Een model van flipperkast kiezen om te kopen

Er zijn duizenden verschillende modellen van flipperkasten gemaakt. Als je rondkijkt vind je er tientallen tot honderden te koop. Hoe kies je diegene die het beste voor jou is en waar je het meeste plezier aan gaat hebben ?

Deze pagina is een aanvulling bij de kopen van een flipperkast pagina. Lees die pagina ook aub.

Soms kan het gemakkelijk zijn: je hebt maar een flipperkast te koop gevonden, of er is er maar een die je kan betalen. Geen probleem dan. Alhoewel, lees eerst deze pagina om te zien of de flipper die je gaat kopen wel ideaal voor jou is en of je deze wel leuk zal vinden want misschien is het beter dat je deze niet koopt en eventjes langer wacht op een andere.

Speel de flipperkast zoveel mogelijk. Je koopt deze flipper om hem te spelen. Je moet hem leuk vinden. Speel hem zoveel mogelijk alvorens te beslissen of je hem al dan niet koopt. Indien mogelijk, probeer ook zoveel mogelijk andere flippers te spelen (andere merken, modellen, ..) zodat je kan vergelijken. Hoedanook, probeer geen flipperkasten te spelen die je toch niet kan betalen !! Die zijn duurder met een reden: ze zijn beter. Maar eens je deze hebt gespeeld zal je anderen hier snel mee vergelijken.. dus als je enkel een elektro-mechanische flipper kan bekostigen, speel dan niet de laatste nieuwe Stern.. als je 750 euro hebt om uit te geven kan je flippers spelen tot 1000 euro. Vergelijk het met een auto: als je maar een middenklasse auto kan betalen, ga je niet met een dikke Mercedes proefrijden. Want hoewel ze allemaal autos zijn met 4 wielen en een motor, is de ene net iets beter dan de andere, en de kleine verschillen zorgen ervoor dat je steeds met de betere vergelijkt.
Als je toch een bepaald bedrag gaat uitgeven, kan je vergelijken met een flipperkast die bv net iets duurder is, want een model van 400 of 600 euro kan soms een groot verschil maken in spelplezier. Maar speel niet op een flipper van 2000 euro als je maar 200 wil uitgeven.
Er zijn ook verschillen tussen de verschillende types: elektro-mechanisch en electronisch en de verschillende versies van electronische: vroege Bally / Stern / Williams, flippers van na 1985, en in dot matrix flipperkasten heb je de Gottlieb, Bally/Williams en Data East / Sega / Capcom flipperkasten. Ze spelen en voelen allemaal verschillend. Als de prijzen bijna allemaal hetzelfde zijn moet je vergelijken wat je krijgt, als de prijzen veel verschillen moet je zien naar wat je kan betalen.

Probeer uit te zoeken wat je leuk vindt en wat niet.
Flipperkasten zijn niet allemaal hetzelfde ! Hou je van een snel spel, met een goede flow ? Of liever een paar kleine korte schoten ? Wil je door verschillende modes gaan om een doel te bereiken, of wil je een hoge score halen door veel targets te raken ? Er zijn veel mogelijkheden, beslis wat je leuk vindt en wat niet. Zoek dan een flipper die hieraan aansluit.
Koop geen flipperkast waarin iets zit dat je niet leuk vindt. Dit kan het thema zijn, iets in het spel, of de geluiden/muziek. Als het spel te moeilijk is, geen probleem, je zal wel leren hoe het ineen zit. (of je moest van jezelf weten dat je niet wil leren, je niet geinteresseerd bent, je geen tijd hebt, je de vaardigheid of geduld niet bezit, dan koop je beter een goedkope flipper om mee te beginnen). Maar als er iets specifiek is dat je niet leuk vindt, zal dit niet opgelost worden door meer te spelen, dus zoek je beter een flipper die je leuker vindt. Soms is het maar iets klein, zoals bv een irritant geluidje of muziek.

