De juiste lengte van poten onder je flipperkast.

Een tijdje geleden had ik enkele nieuwe flipperkasten gekocht, en ze allemaal netjes gerestaureerd. Toen ik aan de derde kast begon, viel me iets op. Die stond een heel pak hoger op haar poten dan de andere. En die tweede, die stond eigenlijk wel een beetje te laag. Niet dat het echt stoorde, integendeel, het speelde wel goed, maar opeen wist ik wat er verkeerd was. Ik had de poten van de flipperkasten omgewisseld, ze hadden namelijk niet dezelfde lengte van poten nodig !
Daarom dit artikel over de verschillen in lengte van flipperkast poten, en wat er precies bij elk type hoort. In de loop der jaren kan er wel eens een verkeerde set onder een kast komen te staan, koop je een oudere kast dan weet je niet altijd wat origineel is.
Ik probeer dit artikel zo volledig mogelijk te maken, maar beschouw het meer als richtlijnen. Fouten en uitzonderingen zijn altijd mogelijk, blijkbaar werden sommige modellen met verschillende poten (chrome of zwart bv) verscheept naargelang de voorraad die men had..

pinball incorrect leg length
Verkeerde lengte geinstalleerd. De achterste staat goed, de linkse te laag en de rechtse te hoog.

pinball incorrect leg length
Juiste lengte op allemaal. De hoogte van de lockdown bar en de flipperknoppen komt overal gelijk, ongeveer op 90cm (35 inch). De poten zelf hebben andere afmetingen maar zijn op een andere plaats op de cabinet gemonteerd.

Het verschil in poten komt vooral doordat fabrikanten een ander type van cabinet gebruiken. Bij de ene is het net iets hoger dan bij de andere, of de gaten voor de pootbouten zitten enkele centimeter hoger of lager geinstalleerd.
Wissel je dan de poten om, dan beginnen die verschillen op te vallen. Maar met de juiste poten, komt de voorkant van elke flipperkast ongeveer even hoog uit, zodat de flipperknoppen om dezelfde hoogte voor de speler zitten.

Naast de lengte zijn er nog verschillende types van poot. Grijs of chrome, zwart gepoederlakt. Plat of met ribbels.
Zo bekom je een heel aantal combinaties van mogelijke poten, iets wat voor een leek niet opvalt.

  • 27 inch = 68.5cm
  • 28.5 inch = 72cm
  • 30.5 inch = 77.5 cm
  • 31 inch = 78.8cm

Data East / Sega / Stern : Data East begon met chrome poten 28.5 inch maar schakelde vrij snel over naar zwarte poten van dezelfde lengte. Nadien werden het langere poten van 30.5 inch.

Williams Pinball 2000 (1999 - 2000): zwarte geribbeld, 28.5 inch.

Williams / Bally system11 en WPC (1987 - 1998) : chrome geribbeld, 28.5 inch.
Uitzonderingen hierop zijn de eerste Bally games (1988-1990) die hadden grijze en soms zwarte poten.
Road Show had blauwe, en gouden werden geinstalleerd op bv Indiana Jones, World Cup Soccer, Judge Dredd en Addams Family Gold.
Corvette, Black Rose en ST:TNG hadden zwarte poten, en sommige CFTBL ook.
Twilight Zone gebruikte dan weer standaard chrome poten. Maar omdat de kast zo zwaar is, had men tijdens de ontwikkeling poten met 3 bouten voorzien, maar uiteindelijk zijn deze niet gebruikt. In de cabinet zijn wel 3 gaten voorzien. Let op bij het installeren dat je de juiste 2 gebruikt, of de TZ komt veel steiler te staan dan nodig.

Williams 1966 - 1987: effen chrome, 27 inch, later geribbeld tot in de helft.

Bally 1984 - 1987 : geribbeld chrome, 28.5 inch.

Bally 1968 - 1983 : effen donkergrijs, 28.5 inch.

Gottlieb DMD (1990 - 1995): begon met 27 inch chrome, later 31 inch chrome.

Gottlieb system 1 / sys80 : standaard 27 inch, effen chrome.
Uitzondering is Haunted House, deze had 27 inch vooraan en 31 inch achteraan.

Gottlieb electromechanisch 1 speler (jaren 50 tot midden jaren 70) : 31 inch effen chrome.

Stern 1977-1985 : 28.5 inch, effen chrome.

Zaccaria : 28.5 inch, effen chrome.

pinball legs different length