Hoe de Factory Settings Restored waarschuwing op flipperkasten oplossen

Wanneer je Williams / Bally flipperkast bij het opstarten 'Factory settings restored' toont, dan heb je een probleem. Waarschijnlijk ben je je daar van bewust, omdat je geen spel kan starten. Doe aub niet gewoon het deurtje open, pruts wat met de knoppen en start een spel.. en de volgende keer wanneer je de kast aanzet doe je dat nogmaals, steeds opnieuw.

Adjustment failure pinball error
Williams System 11 flipperkasten tonen 'Adjustment Failure' (of 'ADJUST FAILURE' bij kleine displays), WPC flipperkasten waarschuwen voor lege batterijen met 'Factory Settings Restored'.

Waar je flipperkast je wil voor waarschuwen is dat de batterijen in de kopkast leeg zijn en de kast haar instelligen kwijt is.
Alle electronische flipperkasten hebben batterijen. Deze dienen om instellingen bij te houden, zoals datum en tijd, prijs van een spel, moeilijkheidsgraad, enz. Verder worden ook allemaal tellers bijgehouden, hoeveel spellen gestart zijn, scores, enz.
Bij thuisgebruik van een flipperkast doen de meeste van die tellers er niet toe, enkel instellingen zoals aantal ballen en of de kast op vrij spelen staat en de moeilijkheidsgraad zijn nog van belang. De foutmelding en het verliezen van die instellingen is voor sommigen niet erg genoeg om de oorzaak van het probleem op te zoeken en er iets aan te doen. Bij het aanzetten van de flipperkast doen ze gewoon het muntdeurtje open, prutsen wat met de knopjes aan de binnenzijde ervan, en laten de kast zo opstarten. Telkens opnieuw.. Slechte gewoontes leer je snel aan.

De 'factory settings restored' boodschap is ernstig en mag je niet negeren !
Oude batterijen lopen leeg en gaan op den duur uitlopen. Het is geen kwestie van 'of' maar 'wanneer'. Vroeger of later zal elke batterij scahde toebrengen, en dit aan de dure printplaat waar ze op zitten. De eerste maanden (soms zelfs jaren) nadat je deze foutmelding ziet kan je er nog rond om de flipperkast te doen opstarten.

Maar eenmaal de batterijen beginnen lekken, gaat de schade verder uitbreiden en langzaam aan haar vernietigende werk doen. Op een bepaalde dag zal je flipperkast gewoon niet meer opstarten ! Wacht lang genoeg, en herstellen is misschien zelfs geen optie meer. De enige optie is dan een andere printplaat zoeken. Gebruikte (werkende) kan je soms vinden, en voor sommige modellen bestaan er nieuwe reproductie cpu printplaten. Spijtig genoeg zijn deze bijna altijd vrij duur (200 tot 300 euro). Bij oudere kasten kan het de investering niet meer waard zijn. Voor recente en populaire modellen zoals WPC-95 flippers (bv Cirqus Voltaire, Attack from Mars en Medieval Madness) bestaan er zelfs geen nieuwe printplaten. Dit allemaal terwijl deze schade en dure herstellingen eenvoudig konden vermeden worden !

Als je geluk hebt, verliezen de batterijen snel genoeg hun spanning en zal het kast je waarschuwen met de 'factory settings restored' foutmelding.
Heb je pech, dan blijven de batterijen hun spanning behouden en start de goed kast op, terwijl een batterij al lekt..
De schade kan zich uitbreiden zonder dat je hier enig idee van hebt. Op WPC flipperkasten dienen de computerchips onder de batterijen voor de sturing van schakelaars. Wanneer je opeens rare problemen krijgt zoals schakelaars die niet meer registreren, of zelfs de knopjes aan de binnenkant van het deurtje, kan dit best zijn dat de oorzaak bij een gelekte batterij ligt.

Gelekte batterijen worden een steeds groter probleem nu de WPC flipperkasten ouder worden. Toen ik 10 jaar geleden begon met deze hobby, hoorde je soms van gelekte batterijen maar het kwam zelden voor.
Ging je een flipperkast kopen dan keek je wel naar de staat van de printplaat en batterijen, maar zelden was het een probleem. Hadden ze gelekt (wat heel zelden voor kwam) dan viel het direkt op.
Tegenwoordig zijn de jongste WPC95 flipperkasten al 12 jaar oud (van 1999). De populaire Williams/Bally flipperkasten waarvan de meeste modellen van zijn geproduceerd (zoals Funhouse, Addams Family en Twilight Zone) zijn reeds tussen de 15 en 20 jaar oud ! Tienduizenden van deze flipperkasten bestaan nog, waar nog steeds de originele batterijen in zitten. Tegen nu zijn die echt wel allemaal leeg en beginnen ze te lekken (of doen ze dit al enkele jaren).

