Hoe een flipperkast die op slot zit toch openen ?

Ok, je kocht ergens een niet-werkende flipperkast of je hebt een magazijn gevonden met een 100-tal flipperkasten erin, maar de sleutels zijn er niet bij.. wat zijn je opties om de sloten te openen ?

Kijk eerst op onze andere pagina over flippers openen zodat je weet waar de sloten zitten en hoe ze werken (naar welke richting draaien, ..)

De meeste flippers hebben geen speciale veiligheidssloten. Standaard zijn ze uitgerust met goedkope, eenvoudige slotjes. De meeste exploitanten veranderen het standaard slot, maar dit wil niet zeggen dat het niet open kan of extra veilig is. Echte veiligheidssloten vragen meestal meer tijd en een betere boorkop.

Nota: deze informatie is enkel bedoeld om flipperkasten te openen die je ZELF bezit!
Probeer dit niet op iemand anders flipperkast (bv in een kast in exploitatie).
Niet enkel omdat het illegaal is maar omdat flipperkasten exploiteren niet zo goed meer opbrengt, dus heb en beetje respect voor die paar exploitanten die flipperkasten uitzetten en geef ze geen reden om daarmee op te houden.

Soorten sloten

Voor zover ik weet werd elke flipperkast standaard geleverd met een goedkoop slotje. De keuze was gelaten aan de exploitant om een beter en veiliger slot te plaatsen. De meeste exploitanten gebruiken serie-sloten met dezelfde sleutel voor al hun toestellen zodat ze maar een sleutel moeten meedragen.
We hebben zelfs op rec.games.pinball gelezen dat sommige fabrikanten vroeger elke flipperkast met hetzelfde slot was voorzien zodat een sleutel elk slot van dat model kan openen. Dus gooi geen oude sleutels weg, ze kunnen misschien nog van pas komen.
Toen ik Tim Arnold in Las Vegas bezocht liet hij me zijn verzameling sleutels zien. Ik geloof dat hij elke nummer sleutel voor een standaard slot in zijn bezit heeft, mooi genummerd naast elkaar tegen de muur (van 1 tot 999).
 

pinball lock

Hier zie je een foto van een flipperkastslot. Bijna elke flipperkast gebruikt een gelijkaardig systeem: er zit een klein metalen plaatje aan de achterkant van het slot, dat draait over de rand van het deurframe. Aan de achterkant van het slot is het vastgehecht met een schroefje. Omdat het hout van de cabinet niet erg dik is, is het slot op de flipper zelf ook niet zo diep. (+-3cm)

 
De meeste standaard sloten hebben platte sleutels, sommige exploitanten gebruiken sloten met ronde sleutels omdat die veiliger zijn. Je kan hierop niet de schroevendraaier methode gebruiken om ze te openen.

Lock picking

De beste manier is het slot 'picken', of openprutsen. Mensen die weten hoe het moet, zeggen dat het gemakkelijk is op een flipperkast, omdat het geen ingewikkelde sloten zijn. Dit kan waar zijn, ik zou het niet weten want ik heb er geen ervaring mee.
Als je dit wil leren dan zoek je maar op het internet, er is veel informatie beschikbaar over lockpicking en je kan zelfs online lock picking gereedschap bestellen.
Hou er wel rekening mee dat dit gereedschap bezitten in sommige landen illegaal is, dus check je locale wetgeving vooraleer je dit aankoopt !

Brute kracht

We zagen een exploitant dit doen met een flipper die hij ons verkocht omdat hij de sleutel niet bijhad (en ja, indien je het wil weten - hij was echt de eigenaar en niet iemand die een gestolen toestel verkocht).
Hij zei dat ze goedkope sloten gebruikten en dat brute kracht wel zou werken, en hij begon aan het deurtje te trekken. En ja, na een minuut ging het deurtje open ! Het metalen plaatje aan de binnenkant van het slot had het gewoon begeven en was ver genoeg verbogen..
Heb je een schroevendraaier of ander plat metalen plaatje dan kan je dat tussen de rand van de deur schuiven en als hefboom gebruiken. Met deze techniek beschadig je wel je deur (en frame) dus is ze niet aan te raden !

De schroevendraaier methode

Ok, het slot openen lukt niet, we gaan brute kracht moeten gebruiken maar je wil de cabinet of deurframe niet beschadigen. Als het standaard slot er nog op zit en het is geen heel recent, dan is het mogelijk dit te openen met brute kracht.
Normaal heb je enkel een grote platte schroevendraaier nodig. Steek deze in het slot en probeer met zoveel mogelijk kracht het slot rond te draaien. Dit kan al dan niet werken afhangend van hoe sterk je bent.
De pinnetjes binnenin een standaard slot zijn namelijk uit een zacht metaal gemaakt, zet je voldoende kracht dan worden ze voldoende beschadigd en kan heel het slot ronddraaien.
Lukt het je niet met brute kracht, dan kan je met een hamer een smalle schroevendraaien door de binnenkant van het slot kloppen. Deze zal die pinnetjes beschadigen. Dit gaat enkel op de echt oude modellen van slotjes (20 jaar en ouder).

Sloten openboren

Dit is de manier waarop wij alle sloten openen. Gebruik een boormachine met een metalen boorkop erop en boor recht door het midden van het slot. Dit werkt voor ale types sloten, zowel met platte of ronde sleutels.
Er zijn 2 dingen die je kan doen:

1. Leer hoe een slot er vanbinnen uitziet (zie naar de lockpicking handleidingen) en boor dwars door het midden van het slot (de pinnetjes). Een slot gebruikt kleine metalen pinnetjes die door de sleutel op een rij worden gezet. Gewoon boren en deze pinnetjes kapot maken zodat het slot vrij kan draaien.
Je hoeft maar met een dunne boorkop ongeveer tot in de helft van het slot te boren.

