Flippers afstellen met een spacing gauge gereedschap

De meeste mensen weten wel dat nieuwe flipperkasten met wat extras geleverd worden. De 'goodie bag' die aan de binnenkant van de cabinet vastgeniet zit, omvat meestal extra onderdelen zoals slingshot plastics, wat lampjes, rubbers en het gele metalen interlock hulpstukje.

De meeste Bally / Williams flipperkasten kwamen echter nog met een kleiner plastic zakje dat nog enkele onderdelen bevatte.

Flipper shaft end play spacing gauge

In dit zakje zitten extra torx veiligheids schroeven om het slot op de kopkast vast te zetten, samen met een wit plastic dingetje.

Flipper shaft end play spacing gauge

De naam is langer dan het onderdeeltje zelf. Dit is Williams onderdeel 03-8194, de 'Flipper shaft end play spacing gauge'.

Zo een klein onderdeel met zo'n lange, belangrijk klinkende naam. Het moet wel belangrijk zijn, niet ?
Wees maar zeker dat het een belangrijke functie heeft ! Weinig mensen kennen het bestaan eraf of gebruiken het, maar dit is een van de belangrijkste hulpmiddelen om flippers correct af te stellen. Dit kleine plastiekje zorgt ervoor dat de flippers juist 'aanvoelen' voor de flipperspeler !

Hier zie je hoe je het moet gebruiken:

Flipper shaft end play spacing gauge

Telkens je aan de flippers werkt, moet je de smalle lipjes rond de metalen pin van de flipper bat zelf schuiven. De lipjes gaan tussen de plastic 'bushing' en de 'flipper crank', het metalen stuk met de schroef die je aandraait om de flipper vast te zetten. Er moet net voldoende speling zijn zodat het plastiekje vlot kan ronddraaien, zonder teveel speling of dat het stroef aanvoelt.

Door gebruik te maken van die eenvoudig hulpmiddel kan iedereen flippers goed afstellen. Teveel mensen weten niet hoe je flippers echt goed moet afstellen, zodat ze vlot spelen, goed aanvoelen, en net voldoende speling hebben. Draai ze te hard aan en ze verliezen kracht of voelen traag aan.. Geef ze teveel speling en ze voelen ook niet goed aan door de speler.