Werkt de flipperkast ? Perfect ? Als het je eerste flipper is en je hebt er nog nooit aan gewerkt, raden we je aan een flipper te kopen die wel werkt. Zelfs aangezien er perfecte herstellings handleidingen op het net te vinden zijn. Als de verkoper zegt dat het maar een klein dingetje is met een gesprongen zekering, waarom heeft hij ze dan niet vervangen ? Je kan geluk hebben dat je spel gaat werken na 5 minuten prutsen, maar meestal steek je er veel tijd in en maak je het erger dan het was. Ja, als je handig bent is het niet moeilijk om uit te vissen hoe een flipperkast werkt. Maar probeer dit eerst op een werkende flipper, of je moest het leuker vinden om er meer aan te sleutelen dan op te spelen.

Meningen van anderen en populariteit. Wees hier voorzichtig mee. Bepaalde flippers zoals Twilight Zone zijn heel populair bij verzamelaars, maar ze zijn ook technisch en moeilijk, en vooral gemaakt voor meer ervaren spelers. Niet iedereen vindt ze leuk of begrijpt wat te doen in eht spel. Sommige flippers geraak je gewoon, maar je moet ze soms wel enkele weken spelen eer je ze leuk vindt. Ben je een beginnende speler dan kan je aan een eenvoudige flipperkast meer plezier hebben.

Meningen van mensen kunnen ook over tijd veranderen. Wanneer kasten zoals Cirqus Voltaire, Twilight Zone en Safe Cracker uitkwamen, waren ze totaal niet populair. Pas in de loop der jaren hebben ze die status verworven. Sommige flipperkasten waren nooit populair op cafe en brachten niet goed op. Het was pas wanneer ze voor thuis werden gebruikt, dat mensen ze begonnen apprecieren. Dus wanneer je op een mening afgaat, hou er dan rekening mee van wie (en wanneer) die mening komt.

Meningen van anderen zijn goed als je zelf de flippers niet kent en dus ook niet kan kiezen. Anderen die de flipper dan beter kennen kunnen je zeggen of hij zijn geld waard is. Je weet bijvoorbeeld 2 flippers te koop voor 800 en een andere voor 1200 euro. Je koopt misschien een van die van 800 omdat elke flipper voor jou hetzelfde is en je ze allemaal even leuk vindt.
Maar een van die van 800 euro kan beter zijn dan de andere. Of kenners zullen die van 1200 adviseren, omdat dit echt wel een betere flipper is, die je veel leuker zal vinden, en die zijn waarde beter zal behouden als je hem ooit wil verkopen.

Aantal flippers gebouwd. Koop geen flipper omdat hij zeldzaam is en er maar 100 van waren gebouwd. Zeker niet als het de enige flipper is die je ooit gaat kopen. Meestal is de reden van een laag fabricatie aantal: omdat ze gewoon niet leuk waren om te spelen. Zo'n flippers zijn misschien leuk om te hebben, voor verzamelaars, maar niet als hij je enige flipper is. Er zijn uitzonderingen van flippers op een klein aantal gemaakt die wel leuk waren en gezocht worden (bijvoorbeeld Gottlieb Krull, Capcom Big Bang Bar). En er zijn de klassieke flipperkasten waar er duizenden van gemaakt zijn, maar waarvan er nog veel verzamelaars zijn die ze in perfecte staat zoeken (Bally Fathom, Fireball, Xenon, Gottliebs Haunted House, ..). Dus de eerste regel gebruik je hier ook: het spel spelen en leuk vinden. Zeldzaamheid, waarde, enz zijn minder belangrijk.

Wie ben je ? Waarom wil je een flipper ? Hetzelfde als paragraaf 1, wat vind je leuk aan een flipper ? Als je dit niet weet, wie ben je ? Wat wil je ? Zoek je een flipperkast voor een kind ? Dan zoek je beter een flipper met een gemakkelijk spel. De meeste em flippers en vroege solid state zijn dan voldoende. Of ben je iemand die veel flippert en een uitdaging zoekt ? Dan zullen de laatste dmd's voor jou echt wel het ding zijn met een iets moeilijker spel of opzet. Wij kochten onze Twilight Zone fipperkast van iemand die hem had voor zijn 7 jaar oude dochter. Ik denk dat ze blij was als ze de bal maar op het speelveld hield en de regels eigenlijk helemaal niet kende. Aan een eenvoudigere kast (met leukere geluiden en die sneller multiball geeft) had ze waarschijnlijk veel meer plezier gehad.

