Richtprijzen van flipperkasten

Opgelet ! Deze pagina is al enkele jaren niet meer aangepast ! Voor recente prijzen in Belgie en Nederland kan je best kijken in het pricecheck onderdeel van flipperforum.be

Deze pagina geeft een overzicht van de gemiddelde prijzen van flipperkasten in Europa. We wilden dit eerst niet doen om verschillende redenen (onze persoonlijke opinie over geld en waarde zijn niet die van u, wie zijn wij om te zeggen wat iets al dan iets waard is ? Prijzen kunnen veel veranderen op korte tijd, staat is zeer belangrijk, prijzen in sommige plaatsen zijn hoger dan andere, ..) maar.. hier is het dan toch.. gemiddelde prijzen van flipperkasten in Belgie.

Wil je een flipperkast aankopen ? Lees dan ook de andere artikels op deze website, zo leer je waar je moet op letten, hoe een flipperkast openen, testen, enz.

De reden waarom deze pagina online is gezet, is omdat we op enkele maanden tijd veel mails kregen van mensen die een kapot toestel hadden gekocht aan een veeeeel te dure prijs, we mails kregen van mensen die oude flippers te koop hadden en dachten dat ze een fortuin in huis hebben, omdat het oud is en er maar 5000 van zijn gemaakt, of omdat de kast helemaal uit Amerika kwam !
Aan de andere kant, mensen die een flipper zoeken denken misschien dat deze goedkoop is omdat hij gebruikt is, maar sorry nee, je vindt geen Addams Family flipperkast voor 250euro, zelfs niet in slechte staat. Of je moest heel heel heel veel geluk hebben. Echt. Stop met erom te vragen. Als wij er aan die prijs te koop wisten, zouden we ze allemaal zelf kopen en niet tegen jou zeggen :-p En nee, we willen ook geen Twilight Zone omruilen voor een Playstation. Goed geprobeerd.
Dus daarom is deze lijst er bijgekomen, dan hebben mensen tenminste een idee van richtprijzen. Als je ons nu nog je Bally Fireball wil verkopen voor 200, kopen we hem direct.

Opmerking: deze prijzen zijn vooral voor Belgie. Andere Europese landen hebben gelijkliggende prijzen (bijvoorbeeld Nederland en Duitsland - Frankrijk is soms een beetje goedkoper).
Prijzen in Amerika zijn totaal verschillend. Vooral oudere toestellen zijn daar meer waard, maar de echt antieke dan weer minder.
Deze prijzen hebben ook gemiddelden voor flippers die mensen willen kopen. Als je de flipper hebt en er snel van af wilt, zal je misschien minder krijgen. Heb je 100 euro meer betaald dan wat hier staat, dan is het zeker geen ramp. Maar heb je 5 keer meer betaald, tsja.. trek zelf uw conclusie.
Sommige flippers zijn niet veel gevraagd, en als je hem verkoopt terwijl niemand hem op dat ogenblik zoekt, zullen enkel koopjesjagers erin geinteresseerd zijn, en die zullen je maar de helft van de waarde bieden zodat ze hem zelf ooit kunnen doorverkopen.

Prijzen zijn voor gemiddelde flippers in gemiddelde staat. Flippers in perfecte staat, of verkocht door handelaars (gepoetst, gerubberd, geleverd, met garantie..) zijn duurder.
Heb je ooit veel betaald voor een bepaalde flipperkast bij een professionele verkoper, verwacht dan niet dat je die meerprijs ook terug krijgt wanneer je de flipper zelf verkoopt. De flipperkast is waarschijnlijk waard wat hier wordt vermeld en niet het dubbele, omdat jij ooit zoveel betaald hebt.
Zo zijn er verkopers die geen enkele dot-matrix flipper onder bv 950 euro verkopen. Zelfs voor iets zoals een Hurricane of Dr Who die je al kan vinden rond de 500 a 600 vragen zij 950.. Ik ken zelfs dealers die nog duurder zijn, elke flipper is minstens 500 euro boven zijn 'gemiddelde' prijs en dat is dan niet omdat ze in mooie staat zijn, integendeel ! Maar het is gewoon een dure verkoper die een grote showroom en vrachtwagen en personeel moet betalen.
Dus hou hier rekening mee wanneer je een flipperkast bij zo iemand hebt gekocht en hem later wil verkopen.
Als de verkoper je garantie gaf, dan is dat ook 100 of 200 euro van je aankoopprijs waard. En was de kast recent gepoetst door de dealer dan is dat nog eens een 200 euro extra bij de aankoopprijs. Dus kocht je een gepoetste flipper met garantie voor 1500, is het best mogelijk dat de werkelijke waarde van de kast wanneer je die later wil doorverkopen maar rond de 1000 euro ligt.. (afhankelijk van het model natuurlijk).

