Een flipperkast kopen, waarop letten ?

Hier zijn een aantal zaken waar je moet op letten bij de aankoop van een flipper. Het is al een pak informatie om je op weg te helpen.. Dit is om beginners te helpen die nu niet goed weten waaraan ze beginnen.. Veel mensen zijn in deze situatie: je hebt besloten dat je een flipperkast wil kopen, maar vooraleer je de trotse bezitter van een flipper bent wil je zeker zijn dat je de juiste keuze maakt. Je hebt verschillende flipperkasten te koop gevonden en wil weten of je een goede zaak doet of wat de beste keus is ? Of de verkoper betrouwbaar is en wat je moet controleren bij aankoop ? Als je vragen hebt, of problemen of je bent het niet eens met onze mening, mag je altijd mailen. Laat ons ook weten of deze paginas behulpzaam waren voor je, dan blijven wij gemotiveerd om aanpassingen te doen..

Een aanvulling op deze pagina ivm het kiezen van de juiste flipperkast vind je hier. Lees deze pagina ook !
Zoek je een flipperkast aan te kopen ? Bekijk mijn te koop pagina en lees ook flipperkasten in Belgie. Je mag me ook mailen als je een specifiek model van flipperkast te koop zoekt, we kennen een aantal exploitanten en verzamelaars die flippers aanbieden.

 

Flipperkast prijzen

Koop geen flipper om er rijk van te worden. Sommige mensen beschouwen flipperkasten als een investering en denken dat ze er rijk van gaan worden. Fout !
Ok er zijn uitzonderingen: als je goed weet waarmee je bezig bent en je kent de juiste mensen zodat je nog koopjes kan doen, je hebt een groot magazijn, een bestelwagen en veel geld om te investeren, je weet hoe je herstellingen moet doen en je hebt een goedgelegen showroom, of je bent exploitant en hebt enkele goed draaiende locaties, dan kun je misschien leven van flipperkasten en andere cafespelen.
Of wanneer je alle kranten en advertenties nakijkt op zoek naar 'koopjes' en die dan snel gaat ophalen en opnieuw verkopen, zal je ook wat winst maken. Maar reken je uren en je kilometers erbij en die winst zal niet zo groot meer zijn of in verlies omslaan.
En denk aub niet dat die ene kast die je nu koopt over tien jaar ook tien keer veel meer waard zal zijn. (of je moest hem supergoedkoop op de kop getikt hebben). Of zelfs die kast die je een jaar geleden (bij een handelaar duur) hebt gekocht, nu zoveel in prijs gestegen is dat je er winst kan op doen en al je kosten kan recupereren.
Sommige NIB (New in box) flipperkasten stijgen in prijs en worden als speculatie gekocht. Als je ooit een Medieval Madness of een Addams Family Gold nieuw in de doos kocht en er nooit op speelde kan je je aankoopprijs (over 10 jaar) misschien wel verdubbelen (of verdrievoudigen). Maar als je een Popeye kocht of een Stern Striker Xtreme dan had je misschien maar een kwart over van je 'investering'. Er zijn betere manieren om geld te investeren die veiliger en duurzamer zijn dan flipperkasten (en moest je NIB flipperkasten bezitten, haal dan zeker de batterijen eruit !).
De prijzen van flippers zijn sterk gestegen de laatste jaren, vooral in Europa waar prijzen gewoon te laag waren omdat er weinig vraag naar was. Mensen die 5 jaar geleden al een mooie collectie hadden, zullen waarschijnlijk een mooie winst maken als ze die nu verkopen. Maar de kans dat flipperkasten nogmaals zo'n sterke prijsstijging gaan kennen, is volgens mij miniem.. De markt van arcadekasten is ook ingestort en jukeboxen zijn ook veel minder waard dan 10 jaar geleden, ik zie geen reden waarom flippers een uitzondering zijn.