Een flipperkast kopen voor (kleine) kinderen? Zoals reeds vermeld in de paragraaf hierboven, mag de spelopzet niet te moeilijk zijn. Aangezien kinderen de neiging hebben de hele tijd te flipperen zelfs wanneer de bal niet in de buurt van de flippers is, zoek je best een flipper die betrouwbaar is en het niet na een week opgeeft. Je moet ze leren van enkel te flipperen als de bal in de buurt is, maar dit kan eventjes duren. Een e-m is mogelijk (of ze moesten de flipperknoppen te lang ingeduwd houden). Wij merkten problemen op met de eerste generatie solid state flippers (Stern/Bally). Deze flippers waren gemaakt om in een commerciele omgeving te staan, maar ze waren ook gebouwd om maar 5 jaar te werken. Deze hebben nu +20 jaar oude elektronica, op een normale manier spelen is geen probleem, maar misbruik door kinderen kan problemen veroorzaken. Dus daarom is het onze persoonlijke mening om er voor kleine kinderen af te blijven (jonger dan 6 jaar) als ze de hele tijd flipperen zonder dat de bal in de buurt is. Dan kan je beter een goedkopere latere flipperkast kopen (80ies Gottlieb enz,) van welke de elektronica betrouwbaarder is. Of je moet bereid zijn herstellingen te doen (of een hersteller laten komen, en klaag dan niet dat na beperkte tijd de flipper weer kapot is).

harley davidson

Fan van een bepaald thema ? Star Trek ? Dolly Parton ? Porsche of Corvette ? voetbal, basketbal ? Kiss, Guns and Roses, the Rolling Stones ? Er is waarschijnlijk reeds een flipper van het thema dat jou aanstaat. Dus zoek gewoon naar die flipperkast, en het thema zal al 50% zijn wat je wil en waar je van houdt in een flipper, zelfs als anderen het niet het beste spel ooit vinden. Denk erom dat jij het leuk moet vinden. Hou in gedachten dat je misschien veel meer gaat betalen voor het thema alleen al, en je koopt een flipper die misschien niet zo leuk is om te spelen. Aan de andere kant, sommige themas waren ooit populair, maar nu gedateerd (70 en 80 jaren flippers). alhoewel sommige wel leuk zijn, dus als je niet naar het uiterlijk kijkt, kan je een goede flipper vinden voor een lage prijs, omdat bijna niemand anders ze wil.

Fireball backbox

Elektro-mechanisch (EM) ? Elektro-mechanische zijn oude flipperkasten, gebouwd voor 1977. Ze hebben veel switchen en andere mechanische dingen in de kopkast en onder het speelveld. Je score wordt aangegeven met draaiende wielen in de kopkast. Ze zijn leuk om te spelen en hebben hun charme. Als ze een keer goed werken, en goed onderhouden en bespeeld worden, zullen ze blijven werken en minder problemen geven dan een solid state flipperkast. Als je een flipper wil die over 50 of 100 jaar nog werkt, kan je best zo eentje kopen.

Twilight Zone backbox

of Solid State ? Dat zijn electronische flippers, ze worden gecontroleerd door een microprocessor. Ja er zit een echte computer in. Je score wordt aangegeven op elektronische displays en sinds begin jaren 90 door een dot-matrix display dat ook animaties kan tonen. Ze hebben ook een zelf-test dus zolang de cpu werkt, zal die aangeven of er problemen zijn. Als de cpu niet werkt, zal je de flipper waarschijnlijk niet zelf kunnen herstellen (of je moest veel van elektronica kennen). Sommige oudere flippers gebruiken zelfs computerchips die nu niet meer gemaakt worden of uitverkocht zijn. Solid state flippers (zeker de recentere) hebben meer mogelijkheden dan e-m's en zullen je meer uitdagen voor langere tijd (alhoewel er goede en slechte e-m's en solid states zijn..).

