Hoofdzekering van je huis springt wanneer je een flipperkast aan zet

Veel eigenaars van een System11 flipperkast (populaire titels zijn Pin-Bot, Taxi, F-14 Tomcat, Whirlwind, en veel meer) hebben het probleem al ondervonden - wanneer je de flipperkast aan zet, springt de hoofdzekering van je huis soms.
Voornamelijk indien de electrische installatie in je huis recent vernieuwd is en je snelle automatische zekeringen hebt.

Ik krijg de indruk dat het probleem zich vaker voordoet in Europa dan in Amerika. Heb geen idee of dit komt door het verschil tussen 110en 220 volt, of er een ander type van zekeringen/electrische installatie gebruikt wordt.

Wanneer je een flipperkast aanzet, trekt de transformator (en andere componenten van de flipperkast) op korte tijd heel veel stroom. Dit veroorzaakt een korte piek, maar de hoofdzekering van je huis denkt dat er een kortsluiting is en springt om alles te beveiligen. Bam - en heel je huis zit zonder electriciteit..
Er is ook een reden waarom het niet telkens gebeurt wanneer je de kast aanzet. AC electriciteit is een golf, die 50 (of 60 afhankelijk van waar je woont) keer per seconden op en neer gaat. Zet je de kast aan op het moment dat die golf net beneden is, dan heb je nog wat speling. Is de golf net op zijn hoogtepunt dan krijg je een overbelasting en springt de zekering van je huis.

Er zijn twee oplossingen om te voorkomen dat de automaat springt. In plaats van de flipperkat rechtstreeks in het stopcontact in te pluggen, kan je een lange verlengkabel gebruiken. Deze heeft een weerstand en zorgt voor een vertraging van de piekbelasting.

De enige goede en definitieve manier om het probleem op te lossen is van een NTC te installeren in de flipperkast. Een NTC is een electronische component, het staat voor Negative Temperature Coefficient, een ander woord ervoor is thermistor. Het is een weerstand waarvan de waarde veranderd naargelang zijn temperatuur. Diens taak is van de piekstroom te begrenzen wanneer je de flipperkast aanzet.
Schakel de flipperkast aan, en de thermistor heeft een weerstand die groot genoeg is om de piekbelasting af te zwakken. Eenmaal de machine opgestart is, daalt de weerstand van de NTC zodat hij het circuit niet meer beinvloedt.

NTC thermistor
Twee NTC thermistors.

Williams heeft blijkbaar het probleem opgemerkt, want WPC flipperkasten hebben dergelijke NTC geinstalleerd. De oudere System11 kasten hebben dit niet, maar je kan hem zelf toevoegen.

Een NTC in een flipperkast installeren om de hoofdzekering van je huis te beschermen

Een NTC kan je kopen in winkels met electronica onderdelen. Ik raad Great Plains Electronics aan voor de meeste gespecialiseerde electronica voor flipperkasten, maar veel andere winkels met flipperkast onderdelen hebben deze component ook beschikbaar.

Waarschuwing ! Je voegt dit onderdeel toe in het circuit waar de stroom in je flipperkast binnenkomt. Doe dit enkel wanneer je ervaring hebt om met electriciteit te werken en te solderen. Dit stuk bevindt zich ook VOOR de aan/uit schakelaar van je flipperkast ! Zorg ervoor dat je de stekker UIT HET STOPCONTACT haalt vooraleer je hier aan werkt !

Een NTC moet je toevoegen aan het metalen bakje dat zich onderaan rechts in het cabinet van de flipperkast bevindt.
Trek de stekker uit het stopcontact, open de cabinet en trek het speelveld omhoog. Vooraan rechts zie je dit zitten, soms zit het tegen de zijkant, soms op de bodemplaat. Het is een metalen bakje met de hoofdzekering van de flipperkast in, en soms een extra stopcontact. Schroef dit los zodat je de binnenzijde ziet.

NTC thermistor
NTC installatie.

In de foto hierboven zie je links het metalen bakje van een System11 type flipperkast, en van een recentere WPC flipperkast rechts. Geen van beide heeft een extra stopcontact geinstalleerd (het gat is afgedekt met een zwarte vierkante plastic). Is die wel in uw kast aanwezig dan gaan er extra draden daar naartoe, maar voor de installatie van de NTC zijn die niet van belang.

Ik zal eerst uitleggen wat alle onderdelen zijn. Eerst het linkse bakje, van de System11 flipperkast.
De stroom van het stopcontact komt langs onderaan binnen. In het midden is er een metalen bakje, dat is een RFI filter. Deze zorgt ervoor dat andere electrische toestellen geen storing van de flipperkast krijgen.
Daaraan is een groen schijfje gesoldeerd (in de foto erboven). Dat is een MOV: Metal Oxide Varistor. Diens taak is om de flipperkast te beschermen tegen piekspanningen, zoals bij een blikseminslag. Vaak moet je dan enkel dit stuk, samen met de hoofdzekering vervangen. Europese flipperkasten gebruiken een 275 volt MOV, Amerikaanse een van 130 of 150 volt.
Dan gaan de draden naar de aan/uit schakelaar (helemaal bovenaan, op de foto wat verstopt achter de MOV).
Tenslotte heb je rechts boven de hoofdzekering van de flipperkast.

Het metalen bakje rechts van een WPC flipperkast is gelijkaardig. De layout is wel iets verschillend.
RFI filter in het midden met een MOV eraan, aan/uit schakelaar is rechtboven, en de hoofdzekering zit linksboven.

Als je goed hebt opgelet, heb je nu waarschijnlijk het verschil tussen de twee al gevonden (de NTC die bij links ontbreekt). Links is de hoofdzekering verbonden met draden, terwijl rechts er nog een extra component zit tussen de RFI filter en de hoofdzekering.

Om te voorkomen dat de hoofdzekering van je huis springt bij het aanzetten van je flipperkast, is het enige dat je moet doen de draad tussen de RFI filter en zekeringhouder vervangen met een NTC.

Wees voorzichtig, trek de flipperkast uit het stopcontact. Soldeer netjes en installeer krimpkous over alle metalen onderdelen zodat alles netjes geisoleerd is.