flipper te koop

Hetzelfde geldt voor oude flipperkasten. Die 'oude' flipper uit de jaren 70 was toen misschien veel geld waard (omdat hij toen nieuw was), maar nu moet je dan echt iemand zoeken om ze te kopen. Als ze al in mooie staat is (en hiermee bedoel ik bijna perfect), dan zal er wel een verzamelaar in geinteresseerd zijn. Maar als hij niet als nieuw is, verwacht er dan ook geen ongelooflijk hoge prijs voor. De meeste mensen willen recente flipperkasten omdat daar meer op te doen is (is leuker om te spelen). Een antiquair zal je misschien meer bieden voor je echt oude flipper (uit de jaren 40 tem 60) dan een verzamelaar, zeker als hij niet werkt of in slechte staat is. Als de flipper niet werkt en jaren heeft stilgestaan dan kan het vele uren duren om deze flipper terug aan de praat te krijgen...

Het is niet omdat het oud is dat het ook gezocht is of zeldzaam. Opmerking: sommige echte houten woodrails (jaren 40 en 50) halen in Europa nog wel hoge prijzen.. Niet omdat ze zo leuk zijn om te spelen maar omdat ze zeldzaam zijn en verzamelaars er echt achter zoeken en ze hier zeldzaam zijn.. Maar van jaren 70 flipperkasten staan er nog loodsen vol en die kan je niet werkend voor 50 a 100 euro al op de kop tikken. Koop je elke kast aan 200 euro op die je tegenkomt dan zal je er snel meer hebben dan je ooit in je leven kan opknappen..

Beschouw je flipperkast als een investering. Ja ik weet het, hierboven zeggen we het tegenovergestelde. Laat me even uitleggen. De flipper zal je niet rijk maken maar je hebt hem gekocht voor ontspanning en hij zal waarschijnlijk zijn waarde behouden. Als je hem niet teveel hebt betaald, hij in goede staat is en je hebt hem steeds goed onderhouden (regelmatig poetsen !), dan zal je hem waarschijnlijk voor even veel kunnen verkopen als dat je hem kocht, misschien verlies je er wat op, misschien win je er wat op. Het is alleszins een betere investering dan bijvoorbeeld speelgoed voor kinderen dat na 6 maanden wordt weggesmeten omdat ze het beu zijn, of die nieuwe home cinema die over drie maanden al gedateerd is omdat er een beter model op de markt komt. Beschouw een flipperkast als ontspanning, speelgoed, iets dat zijn waarde beter behoudt dan andere dingen voor ontspanning. Zeker als je de 50 eurocent niet meer op cafe uitgeeft maar aan jezelf betaalt dan kan je er geen verlies op maken.

Bekijk flipperkasten herstellen als een hobby, en je kan wel op een goedkope manier een mooie verzameling uitbouwen.
Zoek een koopje, repareer het, poets het mooi op, speel tot je de kast beu ben en verkoop ze dan met een beetje winst. Koop daarmee de volgende kast, enzovoort, enzovoort, enzovoort.
Na enkele jaren heb je met een beperkte investering tientallen flipperkasten gehad en langzaam van de goedkopere naar de duurdere modellen opgebouwd. De meeste flipperkastverzamelaars hebben op deze manier hun collectie opgebouwd.
Dit gaat enkel wanneer je flippers repareren puur als een hobby bekijkt: je kijkt niet naar je werkuren, hebt al vervoer, je kan de problemen zelf oplossen en moet geen technieker betalen om de kast op te knappen, enz.

Voor de Europeanen: prijzen in Amerika zijn (veel) hoger dan in Europa.. Alhoewel de prijzen in Europa ook stijgen, gebeurt dit enkel voor sommige recente (Williams and Bally) flipperkasten (sommige betaal je zelfs duurder in Europa dan in Amerika :-( Er zijn maar weinig verzamelaars van oudere flippers in Europa.
Sorry maar de persoon die je die oude flipper verkocht gaf je misschien de prijs uit Amerika wanneer hij zei dat die 70ties flipper bijna $2000 waard is voor verzamelaars. Als je deze wil verkopen in Europa is hij misschien maar 10 of 20% van deze boekwaarde waard. Zeker als hij niet perfect is. Zoek eerst een verzamelaar die geinteresseerd is in deze flipper.
Dan ga je onderhandelen. Gebruik catalogusprijzen om flippers te vergelijken, zoals alle flippers tussen 1970-1975 die veel interessanter zijn om te bezitten. De duurdere modellen zijn meestal meer gewild omdat ze leuker zijn om te spelen.
Maar ga er niet van uit dat een flipper zoveel waard is omdat een catalogus het zegt. Ik heb bv een stripcollectie die je aan catalogusprijs mag kopen..

