World Cup Soccer, gewonnen door Roy. Roy had het voorbije DPO ook gewonnen, het was de vraag of hij ook in staat zou zijn om zijn titel te verlengen.

Taco Wouters op WCS
Taco speelt op Bally's World Cup Soccer flipperkast. Alle toeschouwers in de zaal konden op een geprojecteerd scherm volgen.
Het is onvoorstelbaar hoe eenvoudig en hoe snl beide spelers de Final Tournament ronde op WCS startten. Wanneer je zo'n ervaren flipperspelers bezig ziet, lijkt flipperen en miljarden punten scoren toch zo eenvoudig.. tot je het zelf thuis probeert.

Roy Wils op Scared Stiff
De laatste en beslissende ronde werd gespeeld op Scared Stiff..

wedstrijd toeschouwers
Iedereen in de zaal kijk in spanning toe hoe het spel op Scared Stiff verliep. Het liep echt gelijkaardig op, beide spelers waren aan elkaar gewaagd. Taco kon uiteindelijk een voorsprong opbouwen (hij haalde iets meer dan 50 miljoen punten als ik me niet vergis). Beide spelers lieten mooie reddingen zien, wat de nodige 'oooohs' en 'aaaaahs' van het publiek teweeg bracht. Soms leek het erop of de bal niet beinvoed werd door de zwaartekracht en opnieuw naar boven naar de flippers rolde..
Roy had zijn tweede bal verloren toen hij net Scared Stiffs eindspel kon starten. Iedereen keen in spanning toe hoe hij met zijn laatste bal Taco's score probeerde te bereiken.. het was echt een superspannende, adembenemende finale !

Ad Jonker
Het eind van de dag, tijd voor de prijsuitreiking. Scheidsrechter Ad Jonker geeft een overzicht van de finale.

3e plaats
3e plaats was voor Jasper Van Eeden.

Roy Wils
2e plaats voor Roy Wils

Taco Wouters
Winnaar en nieuwe NFV kampioen: Taco Wouters.

Taco Wouters