Hoe de kopkast van een Williams System 11 flipperkast verwijderen ?

Er zijn 2 types system 11 kasten. De eerste reeks (zoals Pinbot en Road Kings) is gemakkelijk. Alhoewel de kopkast naar beneden klapt met scharnieren, is het systeem hetzelfde als oudere Williams flippers (system 6 tem 9). Dat wordt hieronder uitgelegd.

Vanaf Banzai Run, gebruikte Williams een 'interconnect board'. Dit is een kleine printplaat met veel connectoren op die onderaan in de kopkast zit. De meeste draden uit de kopkast (en cabinet) gaan naar deze kaart, alhoewel er ook een aantal naar andere printen gaan. Dus als je met dit type flipper te maken hebt, hang je best etiketjes aan elke connector ! Wanneer je alles terug aan elkaar zet, begin niet met de eerste connector die je tegenkomt, maar begin met degene die bovenaan thuis horen.. Het is het beste te beginnen met die aan de bovenkant van de kopkast en die onderen als laatste te houden, zodat je ze niet door elkaar haalt of later iets moet lostrekken om er andere kabels achter te trekken.

Opmerking: dit is allemaal informatief, ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden als u een fout maakt !
Let ook op met de losse kabels aangezien ze gemakkelijk ergens achter blijven haken en zo iets kunnen beschadigen.
Het beste is om alle kabelbundels bij elkaar te leggen en ze bv naar de bovenkant van het speelveld te trekken wanneer u dat uit de flipper wil halen. Zo kunnen ze niet ergens vast raken. Het laatste dat je wil overkomen is dat je halverwege een speelveld in de lucht houdt en dan merkt dat er een kabel ergens vasthangt !

road kings backbox Hier is een foto van de kopkast. Al deze connectoren en kabels zien er ingewikkeld uit.. gelukkig waren de mensen bij Williams slim genoeg om een eenvoudig systeem te ontwerpen.

Vergeet niet van de flipperballen uit het spel te halen ! Til het speelveld een beetje op zodat je aan de achterkant in de cabinet kan.

road kings backbox Trek wat aan de kabels die naar de cabinet lopen, en je zal merken dat ze allemaal connectoren hebben !

Opmerking: De bedrading die naar de cabinet gaat heeft ook nog connectoren waar ze de transformator verlaten. Je kan er dus voor kiezen om de bedrading op deze plek los te maken in plaats van in de kopkast.

road kings backbox Koppel deze allemaal los.

road kings backbox Je kan ze markeren, maar op deze flipperkast is het echt niet nodig aangezien de connectoren verschillende kleuren en maten hebben.
merk op dat dit bij oudere modellen (Williams system6 tot system9) niet het geval was ! Daar werden 2 identieke connectoren gebruikt. En soms maakte men in de fabriek de fout van als het toch verschillende kleuren connectoren waren, van ze om te wisselen ! Dan moet je de zwarte connector in het witte stuk inpluggen ! Dus werk je aan zo'n ouder model, markeer dan wel de connectoren en controleer nogmaals dat de kleur van de draden aan beide kanten overeen komt !

road kings backbox Zoveel connectoren zijn er dus niet, weinig kans om je te vergissen..

Natuurlijk kon het niet zo eenvoudig blijven, er moet altijd een uitzondering zijn..

road kings backbox Deze uitzondering is de grijze kabel die naar de geluidskaart gaat. In dit geval is loopt die naar helemaal links in de kopkast. Bij oudere Williams flipperkasten zat de geluidskaart bovenaan rechts in de kopkast.
Trek deze uit en laat hem ook in de cabinet vallen.

In deze fotos vergat ik de grijze geweven metalen draad die voor de aarding zorgt. Deze komt uit de cabinet en wordt onderaan in de kopkast vastgemaakt. Vergeet deze niet opnieuw aan te sluiten wanneer je de kast opnieuw in elkaar steekt !

Nu kan je de kopkast losmaken. Klap de kopkast naar beneden, misschien moet je enkele vijzen aan de binnenkant van de kast verwijderen. Verwijder dan 2 vijzen aan de achterkant van de machine.

road kings backbox Haal alle losse kabels uit de kopkast en duw ze in de cabinet. Maak de 4 schroeven los (zie blauwe pijlen). Let op want de kopkast is los en kan beginnen glijden over het glas, laat de flipper zeker niet alleen in deze toestand ! Je kan de kopkast dan optillen (alleen of met een helper).
Bij Road Kings moet je opletten met de rij lampjes aan de achterzijde van het speelveld. Je kan ze snel ongemerkt een duwtje geven zodat ze voor een kortsluiting zorgen (zoals ik merkte).

road kings backbox Nu kan je ook het speelveld uit de cabinet verwijderen. Kijk eerst na dat al die losse kabels niet ergens achter hangen. Hef het speelveld recht omhoog uit de cabinet, dat doe je best met 2 personen.

Nu heb je enkel nog de lege bak over, die niet veel weegt zodat je hem gemakkelijk kan vervoeren.

De flipper in elkaar steken doe je in de omgekeerde volgorde. Zet de cabinet ergens waar je er goed aan kan, zet de poten erop. Zet het speelveld er opnieuw in (let op dat het goed in de scharnieren past). Leg de kopkast op de cabinet en installeer die 4 schroeven. Kopkast recht, kabels erdoor en alles opnieuw aansluiten. Vergeet de kabel van het geluid en de aarding niet. Flipperballen op het speelveld, glas erop en je bent klaar !