Basisles economie: prijzen worden gemaakt door vraag en aanbod. Als het zomer is, is er minder vraag en zakken de prijzen, behalve wanneer mensen hun belastinggeld terugkrijgen. Tegen Sinterklaas en kerstmis stijgt de vraag en de prijzen weer iets. Dit is seizoensgebonden en komt elk jaar opnieuw voor.
Toen Williams stopte met flippers te fabriceren, gingen de prijzen enorm omhoog aangezien het aanbod plots was stopgezet. De mensen schrokken, want goede flippers werden niet meer gemaakt. Toen de aandelenbeurzen het enkele jaren geleden heel goed deden, stegen de prijzen van flippers ook, want mensen hadden meer geld over dat ze aan 'speelgoed' konden uitgeven.
Vooral 'topkasten' zoals Medieval Madness stegen hierdoor erg sterk in prijs. Tegenwoordig is de staat heel belangrijk, een heel mooi toestel zal veel geld kosten, maar een beschadigde minder.. Omdat nog veel mensen interesse hebben om een flipper in huis te halen, gaan de prijzen van sub-top flippers ook de hoogte in. Maar eens deze nieuwelingen ook geinteresseerd raken in de betere flippers, stijgen deze prijzen ook weer.. Prognoses maken is dus heel moeilijk.

Vraag en aanbod kan ook een toeloop creeren op bepaalde toestellen. Zelfs iets kleins zoals een positief artikel ergens, of de uitgave van een nieuwe home rom (bijvoorbeeld bij Cirqus Voltaire) kan meer interesse opwekken in een bepaald model.
Het probleem met de oudere flippers is dat er niet veel info over te vinden is over de herstelling ervan. Dus als er een nieuwe herstellingsgids online komt, kan dit ineens ook voor hogere prijzen zorgen of interesse in een bepaalde merk/model van flipperkast.

Recente flippers worden commercieel gebruikt. Zolang ze niet afgeschreven zijn voor de exploitant, zullen de prijzen ervan hoog blijven. Dus de prijzen van de nieuwste flippers zullen hoog blijven, niet omdat ze leuk zijn of veel gevraagd worden. Een flipper van 1 jaar oud wordt bv in Belgie voor gemiddeld 3000 euro door de distributeur overgenomen bij aankoop van een nieuw toestel. Verwacht dus niet dat je een recente kast goedkoper zal vinden. Voor sommige van deze flippers zal de prijs niet bepaald worden door vraag en aanbod of is het heel moeilijk om ervoor een prijs te bepalen.
Soms worden bepaalde modellen in vlagen aangeboden. Modellen die je nooit te koop hebt gezien (omdat hij te nieuw is, minder dan 4 jaar oud), kan je moeilijk een gemiddelde prijs voor geven. En later zijn er ineens veel van te koop (veel exploitanten die ze plots verkopen), de prijzen dalen, en nog een jaar later kan die flipper opnieuw moeilijk te vinden zijn (alle exploitanten hebben ze dan aan verzamelaars verkocht die ze niet wegdoen) en kan de prijs opnieuw stijgen, omdat verzamelaars de kast zo leuk vinden dat ze ze niet willen wegdoen.
Dus een flipper die je vandaag veel te koop ziet, vind je volgend jaar misschien niet meer zo gemakkelijk, of net andersom. Daarom geef ik mensen altijd de raad: als je echt naar 1 specifiek model op zoek bent (bv Corvette) en je komt hem tegen voor een redelijke prijs, koop hem dan. Wacht geen jaar in de hoop dat hij gaat zakken in prijs, want het aanbod van dat specifieke model kan opeens totaal wegvallen.
Een flipperkast die ergens voor een hoge prijs verkocht wordt, kan ervoor zorgen dat ineens veel mensen hem wegdoen omdat ze de hoge prijs hebben gezien. Maar een flipper is enkel waard wat iemand ervoor wil geven. Het is niet omdat een persoon veel te veel betaalde voor een flipper, dat elke soortgelijke flipper ineens evenveel waard is, en elke koper zo gek is !
Een site als ebay is niet altijd representatief. Een bepaald model gaat misschien heel duur omdat het bv een zeldzame versie is (bv diamondplated system11) of in uitzonderlijk mooie staat en iedereen met de 'gewone' versie van dat model flipper denkt ineens dat zijn kast ook de hoofdprijs waard is.

De staat is alles. De prijzen hier vermeld zijn voor mooie toestellen. Tenminste volledig werkend (op een paar minuscule probleempjes na), de hoge prijs is voor een volledig geshopt toestel..