Gelekte batterijen worden echt een groter probleem de laatste jaren. Veel reparateurs van flipperkasten die ik ken, komen het probleem steeds vaker tegen wanneer ze bij particulieren een herstelling doen. Sommigen komen het probleem zelfs bij de helft van hun herstellingen tegen.

Controleer batterijen

Hoe kan je nu lekkende batterijen en de schade ervan voorkomen ?
Controleer op zijn minst een maar per jaar de batterijen in je flipperkast. Sommigen vervangen elk jaar de batterijen om geen risico te nemen. Dit meestal op een vaste datum, zoals nieuwjaar of hun eigen verjaardag. Zo vergeet je het niet en sla je geen jaar over.
Maar denk niet dat je na het vervangen van de batterijen veilig bent voor een jaar. Soms hebben nieuwe batterijen een fabricagefout en beginnen ze na enkele dagen of weken reeds te lekken. Best na een maand ongeveer opnieuw controleren.

Hoe de Factory settings restored boodschap wegdoen

De oplossing voor de 'Factory settings restored' boodschap is eenvoudig. Het is een waarschuwing dat de batterijen van je flipperkast leeg zijn en de kast bij het opstarten haar instellingen niet meer vindt. Stop er gewoon drie nieuwe AA batterijen in (en controleer dat de lege batterijen niet gelekt hebben en niet de batterijhouder of de printplaat hebben aangetast). Met de nieuwe batterijen in moet je nog enkele aanpassingen doen, zie verder..

Time and date not set waarschuwing

Drie nieuwe AA batterijen zijn niet voldoende om alle waarschuwingen weg te doen. De volgende boodschap die je dan zal krijgen is 'Time and date not set'. Je moet nog de datum instellen. Om dit te doen, ga in het menu naar 'U. Utilities', ga daarin tot je de optie 'set time and date' vindt. Kies deze en stel een datum en tijd in. Nu je toch in het menu bezig bent, ga naar de instellingen (A. Adjustments) en pas aan wat je wil, zoals aantal ballen, free play, enz.

WPC buttons to enter menu
Deze vier knopjes aan de binnenkant van het deurtje gebruik je op WPC flipperkasten om de instellingen te wijzigen.

Op System 11 flipperkasten is de procedure als volgt: vervang de batterijen en zet de flipperkast aan.
Zet de middelste knop (rood) in de laagste positie. Druk nu drie keer op de rechtse zwarte knop. Op het scherm komt iets van AD en ene hoog nummer (meestal in de 70). Plaats de middelste knop nu in de hoogste stand. Druk nogmaals op de rechtse zwarte knop, de kast gaat dan voorbij haar hoogste instelling en gaat in attract mode.

Externe batterijhouder installeren

Wanneer je echt veilig wil zijn en schade vermijden, haal de batterijen dan van de printplaat af door een externe batterijhouder te installenen.
Moesten de batterijen dan toch beginnen lekken, dan heb je geen schade aan een dure (onvervangbare) printplaat, maar enkel op een goedkope plastic houder die je eenvoudig kan vervangen. De keuze is toch voor de hand liggend: schade aan een $300 dure print of een $10 houder ?

remote battery holder
Remote battery holder.
Ben je wat handig en kan je solderen, dan kan je deze externe batterijhouders zelf maken. Ze zijn niet enorm moeilijk om te maken, je moet alleen de juiste onderdelen bij elkaar zoeken en wat tijd erin steken..
Elke eigenaar van een flipperkast zou externe batterijhouders moet hebben in al zijn flipperkasten. Ze zijn een goedkope beveiliging om potentieel dure schade te vermijden. Sinds ik deze heb, vervang ik zelfs niet meer jaarlijks de batterijen. Ik controleer ze jaarlijks en meet hun spanning. De meeste batterijen vervang ik pas om de vijf jaar.

Batterijschade repareren

Panikeer niet wanneer je gelekte batterijen ontdekt hebt. Meestal is het mogelijk om de schade te herstellen. Misschien kan je het zelf wel doen. Maar het is belangrijk van actie te ondernemen en er iets aan te doen.

Het grote probleem met gelekte batterijen is dat je alles moet neutraliseren. Gewoon de bron van de lek (de kapotte batterij) verwijderen is niet voldoende. De gelekte vloeistof blijft zich uitbreiden en haar vernietigende werk doen.

Meer informatie:
Hoe een flipperkast open doen.
Hoe schade van gelekte batterijen opsporen en repareren.