Maak je flipperkast stiller

Flipperkasten maken veel lawaai. Elektronische flipperkasten hebben veel geluidseffecten. Dat volume kan je aanpassen. Maar de mechanische onderdelen zoals de spoelen maken ook veel lawaai, en dat kan je niet zomaar uitzetten !

Vooral als je in een appartement woont, kan dit lastig zijn voor je buren, en dit kan je verplichten om enkel overdag te flipperen.

Gelukkig zijn er dingen die je kan doen om je flipper stiller te maken. De meeste aanpassingen hebben effect op hoe hard je de flipper nog hoort in een aanpalende kamer. In dezelfde kamer zal je nog altijd veel horen, omdat het onmogelijk is een flipper echt stil te maken. Vergeet ook niet dat hoe stiller het is, hoe harder je de geluiden van een flipperkast zal horen, tot het geluid van de bal die over het speelveld rolt.

Begin met het meest voor de hand liggende: zorg ervoor dat er glas op het speelveld ligt en het deurtje gesloten is. Het glas alleen al houdt veel geluid tegen.

Pas de geluidseffecten aan.
Elektro-mechanische flippers hebben meestal een bel of een soort xylofoon. Ontkoppel ze, of steek iets tussen de bewegende delen zodat ze stiller worden.
Elektronische geluiden kan je aanpasssen door de volumeknop. De meeste spellen hebben hiervoor een potmeter. WPC flippers hebben een minimum volume, op fabrieksinstellingen kan je niet lager dan 8 gaan. In het menu kan je de optie 'Override min. volume' op 'Yes' zetten, dat laat je toe het geluid helemaal op stil te zetten.

Zet de 'knocker' uit. Alle flipperkasten hebben een 'knocker'. Dat is een spoel die een harde klop geeft als je bv de highscore behaalt. Deze steekt erin om de aandacht te trekken, zodat bv mensen in een cafe zien dat jij heel goed kan flipperen.
Op de meeste flipperkasten is dit een fysieke spoel, die onderaan in de cabinet of opzij in de kopkast zit. Op moderne kasten kan je de connector losmaken, op oudere kasten kan je ofwel een draadje doorknippen/los solderen of iets ertussen steken dat de bewegende plunger dempt.
Op WPC-95 kasten werd deze niet meer geinstalleerd en wordt het geluid van de knocker gewoon door de luidsprekers gespeeld. In de menu instellingen kan je het volume daarvan aanpassen.

Poten
Volgende stap: veel geluid gaat langs de flipperpoten en zo door de grond. Vooral in oudere huizen met houten vloeren is dit een groot probleem.
Om veel van dit geluid tegen te gaan, zet je best iets dempend onder elke poot. Je kan rubberen pootjes kopen op maat van je flipperpoten die veel geluid tegen houden, ze zijn goedkoop (ongeveer 6 euro voor een set van vier). Maar deze zorgen er wel voor dat je flipper aan de grond blijft kleven, dus is het moeilijker om je flipper te duwen om de bal in het spel te houden. Als je graag aan een flipper schud terwijl je speelt, kan je iets onder deze rubbers plaatsen zodat de flipper weer wat schuift..

Wanneer je buren echt last hebben, moet je aandacht besteden aan dit contactgeluid. De rubber doppen zijn dan waarschijnlijk niet voldoende omdat ze op zich ook redelijk hard zijn. Je moet daaronder dan nog extra dempende lagen aanbrengen die alle trillingen opvangen. Een goede oplossing hiervoor zijn dikke stukken kurk (knip bv een kurken onderlegger voor hete pannen in stukken).

rockwool cabinet

Nog teveel decibels ?

Steek dan wat geluidsisolatie in de cabinet zelf. Wij gebruikten rock wool isolatie omdat we die nog op overschot hadden, maar er bestaat speciale geluidsisolatie in de doe-het-zelf zaken die beter is.
Wees voorzichtig en blijf weg van de transfo !! (niet alleen omdat je hem zou kunnen kortsluiten maar ook omdat hij warm wordt)

En als je rockwool gebruikt met een metalen zijde, leg dat dan naar beneden, zodat je geen kortsluiting krijgt wanneer bv een draad onderaan het speelveld loskomt.
nbsp;
Kwisvraagje: van welke flipper is deze cabinet ??

In extreme gevallen moet je verder gaan. Sommige mensen hebben kleine stukjes rubber op elke spoel geplaatst, om het geluid van de spoelen te dempen. Dus ja, in theorie is het mogelijk om een flipperkast heel stil te maken. Maar dit vraagt heel veel inspanning en dit zal je alleen doen als het de enige manier is om je flipper te spelen..