Merk van flipperkast? Dit is vooral als je een dot-matrix flipper wil kopen, ga je een Williams/Bally, Sega, Data East of Capcom kopen ?
Verzamelaars kopen meestal Williams/Bally omdat deze het beste (lees leukste) waren. Maar zij maakten ook minder goede flippers.. Data East maakte een aantal goeie (Tommy, Star Wars, Last action Hero, ..). Er zijn veel wisselstukken beschikbaar voor Williams/Bally en veel mensen weten hoe zo eentje herstellen, er is ook veel informatie over te vinden. Maar veel van deze flipperkasten hebben ook specifieke onderdelen die je niet zo gemakkelijk meer vindt. En door de vele verzamelaars, zal er misschien meer vraag zijn naar deze onderdelen waardoor de prijs dan weer zal stijgen, maar dit zal er dan ook weer voor zorgen dat sommige onderdelen worden nagemaakt. Dus sommige onderdelen zijn nu misschien moeilijk te vinden maar in de toekomst misschien niet meer.. Data East/Sega en Gottlieb flipperkasten zijn meestal niet zo leuk om te spelen, Of beter gezegd: hebben gemakkelijkere spel instellingen (beter voor kinderen). Hoedanook hebben deze flippers minder technische problemen. Minder mensen weten hoe ze te herstellen (vooral Gottlieb system 3) dus probeer iemand te leren kennen die ze kan herstellen als je ze koopt. Het is moeilijk reserveonderdelen vinden voor deze flippers, maar, soms kan je geluk hebben. Stern onderhoudt nog steeds Sega/Data East flipperkasten moest je specifieke problemen hebben, dus die onderdelen zijn nog beschikbaar (maar misschien duur omdat ze vanuit Amerika moeten komen). Dus is het moeilijk om hieruit conclusies te trekken.. Er zou geen reden mogen zijn waarom je liever de ene dan de andere zou kopen. Elk merk heeft zijn voor en/of nadelen. Maar het is wel het beste dat je je inlicht of iemand deze herstellingen kan uitvoeren. En als de flipperkast die je gaat kopen gebroken/ontbrekende onderdelen heeft, kan je best op voorhand opzoeken of ze nog beschikbaar zijn of al lang uitverkocht.. Met elektro-mechanische flipperkasten maakt het niet uit welk merk je koopt. Ze zijn toch al oud, en ze hebben zo een lange historiek dat het niet uitmaakt welk merk je koopt. Koop wat je leuk vindt. Hoedanook zijn de Europese merken hier steeds goedkoper dan de Amerikaanse. Dit is door de vraag, want de meeste mensen willen een Amerikaanse flipperkast, zelfs als de identieke flipper ook door een Europese fabrikant werd gemaakt met Amerikaanse onderdelen erin.. Maar er zijn altijd verzamelaars die enkel Franse flipperkasten willen en hier dan ook naar zoeken.. Onderdelen zoals spoelen zijn beschikbaar voor Amerikaanse flippers, maar voor zeldzame Italiaanse/Spaanse flippers zijn ze waarschijnlijk moeilijk te vinden.

Uiterlijk Je moet het spel leuk vinden, maar het uiterlijk is ook belangrijk. Jij bepaalt hoe belangrijk je het uitzicht vindt. Wil je een flipper om te spelen en leuk te vinden, of eentje voor in de huiskamer, om indruk te maken voor je vrienden, en om de zoveel weken een spelletje op te spelen ? Hou er rekening mee dat de flippers die er prachtig uitzien, meestal ook veel gevraagd zijn en dan ook duurder zijn, dus betaal je voor het uitzicht van een flipperkast in plaats van voor het spel. Voorbeelden zijn Tales of the Arabian Nights, Theatre of Magic, en een paar anderen..

