WPC: Williams Pinball Controller

Inleiding tot de WPC flipperkast printplaten

De WPC printplaten werden ontwikkeld door Williams (Williams Electronic Games) en gebruikt in hun flipperkasten vanaf 1990. Ze gebruikten het vanaf dan in al hun flipperkasten en enkele andere arcade toestellen (Slugfest, Hot Shots, Addams Family Values, en Tic Tac Toe).
Je kan ze eenvoudig herkennen: alle flipperkasten van Bally en Williams met een dot matrix display (DMD), gebruiken WPC printplaten.
Daarenboven waren er nog enkele andere flipperkasten (sommige Dr Dude, Funhouse, Harley Davidson en The Machine (Bride of Pinbot) die geen DMD scherm hebben, maar wel de WPC printplaten (met nog enkele oudere alpha-numerieke scoredisplays). Dr Dude is zowel als WPC als System11 model geproduceerd.
In 1999 werd WPC vervangen door Pinball2000 system. Pinball2000 flipperkasten gebruiken geen DMD scherm meer, maar een computerscherm hangt boven het speelveldglas en het beeld wordt erin geprojecteerd. Maar twee modellen zijn gemaakt met Pin2000 hardware: Revenge from Mars en Star Wars: Episode One.

WPC versies

Williams verbeterde de WPC printen in de loop van de jaren. Er zijn tweee verschillende reeksen: WPC-89 en WPC-95. Geen enkele van de printplaten kan je tussen beide systemen uitwisselen. Alle WPC-95 printplaten kan je wel wisselen tussen de flipperkasten die ze gebruiken. Bij WPC-89 waren er enkele revisies, soms veranderde 1 bord en kon je dat niet meer in oudere modellen gebruiken.

WPC-89 boardset
WPC-89 printplaten in Bram Stokers Dracula flipperkast.

In de foto hierboven zie je de printplaten in de Bram Stokers Dracula flipperkast. De kast gebruikt een DMD scherm om animaties en scores te tonen, die bevindt zich op het paneel waar ook de luidsprekers op zitten. Op de foto ligt het open, onderaan (de dmd is de printplaat tussen de luidsprekers).
De WPC-89 printplaten zitten in de kopkast vastgevezen. Links onderaan is een langwerpige print, dit is de cpu die alles aanstuurt.
De grootste printplaat, rechts onderaan is het powerdriver bord. Dit zorgt voor de nodige voltages en stuurt lampen en spoelen aan.
Bovenaan links is het Fliptronics-2 bord. Dat zorgt voor de stroom en aansturing van de flippers.
Midden bovenaan is de print voor het geluid.
Rechts bovenaan is het DMD driver bord, dat zorgt voor de hoogspanning en aansturing van het DMD scherm.

WPC-95 boardset
WPC-95 printplaten.

Dit zijn de WPC-95 printen. Veel eenvoudiger dan WPC-89: er zijn nog maar drie printen om de hele flipperkast aan te sturen. Links onderaan is de cpu.
Rechts onderaan is het vernieuwde WPC-95 powerdriverboard (A-20028). Bovenaan is het WPC-95 AV (Audio-Video) bord.
Blijkbaar is deze A/V gewijzigd voor Cactus Canyon, Champion Pub en Monster Bash, want ze hebben nummers A-21377 (cpu) en A-20516 (A/V), terwijl de vorige WPC-95 spellen A-21369 en A-20145-2 gebruikten. Een van de verschillen is de RAM chip op de cpu, maar alle printen zijn nog steeds uitwisselbaar.

WPC revisies

Er waren verschillende wijzigingen in de WPC-89 printplaten.
Hier volgt een overzicht van alle printplaten en lijst van flipperkasten die ze gebruikten.

WPC Alpha-numeriek: dit is het eerste gebruik van de WPC-89 boardset. Het gebruikt de WPC-89 cpu (A-12742). De DMD controller was nog niet klaar, scores worden getoond op een 16-digit alpha-numeric display. Dr.Dude en sommige Funhouse prototypes gebruiken ook een System11 geluidsprint, andere de nieuwe A-12738. De flippers krijgen hun stroom van het powerdriverboard (A-12697-1), dat hiervoor een relais (en enkele extra componenten) links boven geinstalleerd heeft. Dit type powerdriverboard kan in alle WPC-89 flipperkasten gebruikt worden (ook meer recentere modellen).

Spellen zijn: Dr.Dude (ongeveer 100 test spellen), Funhouse, Harley Davidson, The Machine Bride of Pinbot.

WPC-89 alphanumeric boardset
WPC-89 printplaten zoals in Funhouse.

De eerste generatie van WPC-89 was eenvoudig: maar drie printplaten. De scoredisplay werd aangestuurd vanaf de cpu (door een flatcable links), met een speciaal bord waar de displays op gesoldeerd zijn (A-12739-1 en A-12793 - niet uit te wisselen met oudere System11 spellen met alfa-numerieke displays).

WPC-89 alphanumeric boardset
Funhouse display.

WPC Dot Matrix: dit zijn de eerste spellen met een dot-matrix scherm. Een DMD driver bord (A-14039) is toegevoegd in de kopkast.
Spellen zijn : Slugfest Baseball, Gilligan's Island, Terminator2, Hurricane, Party Zone, Hot Shots.

