Breng geen kapotte flipperkasten of amusementsspelen naar het containerpark !

Deze oproep is bedoeld voor mensen in Belgie en eventueel ook in Nederland.

Aangezien ik al enkele jaren bezig ben met flipperkasten, heb ik al enkele 'horror-verhalen' gehoord en meegemaakt.

Het eerste was rond 2002.. via een advertentie van flippers te koop kwam ik terecht bij een vader en zijn zoon, die in hun tuinhuis nog enkele flipperkasten hadden staan. Waar ze precies de kasten vandaan hadden wilden ze niet zeggen, maar ze kwamen uit een lunapark uit de buurt dat al lang gesloten was.
Ze kenden echt niets van techniek.. dus wanneer ze de zekeringens van een flipperkast vervingen en de kast niet opstartte, werd ze gesloopt en naar het containerpark gedaan !

Toen ik er was, hadden ze nog een 10-tal flippers staan. Maar ze zeiden dat ze er in het begin een 70-tal hadden !! Ik heb er nog een Stern Orbitor 1 kunnen redden die buiten onder een afdak stond te wachten op de sloophamer.. ook nog klassieke kasten zoals Dolly Parton en Playboy. Maar veel klassiekers waar verzamelaars naar op zoek zijn hebben het niet overleefd.

Ze vertelden dat ze bv een Bally Dungeons and Dragons flipperkast hadden gesloopt, omdat die onder een lek in het dak had gestaan en het speelveld helemaal bol stond van het vocht. Een Kiss, van de bekende rockgroep, waar ik naar op zoek ben, hadden ze een week eerder nog gesloopt. Niets hadden ze bijgehouden, geen kopruit of plastics, gewoon alles in stukken geslagen en weggegooid !

Via via heb ik dan nog meer zo'n verhalen gehoord. Als mensen horen dat je in flippers geinteresseerd bent dan herinneren sommigen dat ze die ooit gehad hebben of kennen ze wel iemand en als ze dan navragen wat er met de kast gebeurd is, verneem je meestal over een droevig einde dat met grof vuil, sloophamers en het stort te maken heeft..

Op weg naar het werk 's morgens zag ik 4 bekende poten uit een vrachtwagen uitsteken. Bleek het om een Wimi bingo te gaan die ondersteboven in een container was gesmeten.

Een vriend van mij belde me ooit op dat hij voor een huis een 10-tal bingo kopruiten bij het vuilnis zag staan, klaar om opgehaald te worden met het grofvuil. Ben ik snel in de auto gesprongen om die op te halen. Niet dat ze veel waard waren, op een beurs kreeg ik ze zelfs niet aan 5 euro verkocht. Maar ik heb ze gratis weg gegeven en de nieuwe eigenaars waren er toch gelukkig mee.

En onlangs nog vernam ik nog een erger verhaal. Iemand contacteert me dat ze een technieker kennen die vroeger aan cafespelen werkte, en hij een 30-tal kasten in hun kelder heeft staan. Veertien dagen later volgt dan het vreselijke nieuws: toen de man is overleden hebben zijn zoons de kelder leeg gemaakt en alles vernietigd, kapot geslagen en naar het containerpark gebracht !
Flippers, bingos, electro-mechanische spelkasten en zelfs jukeboxen ! Ongelofelijk !!
Vooral omdat ze van een technieker in cafespelen waren doet vermoeden dat de kasten allemaal nog werkend en in goede staat waren.. zelfs aan een minimumprijs zijn 30 amusementsspelen, zeker de jukeboxen, toch al een leuk totaalbedrag waard !

Hierbij dan ook mijn oproep:

Laat me weten als u een flipperkast of cafespel hebt dat weg mag en van plan bent om die naar het stort te doen.

Hebt u een flipperkast, oude videokast, bingo of ander amusementsspel dat in de weg staat en waar u vanaf wil, sloop de kast dan aub niet en breng ze niet naar het recyclagepark !
Er zijn nog voldoende verzamelaars die naar deze kasten op zoek zijn, of er onderdelen van kunnen gebruiken. Zelfs kapotte kasten, onderdelen, papierwerk zijn nog bruikbaar.

Staat het cafespel al een tijdje te koop en is er echt niemand geinteresseerd ? Of staat het amusementstoestel gewoon in de weg en wil u het kwijt ? Denkt u dat het oude rommel is waar niemand interesse voor heeft en dat enkel plaats inneemt of voor het grofvuil bestemd is ?

Misschien is de flipperkast nog iets waard, dan is dat leuk meegenomen voor u. Maar zelfs al wordt u er niet voor betaald, u hoeft niet zelf de moeite te doen om ze weg te brengen naar het stort, met een gewicht van meer dan 100 kilo te sleuren en uw auto vuil te maken..

En nee, ik kan niet beloven dat ik alle kasten kom ophalen. Integendeel, ik heb zelf niet zo veel plaats thuis, denk dus niet dat deze oproep is om snel tientallen kasten te verzamelen.. Videokasten passen hoe dan ook niet in mijn auto, daarvoor zoek ik iemand met een kamionette die ze kan ophalen en interesse heeft. En oude flipperkasten opknappen en opslaan kost waarschijnlijk veel meer dan ze ooit waard zijn. Maar ik ken wel verzamelaars die altijd wel iets kunnen gebruiken.
Niet elke kast is het waard om 100 kilometer of meer af te leggen, soms is slopen de enige oplossing.. maar als door deze oproep enkele bruikbare kasten gered kunnen worden van de sloophamer dan zal ik al blij zijn !

Flipperkast die in de weg staat ? Laat het weten !

Gottlieb Cinderella woodrail