Tim Arnold flipperkast verzameling

In september 2000 had ik de kans om naar Las Vegas te gaan. Daar bezocht ik Tim Arnold, die waarschijnlijk de grootste verzameling flipperkasten in de wereld heeft. Ik had al van hem gehoord op de rec.games.pinball nieuwsgroep, en was erin geslaagd een afspraak met hem te regelen. Na een rondleiding door zijn huis waar hij zijn reserve onderdelen opslaat, kopruiten enzo, .. en mij veel info gaf over flipperkasten herstellen, gingen we naar zijn tuin.

Daar is een enorme hangar waarin al zijn flipperkasten opgesteld staan. Hij gaf me een rondleiding langs alle machines en legde de verschillende types uit. Dan zette hij ze allemaal op en zei "speel ze maar voor een uurtje".. wow! Ik wist niet waar eerst te beginnen. Ik speelde op verschillende soorten flipperkasten, zeker de oudjes die je weinig in Europa ziet, maar ook veel nieuwe waaronder een paar die ik zelf al wilde kopen (sommige bleken uiteindelijk nogal saai, maar ik ben toch blij met mijn White Water :-)

De kwaliteit van de foto's is niet zo goed - ze waren genomen met een wegwerpcamera. maar het geeft je wel een idee van hoe groot zijn verzameling is. Foto's doen zijn verzameling geen eer aan.. probeer dit maar eens bij je thuis: tel flipperkasten. neem de breedte van een flipperkast. Doe er dan een tweede bij, een derde, en blijf stappen tot je aan 50 bent. Dat is nu de lengte van een zo'n rij !

 

Dit is een rij oude flipperkasten. Tim doet er een week over om een kast te restaureren. Hij haalt hem uiteen, reinigt alles, vervangt onderdelen waar nodig, ... Ik vroeg hem over het herschilderen van cabinets of het verwijderen van krassen, maar hij zegt dat hij dat niet doet (of het cabinet moet er echt verschrikkelijk uitzien). Hij zal ook de ingekerfde initialen niet verwijderen. 'Besteed je tijd aan de belangrijke dingen voor de flipperkast, zoals de flippers heropbouwen en het waxen van je speelveld'. Wat hij wel herschildert zijn de deurtjes.

 

pins

 

Een mooie rij wedge heads. Ongeveer 50 naast elkaar. Aan het tempo van een flipper per week, is spreken we over een jaar werk dat hier staat .. Kijk eens naar alle flipperkasten die nog onder deze flippers op de grond staan.. Hij heeft meer dan 300 kasten opgepoetst en speelklaar.. maar hij heeft er minstens nog het dubbele staan waar hij nog aan moet beginnen !

 

een rij wedgeheads

 

Nog 2 jaar werk.....

 

Tim Arnold

 

Zijn oudste flipperkasten, eentje van 1931 en 1932..

 

1931 baffle ball flipper

 

En hier: de man zelf spelend op een van zijn flippers :-)

 

Tim Arnold

 

Tim wil een flipperkast museum (de Pinball Hall of Fame) openen en is er fondsen voor aan't verzamelen. Hij is al een aantal jaren aan dit project bezig en ik ben zeker dat het zal verwezenlijkt worden. Meer info kan gevonden worden op de pinballmuseum.org website.

Sommige oudere foto's van Tim's verzameling zijn hier beschikbaar. Ze zijn gemaakt door Clay Harrell.

Clay en Tim hebben samengewerkt aan reparatie videos/dvds. Alle winst hieruit gemaakt gaat integraal naar het flipperkast museum.
Update 2005: een locatie is gevonden en binnenkort gaat die open !

Hier zijn nog wat fotos van een 'Fun Night', waarop Tim zijn gameroom opent voor het publiek.

Als je geinteresseerd bent in het herstellen van flipperkasten, zijn de 'This Old Pinball' (TOP) dvds die via deze site verkocht worden een must ! Ze geven goede info over het herstellen van flipperkasten. Alhoewel de meeste van deze informatie te vinden is op het internet (op Clays reparatie gids), is ze het zien doen veel informatiever dan het enkel te lezen.

Voor een indrukwekkende blik op Tims collectie kijk je best op de Pinorama views van OCPinball website. Dit is eigenlijk het beste zicht dat je erop kan hebben zonder naar Las Vegas te hoeven reizen..

Pinball Hall of Fame

Update 2006: de Las Vegas Pinball Hall of Fame is open !
Fotos kan je op deze website bekijken. Bezoek ook de officiele website op www.pinballmuseum.org.