Europese flipperkasten

Niet alle flipperkasten komen uit Amerika. Ook in Europa werden flipperkasten ontworpen en gefabriceerd. In het verleden bestonden er tientallen kleine bedrijfjes, maar er waren enkele grote flipper fabrikanten die zelfs naar Amerika exporteerden.

Er waren verschillende waarom Europese fabrikanten konden bestaan. De wisselkoers ten opzichte van de us Dollar was er een van. Amerikaanse kasten werden soms gewoon veel te duur door schommelingen in de wisselkoers. Tenslotte voerden sommige landen (zoals Spanje) een protectionistisch beleid. Door allerlei regels werd het bijna onmogelijk, of veel te duur of te tijdrovend om Amerikaanse goederen te importeren. De vraag naar flipperkasten was nochtans groot, ze waren zeer populair. Daarom moest men in Spanje en Italie zelf flipperkasten maken, soms in licentie van de Amerikaanse firmas. Kleinere bedrijfjes maakten hun eigen modellen die op een amerikaans model gebaseerd waren, of zoals Bell Games maakten ze conversie kits. Maar een paar Europese bedrijven slaagden erin om de overstap van electro-mechanische naar electronische flipperkasten te maken.

De Europese kasten onderscheiden zich meestal van de Amerikaanse in hun tekeningen. Geinspireerd door de trends en mode van die tijd (jaren 70 en 80) ziet men veel felle kleuren. Men had ook minder problemen met naakt en gebruikte het om de aandacht te trekken, er zijn kopruiten met halfnaakte vrouwen waarbij blote tepels zichtbaar zijn, iets dat op Amerikaanse flipperkasten toen (en nu nog steeds) totaal niet kan.

Hieronder is een overzicht van de bedrijven die bestaan hebben. Alle technische informatie die ik gevonden heb staat erbij..

Hebt u meer informatie of documentatie over Europese flipperkasten, laat het weten aub.

Enkel in het engels:

Mac Attack italian pinball machine

Playmatic repair information
Repair information about these Spanish solid state machines.

Recel information
Information about Recel solid state pinball machines.

Bell games / Nuova Bell Games
Some information about these Italian pinball machines.

Vifico
Gottlieb pinball machines made under license in Spain.

CEA Electronics NEW
A small Italian pinball company.

Marsa Play
A new Spanish pinball company.
 
External links:
Zaccaria Pinball
More information about Italian Zaccaria.
 
  spanish pinball machines
A spanish forum.