Als je echt Amerikaanse prijzen voor je flippers wil, verkoop ze dan niet in Belgie maar zet ze op eBay. Vergeet de veilingskosten niet af te trekken van je winst. En de wisselkoers en kosten om geld te transfereren. Vergeet de verzendingskosten niet (500 euro).
Vergeet er ook de tijd niet bij te tellen om deze flipper te verpakken en verzenden. Je weet hoe je een flipper op een pallet kan verpakken, in een houten krat ?
Let er ook op dat je niet eender welk hout mag gebruiken voor de pallet of bekisting.
Ik hoop dat je auto groot genoeg is om een flipper naar een koeriersbedrijf te brengen (FedEx/UPS/..). En je hebt toch een vorklift om die pallet in je wagen te krijgen hoop ik, want eenmaal in de kist weegt het heel zwaar ?
Voor het geval de transportfirma bij jou thuis het pallet komt ophalen: let erop dat de meeste transportfirmas gewoon met een trailer langskomen en verwachten dat de klant de pallet op hun trailer laadt ! Ze hebben geen vorklift of laadbrug ! je moet dat specifieren zodat zij met de gepaste vrachtwagen langs komen (en soms moet je daar ook voor bij betalen).
Of als je goedkoop wil verzenden, heb je een 50 flippers om een container vol te laden en ze naar Amerika te verschepen ? Heb je plek genoeg voor al deze flippers en plek genoeg om een container te laden ? Weet je hoe je ze moet laden zodat ze niet omvallen of beschadigd geraken? Weet je hoe je al het papierwerk moet doen voor de douane inklaringen, en ga je de verkoop aangeven aan je belastingen ? Als je ja antwoordde op al deze vragen dan steek je rustig al je tijd erin en verzend je flippers naar Amerika. Als je 'nee' antwoordde, kom dan aub niet klagen dat ze aan de andere kant van de wereld meer geld voor je flipperkast geven.

Geloof me, indien het echt zo eenvoudig was van te zeggen: een flipper is in Amerika $1500 waard en kan je in Europa kopen voor 500euro, dus dat is snel $1000 verdienen, dan had ik geen vaste baan maar verscheepte ik dagelijks flippers !
De realiteit is dus anders, als je alle kosten van die verkoopprijs aftrekt dan zie je snel dat er maar weinig winst te rapen valt..

Kiss flipper te koop

Sommige flipperkasten zijn hoger in waarde door hun thema. Kiss, Dolly Parton, Star Wars, Star Trek, James Bond, Rolling Stones en andere. Hoge prijzen worden hier door verzamelaars betaald. Voor andere flipperkast verzamelaars, is een flipperkast een flipperkast en is het spel interessanter dan het onderwerp. Dus beslis aan wie je wil verkopen. Soms zal je ook lang moeten wachten voor je iemand vindt die in dit thema geinteresseerd is..
Heb je de tijd om te wachten of wil je gewoon van je flipper vanaf ? Je zal wel iemand vinden die je flipper wil kopen. Hij zal misschien niet veel betalen maar je hebt je geld, hij zal hem meenemen en geen maanden aan een stuk klagen over mankementen. Dus je kiest zelf hoe gemakkelijk je het maakt.

Vergelijk prijzen van flipperkasten. Koop niet het eerste toestel dat je vindt. Er zijn veel flipperkasten te koop, je moet ze enkel vinden. Kijk rond, bel exploitanten, zoek verzamelaars, vraag inlichtingen. Vergelijk ook het hele pakket. De ene mag misschien 200 euro goedkoper zijn maar de flipper heeft misschien enorm veel vervangstukken terwijl de andere misschien duurder is maar de originele stukken er nog op zitten. Komt men de flipperkast leveren ? Krijg je er de handleiding bij ? Wil je zelf leren de flipperkast herstellen of wil je dat iemand om de 6 maanden bij jou je flipper komt nakijken ? Wil je de flipper zelf oppoetsen en de kleine probleempjes opknappen of moet dit reeds allemaal gebeurd zijn ?