2. Gebruik brute kracht: boor heel het midden van het slot eruit. Omdat er enkel een schroef een metalen plaatje op zijn plek houdt, is het mogelijk dwars doorheen heel het slot te boren tot het einde. Je vernielt heel het roterende stuk aan de binnenkant en soms zelfs de schroef die vanachter zit. Vroeg of laat valt de schroef eruit en valt het metalen plaatje in de cabinet. Voila, het deurtje kan open.

Meestal moet je niet boren tot op het einde maar enkel halverwege en dan zal het slot al open omdat het genoeg vernield is, of omdat de trillingen die schroef achteraan hebben losgedraaid.

De binnenkant van een slot is van zacht metaal. We hebben ooit een veiligheidsslot met hard metaal opengeboord maar dat was enkel een dun laagje aan de buitenkant. Het duurde wel redelijk lang (10 minuten ofzo) en ik had meerdere boorkoppen nodig, maar uiteindelijk lukte dat ook.

Het slot openboren van een jackpot

Een belangrijke waarschuwing: wees voorzichtig wanneer je een slot opent van een jackpot !! (als je ooit zo'n toestel kocht zonder sleutels, zoals wij deden)

Het slot van een flipperkast openboren is simpel: boor recht door het slot heen, er zit enkel 1 klein metalen plaatje vanachter dat eraf valt en het deurtje opent.

Er zijn verschillende manieren om een slot open te boren, ze werken allemaal en sommigen zijn properder dan andere.
- Neem een grote boor en verniel het volledige binnenste draaiende stuk. Dit is misschien zwaar maar het werkt.
- Neem een middelmatige boor en boor helemaal door het slot tot aan het schroefje dat het geheel aaneen houdt.
- De 'properste' oplossing, als je geen slot kan openen, is een kleine boor te nemen en de kleine pinnetjes te vernielen die het slot maken. Als deze kapot zijn kan je het slot zonder problemen openen.

Jackpots en bingos hebben meestal meer geld erin zitten dan flipperkasten, dus zijn die ook beter beveiligd. Er zit niet enkel een metalen plaatje maar ook een metalen staaf die naar boven en beneden kan en die het slot op meerdere plaatsen in deur gesloten houdt. Dus boor niet volledig door het slot om het binnenste kapot te boren. Je moet zeker zijn dat er een deel van het slot over is dat je kan draaien. Als je het slot niet meer kan draaien, zal je het deurtje niet meer kunnen openen zonder het toestel te beschadigen.

Hier is een foto van de buitenkant van het slot van onze Bally jackpot. Dit is wat je wil krijgen uiteindelijk. Een stuk van het draaiende stuk overhouden.

drilled lock

Dit was wel een slot met een ronde sleutel, meestal zijn ze wel moeilijker te openen. We wisten niet op voorhand hoe dit slot er zou uitzien en we zijn blij dat we dit stuk bijhielden. Hadden we alles eruit geboord hadden we dit toestel nooit kunnen openen. Nu we weten hoe het mechanisme werkt, kunnen we mooier boren, met een fijnere boor en op strategische plekken, net genoeg om het slot te doen draaien.

O ja, het slot op onze jackpot was ook langer (dieper) dan een flipperkastslot, (zo'n 4 a 5cm) dus als je erdoor boort zal je misschien langer moeten boren.

Hier zijn 2 foto's die aantonen dat brute kracht niet helpen

lock inside lock inside

Je merkt dat er niet enkel een klein metalen plaatje zit op het uiteinde van het slot zoals in de foto hierboven. Hieraan zit ook een lange metalen plaat, deze gaat van boven naar onder aan de binnenkant van de deur. De linkse foto toont het slot gesloten (beneden) en de rechtse foto is open (boven)

Let op dat op verschillende plaatsen (links van de rode lijnen op de foto) deze plaat zich vasthecht in haken. Dus als je een slot volledig openboort zal je deze plaat niet uit de haken kunnen halen omdat ze nu onafhankelijk van elkaar zijn geworden. Als je niet perfect weet hoe het toestel er aan de binnenkant uitziet en op welke positie die haken zitten, krijg je de kast niet open.
 

pinball lock

Dit is info over onze Bally jackpot, we zijn bijna zeker dat de meeste toestellen dit soort beveiliging gebruiken, alhoewel het misschien geen exacte kopie hiervan is. Maar je bent tenminste gewaarschuwd. Onze Bally Safecracker flipperkast heeft ook een soortgelijk mechanisme in het deurtje (zie foto onder). Het sluit niet enkel het deurtje rechts van het slot, maar ook onder- en bovenaan met een extra staafje.
 

De meeste drankautomaten (coca-cola automaten) hebben ook een dergelijke beveiliging. Aan het slot is een lange metalen plaat bevestigd die op meerdere plaatsen in het frame van de kast haakt. Je moet al heel voorzichtig te werk gaan wil je het slot openboren want je moet nog steeds heel die metalen plaat laten scharnieren om open te draaien. Vernietig je heel het slot dan blijft die veiligheid op haar plaats gehaakt en kan je de cola-automaat niet openen zonder grote schade toe te brengen.