Tenslotte wil ik nog een misverstand uit de wereld helpen. Oude flipperkasten zijn niet meer waard dan moderne ! De kast mag misschien meer dan 20 jaar oud zijn en bijna antiek, maar er zijn er nog duizenden van te vinden, en de meeste zijn gewoon niet leuk om te spelen. Er zijn wel enkele verzamelaars die zeldzame kasten zoeken, maar de grote meerderheid van de vraag naar flipperkasten komt van spelers: mensen die enkel een leuke kast zoeken. De meeste van die spelers zijn enkel in flipperkasten geinteresseerd die na 1990 gemaakt zijn.

 

Prijs van Woodrail flipperkasten

 

Cinderella woodrail
Woodrails zijn flipperkasten uit de jaren 40.
Ze hebben een cabinet in bruin hout, en de poten en de rails die het glas op zijn plek houden zijn ook van hout (geen metaal).
Het is moeilijk om hier een prijs op te plakken. We hebben al complete, niet werkende flipperkasten zien gaan voor 250 tot 500 euro. Maar soms gaan ze ook veel duurder. In Europa zijn hier niet zo veel verzamelaars voor, maar ze worden ook niet zoveel verkocht, dus is het moeilijk om er een gemiddelde op te plakken. Er zijn een aantal zeldzame, gezochte woodrails die in Amerika over $2000 op ebay.com worden verkocht. Maar dat gebeurt niet veel en veel ervan zijn veel minder waard.
De meeste mensen die er eentje te koop hebben denken snel dat hij veel geld waard is omdat hij 50 jaar oud is. Dat is niet altijd zo !
Zo kenden we ooit iemand met een Gottlieb van 1947. Ze wilden hem volledig restaureren, uit de USA een nieuwe kopruit laten komen, het speelveld professioneel laten bijwerken, enz. Uiteindelijk ging hen dat 1500 tot 2000 euro kosten. Maar in de USA kon je hetzelfde model, op dergelijke manier gerestaureerd, al voor $1500 kopen !
Het beste dat je kan doen is volgende paginas bekijken Mr Pinball classified pages, Deze geven je een idee wat deze flipper (of een in die aard) waard is in Amerika. Hun waarde bestaat enkel door hun ouderdom, niet omdat ze leuk zijn om te spelen, dus zijn er maar een paar verzamelaars in geinteresseerd.


 

Prijzen van 50ies en 60ies EM flipperkasten

 

Nog een moeilijke categorie. Deze zijn meestal een- en twee-speler flippers. Sommige zijn leuk, de meeste niet (vooral vergeleken met recente flipperkasten). Er is niet veel aanbod, maar ook niet veel vraag door verzamelaars.. Het is moeilijk om er een algemene richtprijs op te zetten.
In Frankrijk en Italie is er meer aanbod (en vraag ?) van deze flippers dan in Belgie/Nederland. We gaan hier geen prijzen opzetten omdat we er niet genoeg van kennen..
Hierbij geld hetzelfde als bij de voorgaande: het juiste model, in perfecte staat, kan voor de juiste verzamelaar veel geld waard zijn (1000 tot 1500 euro).
Maar een minder gezocht model dat je van zolder hebt gehaald is meestal niet meer dan een curiosa waar je niet rijk van zal worden. Vooral als ze nog volledig op te knappen zijn moet je niet verwachten er vele honderden euros voor te krijgen.

 

Prijs van 70ies electro-mechanische flipperkasten

 

magazijn
Deze zijn 4 speler flippers. Er is genoeg aanbod van, er worden nog steeds magazijnen vol ermee gevonden..
Staat en thema zijn hier alles om de waarde te bepalen. Prijzen zitten tussen 200 en 500 euro voor een heel mooie, goed werkende.. en de meeste zitten tussen de 200 en 300 euro.
Enkele flippers hiervan zijn verzamelitems, zoals Bally Wizard, Nip-It, 4 Million BC, Fireball en Captain Fantastic.
Spaanse, Italiaanse en Chicago Coin flippers zijn meestal minder waard en gaan gemiddeld tussen 150 en 300 euro in werkende staat. Duitse versies zijn ook goedkoper en minder gezocht dan Engelse.
Niet werkende en sloopflippers van dit type kan je reeds vinden vanaf 25 euro, tot 100 en 200 voor een mooie maar niet geteste/niet werkende.
Prijzen verschillen sterk vergeleken met de USA, daar liggen de prijzen van deze oudjes veel hoger en zijn sommige modellen ook veel zeldzamer dan hier in Europa, gewoon omdat er daar meer vraag dan aanbod is. Alhoewel dat ook relatief is, ook daar vind je de minder populaire modellen voor $100 of $200. Er zijn maar enkele modellen die echt gewild zijn bij verzamelaars en meer dan 500 euro waard zijn (in heel mooie staat).