Nota Hier hebben we een lijst geplaatst met de gemiddelde prijzen in Belgie.

 

Waar een flipperkast kopen

flippers te koop

Als dit je eerste flipperkast is, dan adviseren we je om een flipper te kopen die werkt, en ergens waar je hem kan testen/spelen, dus kijk eerst goed rond in je omgeving voor je je vingers brandt op ebay.

Om een exploitant / verkoper / handelaar te vinden, moet je je ogen goed openhouden en een beetje op onderzoek uit gaan. (Als je in Belgie woont kan je mij ook gewoon mailen natuurlijk). Neem er eerst de Gouden Gids bij en bel de mensen die in cafespelen doen. In plaats van te vragen of ze flippers verkopen kan je best eerst vragen of ze flipperkasten uitzetten (iemand die ze nu niet te koop heeft, doet dat in een paar weken/maanden misschien wel). Je vindt misschien zelfs iemand met een showroom die je kan bezoeken. Maar wees voorbereid om dan (een pak) meer te betalen.. De prijzen van gewilde kasten zijn enorm zijn gestegen, misschien is het voor u beter om een een gloednieuwe flipper te kopen dan een gebruikte. Als je een flipperkast in een cafe/lunapark ziet, schrijf dan op wie de eigenaar is en bel hem. Het is mogelijk dat het een handelaar is die nog wat te koop heeft.

Als er geen exploitanten in je omgeving zijn of je wil de grote prijzen die ze vragen niet betalen, zoek dan de verzamelaars in je buurt op. Zoek op het internet. Misschien zit er een groepje verzamelaars in je buurt met wie je contact kan opnemen. Er zijn ook flipperkast verzamelaarslijsten op het net die je kan opzoeken. Misschien hebben die wel flipperkasten te koop en waarschijnlijk voor een betere prijs dan een handelaar. Maar kijk uit, er zijn verzamelaars en verzamelaars... Sommige verzamelen echt verschillende flippers en behandelen die dan ook als hun eigen kind en zullen er enkel eentje wegdoen uit pure noodzaak... Andere 'verzamelaars' zijn eigenlijk handelaar en kopen/verkopen de hele tijd flipperkasten dus wat je hier koop zal dan ook niet in verzamelstaat zijn..

Volgende stap: advertenties. Kijk of er flipperkasten te koop zijn, zoek ook op rommelmarkten. Als je geen flippers te koop vindt kan je nog steeds zelf een advertentie plaatsen dat je een flipperkast zoekt. Er zijn zoveel flippers gemaakt dat ergens in jouw omgeving in iemands kelder/zolder wel een flipperkast staat te verkommeren. De meeste flippers die je zo vindt hebben problemen en het is moeilijk om hier hulp voor te vinden. Dus als je al een flipper wil herstellen, let dan goed op voor deze die je in deze staat vindt.

De reden waarom het belangrijk is voor een beginner om een flipperkast uit je buurt te kopen is de hulp/garantie. Er zijn veel dingen die kunnen mislopen op een flipper, zelfs het vervoer kan al voor problemen zorgen. Als je niets weet over het herstellen van flipperkasten, zoek dan iemand die je het kan leren of die je kan helpen.

Als je echt geen flipper in je buurt vindt, zoek dan een manier om hem te transporteren. Er zijn handelaars die een flipperkast volledig shoppen en dan tot bij jou kunnen brengen, mensen met een goede reputatie. Op veilingsites vind je soms ook koopjes. Maar kijk goed naar iemands feedback, en kijk of hij flippers verkoopt om ervan te leven of gewoon ergens eentje heeft gevonden en deze te koop zet. Geloof niet alles werkt perfect, geen schade uitleg die ze erbij geven, vraag meer info, vraag detail foto's en als je geen goede reactie krijgt, zoek dan verder.