WPC Fliptronics 1: de flippers worden vanaf nu digitaal aangestuurd door toevoeging van een fliptronics printplaat. Voorheen ging de stroom langs de schakelaars binnenin de onderkast aan de flipperknoppen. Nu worden ze door de cpu aangestuurd. De eerste versie van deze printplaat (fliptronics 1) was gebruikt op alle The Addams Family flippers, en ook getest op enkele Party Zone flipperkasten (die met een speciale game-eprom uitgerust werden hiervoor).

Fliptronics 1 board
Fliptronics 1 print. Foto door Michel Oversteyns.

WPC Fliptronics II: De Fliptronics 1 print werd vervangen door de A-15472 Fliptronics-II. Dit bord heeft rechts onderaan een bruggelijkrichter en voorziet in zijn eigen stroomvoorziening. De relais op het powerdriverbord wordt niet meer gebruikt, en tijdens de productie van Twilight Zone, schakelt Williams over naar powerdriverboard versie 3 (A-12697-3) waar deze relais niet meer aanwezig is. Deze nieuwe versie van het powerdriver bord kan niet meer op oudere flippers zonder het fliptronics bord gebruikt worden.

Wanneer je de volgende ontbrekende componenten opnieuw installeert kan je het bord in oudere kasten gebruiken:
RLY 1 - 4PDT 6v 5A relay
U7 - 4n25 opto isolator
U8 - 4n25 opto isolator
R208 - 560 ohm 1/4 watt
R209 - 4.7k ohm 1/4 watt
R210 - 3.3k ohm 5 watt
R211 - 3.3k ohm 5 watt
D39 - 1n4004
Q99 - 2n4403

Spellen zijn: The Getaway, Black Rose, Fish Tales, Dr. Who, Whitewater, Creature from the black lagoon, Bram Stokers Dracula, Twilight Zone en Addams Family Gold.

A-12697-3 Twilight Zone powerdriverboard
Ontbrekende componenten op het A-12697-3 powerdriver bord zoals in Twilight Zone.

Twilight Zone WPC boards
De printeplaten in Twilight Zone. Linkboven is het Fliptronics-II bord. Midden de geluidsprint, en rechts de DMD Driver board.

WPC DCS: De analoge/digitale geluidskaart wordt vervangen door een volledig digitale versie met DCS chip (A-16917). De kwaliteit van het geluid wordt een pak beter op deze spellen: Indiana Jones, Judge Dredd, Star Trek the Next Generation, Popeye, Demolition Man.
Een kleine wijziging gebeurt ook op het A-15472-1 fliptronics2 bord, waar een condensator weg is, maar de print is nog steeds compatibel met oudere modellen.

A-16917 DCS sound board
A-16917 DCS sound board. Kan je gemakkelijk herkennen aan alle eproms rechts. Foto door Erik.

WPC Security: deze versie gebruikt een nieuw type CPU (A-17651), die niet meer compatibel is met oudere kasten. De grootste wijziging is de toevoeging van een security PIC chip. Wil je deze printplaat uitwisselen met die van een andere spel (ook met WPC-S cpu), dan moet je niet enkel de game eprom uitwisselen, maar ook een bijbehorende security chip installeren.
Nieuwe security chips zijn beschikbaar bij ShiftedBit.com.

Spellen met deze WPC-S cpu zijn: World Cup Soccer, Flintstones, Corvette, Road Show, The Shadow, Dirty Harry, Theatre of Magic, No Fear, Indianapolis 500, Johnny Mnemonic, Jackbot en Who Dunnit.

A-17651 cpu security board
A-17651 WPC-S security CPU. De security PIC is de chip met de barcode, in locatie U22. Foto door Erik.

Enkele andere kleine wijzigingen in deze reeks flipperkasten:
WhoDunnit gebruikt powerdriver bord versie 4: A-12697-4, maar is nog steeds compatibel met -3 printen.
DMD driver bord wordt versie 1 (A-14039.1), wijzigingen zijn onbekend, nog steeds compatibel.

WPC-95: In 1995 begon Williams een totaal nieuwe set van printplaten te gebruiken.
De cpu gebruikt nog steeds een security chip (nu op positie G10). Het powerdriver bord is gewijzigd, de grootste verandering zijn de bruggelijkrichtigers die door diodes zijn vervangen.
Er is geen fliptronics bord meer, en het printen voor geluid en beeld zijn vervangen door een nieuw audio/video board. Alle borden kan je onderling uitwisselen.

Spellen met WPC-95 zijn: Congo, Attack from Mars, Safe Cracker, Tales of the Arabian Nights, Scared Stiff, Junk Yard, NBA Fastbreak, Medieval Madness, Cirqus Voltaire, No Good Gofers, Champion Pub, Monster Bash, Cactus Canyon.

A-20119 WPC-95 cpu board
A-20119 WPC-95 cpu bord.

A-20516 WPC-95 A/V board
A-20516 WPC-95 A/V bord.

A-20028 WPC-95 driver board
A-20028 WPC-95 driver bord.

Nu heb je een overzicht van alle verschillende printplaten die Williams op zijn WPC reeks gebruikte.