Voeg een echte knocker spoel toe op je Cactus Canyon flipperkast

Zoals de meeste mensen wel weten, is Cactus Canyon de laatste WPC-95 flipperkast die Williams heeft gemaakt. Het was het laatste model van dit type voordat men met het Pinball 2000 concept begon.
Omdat Williams begon te besparen heeft Cactus Canyon geen echte knocker geinstalleerd. In de plaats simuleert men deze door het geluid ervan door de luidsprekers te spelen.
Spijtig genoeg is dit geluid maar zwak vergeleken met het harde geluid en de trilling die een echte sterke knocker maakt.

Hoewel de bedrading niet aanwezig is, maakt de software van het spel wel gebruik van de spoel alsof ze aanwezig is. In de solenoid test (T.4) vind je ze terug als spoel nummer 7. Er staat bij 'unused', niet gebruikt. Dit klopt niet helemaal. Wat men bedoelt is dat de spoel niet geinstalleerd is. De spelsoftware stuurt wel degelijk de transistoren aan die de spoel aansturen. Niets beperkt ons van een echte spoel aan te koppelen.

Een knocker spoel toevoegen is heel eenvoudig om te doen. Dit is een van de eenvoudigste en snelste aanpassingen die ik ooit bij een van mijn flipperkasten gedaan heb. Alles samen (zelfs met het opzoeken van de bedrading, fotos nemen enz) nam ze minder dan een kwartier in beslag.

knocker coil
Wat we nodig hebben is een knocker assembly. Gelukkig heb ik er nog een paar liggen van flipperkasten die ik voor onderdelen gesloopt heb.

knocker coil in top left of backbox
Deze spoel moeten we in de kopkast bevestigen. Bij WPC-95 gaat deze links bovenin. Zet ze vast met drie schroeven.
Ik heb geen foto gemaakt van de connector die je hierop aansluit. Je hebt een passende vrouwelijke molex connector nodig met 3 pinnen. Soldeer hier twee draden op, op de buitenste pinnen. De middelste pin is niet gebruikt.

dmd knocker not used
Nu moeten we uitzoeken hoe en waar we de draden moeten verbinden. Dit is niet moeilijk, ga in de zelftesten naar de solenoid test (T.4).
Daar vinden we Coil 7 als knocker coil.

dmd J116-8 J133-1
De knocker coil, welke transistoren en connectoren ze gebruikt, vinden we niet terug in de handleiding.
Deze informatie vinden we in de solenoid test, druk op de startknop en je krijgt extra schermen te zien. Dit is de information waar we naar op zoek zijn: deze spoel is aangesloten op J116 pin 8 en J133 pin 1.

connector J116 unwired
Hier is connector J116 (paarse draden). Deze bevindt zich onderaan de powerdriver printplaat.
De nummering van pinnen gaat wijzerzin. Bij aansluitingen aan de onderkant van de printplaat zit pin 1 dus rechts.

connector J116 wiredDe spoel hier aansluiten is eenvoudig - druk gewoon een van de draden van de knocker spoel in de IDC connector op positie pin 8. Aangezien er geen diode op de spoel zit, maakt het niet uit welke van de twee draden je gebruikt. Ik heb geen speciaal gereedschap hiervoor, met een platte schroevendraaier druk ik de draad voorzichtig op zijn plaats.

connector J133 unwired
Nu moeten we nog de tweede draad bevestigen. Wordt dit ook zo eenvoudig ?
Hier is connector J133. Deze is aan de bovenzijde van de powerdriver printplaat, pin 1 zit links. We hebben een probleem: er is al een draad bevestigd op pin 1, die spoelen onder het speelveld van 50 volt voorziet.
Ik wil mijn originele bedrading niet aanpassen. Deze rode draad doorknippen en de nieuwe draad ertussen solderen is geen optie.
Bij andere WPC flipperkasten is de spoel voor de knocker afgetakt van de bedrading onder het speelveld. Vanuit de kopkast (dez connector) gaat een draad onder het speelveld, en aan een van de spoelen gaat de draad dan weer opnieuw naar boven naar de kopkast. Wil je het echt helemaal origineel houden dan moet je de spoel op deze manier aankoppelen. Maar ik wil deze aanpassing zo eenvoudig mogelijk houden, ik wil niet onder het speelveld gaan zoeken aan welke spoel ik electriciteit kan aftappen, en ik wil geen meters draad van beneden naar boven trekken.

WPC95
Tijd om de WPC-95 schemas erbij te nemen en naar een andere bron van 50 volts voor de spoelen te zoeken.
We vinden 50v niet alleen op J133, maar ook op J134 en J135.
Op Cactus Canyon is J135 niet in gebruik, en op J134 is maar een draadje op de 20 volt aangesloten.
Een optie is een nieuwe molex connector te nemen en deze op J135 aan te sluiten. Doe dit wanneer je deze aanpassing echt netjes wil houden. Ik besluit van de bestaande J134 te gebruiken.
Het nadeel van mijn oplossing is dat de beide draden niet perfect geintegreerd zijn in de bestaande bedrading. Het blijven twee losse, toegevoegde draden. Wanneer ik ooit het speelveld uit mijn flipperkast wil uithalen (iets wat ik niet van plan ben), dan moet ik opletten met deze draden. Ben je wel nog van plan het speelveld uit je kast te halen dan kan je best de draden vastzetten op de originele bedrading.

connector J134 wired
Hier is de extra draad toegevoegd op J134. Nu is de knocker spoel correct aangesloten.
Tijd om opnieuw in de solenoid test te gaan. En ja hoor, de knocker spoel wordt netjes aangestuurd !

Zoals je kan zien is deze aanpassing echt niet moeilijk te doen. Het enige moeilijke stuk is dat je draden in bestaande IDC connectors moet duwen. Hiervoor kan je een gereedschap kopen (maar ik heb reeds wat ervaring om dit te doen met een platte schroevendraaier). Een echte knocker draagt niet heel veel bij tot het spelen, je hoort hem enkel wanneer je een special/replay/high score haalt. Maar het is leuk om te weten dat je Cactus Canyon pinball flipperkast nu meer kompleet is.