 

Behouden flipperkasten hun waarde..

We hebben dit erbij gezet omdat deze vraag de laatst tijd veel aan ons werd gesteld. Zullen flippers hun waarde behouden? Zullen ze stijgen in waarde? En wil je al dat geld wel uitgeven aan een Medieval Madness ? Veel van deze vragen zijn reeds beantwoordt in andere delen van deze site maar we zullen eventjes kort samenvatten, wij kunnen niet voor jou beslissen of je al dan niet veel geld moet spenderen aan een medieval madness want het is jouw geld, jij hebt ervoor gewerkt. Ja, goede flipperkasten zullen hun waarde misschien behouden, we denken niet dat ze veel in waarde zullen dalen, maar ze zullen ook niet verdubbelen in prijs als dat is wat je denkt. We verwachten wel dat prijzen zullen stijgen voor flipperkasten in zeer mooie staat en voor de iets mindere staat zulen de prijzen wel dalen. Aan de andere kant zijn em machines nog steeds heel goedkoop in aankoop in Europa en zullen misschien ook ooit gaan stijgen als er meer interesse voor is. Het gaat allemaal over vraag en aanbod. De voorbije jaren zijn Bally/Williams flipperkasten serieus in prijs gestegen.

Persoonlijk denken wij dat het ooit zal ophouden. De prijzen zijn gestegen toen Williams stopte met flipperkasten bouwen. Het werd bekend dat geen nieuwe flipperkasten zouden worden gebouwd. Stern was er wel maar bouwde slechte toestellen (niet leuk, slechte kwaliteit, ga een Striker Xtreme spelen als je ons niet gelooft) meer mensen zijn flipperkasten gaan verzamelen, dus was er nog steeds vraag naar alhoewel de tijden waren veranderd.
Stern bouwt inmiddels wel goede flipperkasten, de kwaliteit is beter en ze zijn ontworpen door dezelfde mensen die vroeger voor Bally/Williams werkten. De produktie aantallen liggen nu wel lager en het is nog niet bekend hoe goed de speelvelden het constante spelen verdragen en hoe snel er schade ontstaat dus het is nog te vroeg voor Stern om invloed te hebben op de bestaande prijzen. Maar de "ze worden niet meer gemaakt" factor is inmiddels wel weg.
Williams werkte trouwens anders dan Stern: ze bouwden een aantal flipperkasten van een model, en deden daarna het volgende model en gingen nooit terug naar een oud mdel. Dit is ook een van de redenen waarom Medieval Madness zo duur is, er zijn er niet veel van gemaakt en tegen dat exploitanten merkten dat deze flipper veel geld opbracht was Williams al bezig met een nieuwe flipper te bouwen. Maar de vraag was er nog steeds.
Stern werkt anders: als ze voldoende bestellingen hebben zullen ze een oud model opnieuw produceren. Dus gaan investeren in een nieuwe flipperkast is geen goed idee. Een leuke wordt gewoon opnieuw gemaakt, zodat de vraag het aanbod nooit erg kan overtreffen en zo geen grote prijsstijging teweeg kan brengen.

Update: Stern schijnt wel problemen te hebben met re-runs, soms is de kwaliteit minder. Prijzen zijn ook gestegen omdat ze gewoon te laag waren. Flipperkasten werden door exploitanten gebruikt om geld te verdienen. Na een paar jaar was hij opgebruikt en kwam er geen geld meer binnen.
Voor een exploitant had hij geen waarde meer enkel nog voor onderdelen. Er waren toen niet veel verzamelaars actief of exploitanten wilden gewoon niet aan particulieren verkopen omdat die dan niet meer op cafe zouden spelen, dus werden ze aan dumpingprijzen verkocht of op het stort gegooid. Dit is nog steeds hetzelfde trouwens voor videogames. Veel videokasten vind je tussen 100 en 500 euro. Dus de indrukwekkende prijsstijging kwam er enkel omdat ze gewoon heel laag gestart waren. Er is wel een limiet waarop een gebruikte flipperkast kan stranden. Medieval Madness en soortgelijken kunnen dezelfde prijs behalen als een nieuwe Stern of zelfs meer afhangend van de staat waarin ze zich bevinden maar nu Stern meer en meer betere flipperkasten begint te bouwen, zal het aantal Bally/Williams verminderen. Dus als je even nadenkt zal een oude gebruikte flipper minder waard zijn dan een nieuwe leukere Stern. Dus wij denken niet dat de prijzen van 'gemiddelde' flipperkasten ooit over de prijzen van een nieuwe Stern zullen gaan maar er zijn uitzonderingen. Sommige flippers zijn gewoon goed en onze smaak is niet dezelfde als de jouwe dus..