QBert Quest X flippers

Unieke speelveld items Geloof niet alles wat verkopers je zeggen. Sommige flipperkasten zijn verzamelstukken gewoon omdat ze een aantal dingen op het speelveld hebben die uniek zijn. Gorgar was de eerste sprekende flipperkast, daarom herinneren veel mensen hem en willen ze hem kopen. Orbitor 1 had geen plat maar een gebogen speelveld.
Maar omdat er zoveel verschillende flipperkasten zijn gemaakt, zullen ze allemaal wel dat specifieke iets hebben. Eentje zal de meeste flippers/bumpers/targets hebben, een andere zal de eerste flipper zijn met zipper-flippers, een andere is de laatste die ze had. Hetzelfde voor banana-flippers. Of roto-targets, verdwijnende bumpers, .. dus denk niet dat zo een speciaal iets dit je kast uniek en waardevol maakt. Het is leuk om te weten, maar hoe het spel is of hoe leuk zal bepalen hoeveel vraag ernaar is, niet dit kleine weetje op zich. Als je lang genoeg zoekt, is het waarschijnlijk mogelijk om voor elke flipper wel iets 'uniek' te vinden..

Waarde in herverkoop Dit zou niet het belangrijkste mogen zijn, maar kan wel belangrijk zijn indien je de keuze hebt tussen verschillende flipperkasten en niet veeleisend bent qua uiterlijk of spel.. dan kan je zijn waarde bepalen en zien hoe snel je ze wil verkopen. Een Williams/Bally die 'goed' is zal je sneller kunnen verkopen dan een Data East/Sega omdat er gewoon meer vraag is naar WMS/Bally flipperkasten. Tenzij je geluk hebt zal je een hoge prijs betalen voor je flipperkast. Dus wanneer je tussen flipperkasten kan kiezen, overweeg dan ineens hoeveel geld je wil/kan verliezen. Een flipper heeft zijn prijs. Wanneer je een flipper van 400 euro kocht en je verkocht hem voor de helft van de prijs, dan ben je 'maar' 200 euro verloren. Als je een 2000 euro flipperkast kocht en je moet hem snel verkopen, dan zal je er misschien 500 op verliezen. Dus houd er rekening mee dat hoe duurder je toestel is, hoe meer je kan verliezen. We zeggen niet dat je geld zal verliezen maar het is altijd mogelijk. Het is niet enkel als je moet verkopen, maar ook wanneer er grote problemen mee zijn. (dan werkt wel het tegenovergestelde: op een flipperkast van 400 euro zal niet iedereen 200 euro herstellingen uitvoeren, op een flipperkast van 4000 zullen ze dat wel) Dit is iets om in je achterhoofd te houden wanneer je flipperprijzen gaat vergelijken.

Staat Als je kan kiezen tussen verschillende flipperkasten, en ze zijn gelijkaardig van prijs, spel, vraag, .. neem dan diegene die in de beste staat is. Als er een klein prijsverschil is, kan je beter een beetje meer betalen voor een flipper die mooier is. Maar doe dit enkel als je zeker bent dat je deze flipper lange tijd gaat behouden en goed gaat onderhouden, en het spel een (beetje) populair is. Als je enkel gaat spelen en niets onderhouden, koop dan de goedkope en geniet van het spel. Flipperkasten worden altijd beschadigd, mensen onderhouden ze niet. Dus het aantal flipperkasten van dat model in goede staat zal dalen over de jaren, dit zal dan weer de waarde van jouw toestel verhogen en het gemakkelijker maken dit te verkopen (veel verzamelaars zoeken flipperkasten zonder schade en krassen en dergelijke, ..). Een voorbeeld: een exploitant die ik kende had 2 Star Trek Next Generation te koop, een in goede staat voor 1050 euro, met een paar krassen op de cabinet, en de andere voor 1100 in zeer mooie staat, geen krassen, ramps zijn helderder, ... het beste kan je die van 1100 kopen, en goed onderhouden. Je zal er een beetje meer voor krijgen als je hem verkoopt, omdat hij in goede staat is. Zelfs als het verschil groter is dan 50 euro, kan je beter de mooiste kast nemen. En ja, vervang-onderdelen zoals nieuwe stickers en ramps zijn te koop, maar die zal je waarschijnlijk duurder betalen dan wat je bespaarde op de aankoop van je minder mooie flipper.