We hebben er geen idee van wat jouw flipper zal waard zijn over tien jaar. Je weet nooit, over enkele jaren zal Stern of iemand anders misschien een nieuw concept lanceren, zoals Williams deed met Pinball 2000 en dat maakt dan alle andere flipperkasten oudbollig. En ja, dit is reeds gebeurd. De 'solid state' flipperkasten kwamen eraan en de elektro-mechanische flippers werden massaal gedumpt. Toen kwam dot matrix eraan en werden die met numerieke displays plots ouderwets. Dus je weet nooit wat de toekomst brengt, misschien zijn jouw Medieval Madness en Monster Bash over tien jaar bijna waardeloos omdat er een super coole nieuwe 3D flipperkast op de markt is die iedereen wil. Dit is misschien vergezocht en zal waarschijnlijk niet gebeuren maar je weet nooit wat er kan gebeuren over een periode van tien jaar he...

medieval madness rij
Het is niet omdat een flipperkast zeldzaam of duur is, dat ze echt onvindbaar is..
Foto door Bill Chavez.

Moet je een Medieval Madness kopen of niet? Speel het spel en beslis voor jezelf. Wij zijn zeer blij dat wij hem hebben. We spelen deze de meeste van alle flippers die we hebben en we denken er nog niet aan van hem te verkopen. Maar dat is onze mening.

Update 11 Augustus 2003 - Het lijkt erop dat de voorbije maanden de prijzen van sommige verzamelflippers van Bally/Williams blijven stijgen, zoals Monster Bash en Cirqus Voltaire. We zijn niet zeker dat ze ooit over de prijs van een nieuwe Stern zullen gaan maar we zeggen niet dat het onmogelijk is... Meer en meer mensen hebben interesse in onze hobby en willen ook een flipperkast in huis, wat wil zeggen dat de vraag er meer en meer is. De meeste beginners willen een goedkoper oudere machine maar sommigen onder hen zullen serieuze verzamelaars worden. Dus de vraag zal blijven alhoewel het aanbod er niet meer is.

Nog een update, mei 2004. Zelfde als hierboven, de prijzen blijven stijgen zeker in Amerika. Zelfs voor de oudere flippers nu want de nieuwe verzamelaars willen alle flippers hebben die je moet hebben. Stern heeft een excellente flipper uitgebracht met Lord of the Rings welke veel verzamelaars hebben gekocht voor thuisgebruik. De prijzen in Belgie en Nederland zijn raar. Sommige zijn gedaald, zeker de duurdere flipperkasten, meestal omdat ze hoog waren en er bijna geen vraag voor was. Omdat iedereen plots Lord of the Rings wilde, was de vraag voor andere toppers geminderd. Sommige Medievals zijn zelfs betaalbaar geworden (3500-4000euro) De prijzen van de goedkope flipperkasten zijn aan het stijgen, het is bijna onmogelijk een nog een goede dmd kast te vinden voor minder dan 500euro, zelfs system11 kasten halen gemiddeld die prijs. De voorraad is ook minder omdat veel goeie flippers in containers zijn gezet richting Amerika omdat daar de prijzen nog steeds stijgen, dus flipperkasten die in mooie staat zijn hier zoals Funhouse, Creature en zo zullen hier ook duurder gaan worden. Oudere spellen zoals Whirlwind en Earthshaker worden ineens veel gevraagd.