 

1977 - 1985 elektronische flipperkasten

 

Alien Poker
De eerste generatie elektronische flipperkasten, door Stern, Bally, Gottlieb en Williams. Zelfde verhaal hier, relatief veel aanbod, minder vraag. Deze flipperkasten hebben meestal problemen met lekkende batterijen, slechte contacten, vochtige opslagruimtes, .. Sommige zijn een nachtmerrie om ze werkend te maken/houden..
De prijzen voor deze liggen gemiddeld tussen 250 en 500 euro in goede, werkende staat.
Verzamelflippers hier zijn Kiss, Fathom, Xenon, Haunted House, Black Hole, Centaur en een paar andere, sommige zijn meestal duurder dan 500 euro in echt mooie staat (Kiss, HH, Rolling Stones,..).
Wanneer je de produktie nummers bekijkt, zal je zien dat er hier enorm veel van zijn gebouwd. Het is wel moeilijk om ze in perfecte staat te vinden, de meesten zijn kapotgespeeld, zijn verkleurd, .. dus een uitzonderlijk mooie kan meer waard zijn voor de juiste koper. Maar voor elke uitzonderlijk mooie zijn er 100 in gemiddelde staat te vinden. Prijzen voor de ongeteste en de slopers liggen tussen 50 en 150 euro. Werkende met een beetje speelveld schade beginnen gemiddeld bij 200 euro.


 

1985-1989 alfa-numerieke elektronische flipperkasten

 

Earthshaker Whirlwind
Tweede generatie elektronische flipperkasten..
Helaas zijn er toen niet veel goede flippers geproduceerd. Eind jaren 1980 zat de flipperindustrie in een crisis, vidogames waren te populair geworden.
Gezochte modellen van toen zijn High Speed, F-14, Elvira, Dungeons and Dragons, Pinbot, Taxi, Earthshaker, Whirlwind, Space Shuttle, Strange Science.
Meestal hebben ze goede muziek en geluid. De spelopzet is simpel en leuk. Er zijn meestal een aantal modes of doelen die je moet halen maar niks te gecompliceerd. Prijzen varieren tussen 350 en 650 euro.
Deze flippers zijn uitstekend voor kinderen (niks te moeilijk, betrouwbare elektronica, redelijk goedkoop)
Gottlieb System80 flipperkasten zijn soms moeilijk te herstellen, let vooral op voor batterijschade ! Hun prijzen liggen meestal ook iets lager (minder dan 500 euro)


 

Prijzen van Dot-matrix flipperkasten

 

WCS
Ok, nu zijn we goed bezig. Vanaf 1990 hadden flipperkasten dot-matrix displays in plaats van alfa-numerieke score displays. Williams/Bally hadden WPC printplaten erin die op veel goede flipperkasten zijn gebruikt. Dus deze flippers zijn in onderdelen alleen al 300-400euro waard. (natuurlijk als de printen werken, maar wie zou er een werkende flipper slopen?) Deze nieuwe printenset had een meer gecompliceerde cpu dus de spelopzet en regels werden moeilijker, en dit maakte het spel uiteindelijk meer uitdagender.

Enkel de Gottliebs van deze tijd waren niet veel waard, meestal koop je deze allemaal tussen 500 en 900euro. Dat is omdat de spelopzet niet zo leuk is. (vergeleken met Williams/Bally van dezelfde jaren) Er zijn uitonderingen zoals bv Stargate. Gottliebs zijn heel betrouwbaar, maar veel mensen weten niet hoe deze te herstellen en het is soms moeilijk er nog qpecifieke onderdelen voor te vinden, dus als ze kapot gaan kan het duur worden.

De meeste Data East flippers zijn gemiddeld qua spelplezier, maar ze maakten er ook goede. Rocky and Bullwinkle is leuk, en Tommy is super. De waarde van dmd Data East ligt ergens tussen 500 en 1000euro met een paar uitzonderingen zoals Guns and Roses die duurder zijn. Kijk uit met de oudere modellen want die gebruiken extra kleine dot matrix displays, en deze zijn niet beschikbaar (of veel te duur in verhouding tot de waarde van de kast). De meeste van deze flipperkasten zijn wel betrouwbaar qua electronica en dus ook goed geschikt voor kinderen.

Sega flipperkasten.. Sega nam Data East over dus zijn ze vergelijkbaar qua techniek. De spelopzet is niet de beste ooit maar de flippers zijn ook niet slecht, ze zijn betrouwbaar en hebben goede themas. Kijk uit door de extra grote displays, ze zijn moeilijk te vinden en duur (bv op Baywatch en Frankenstein). Prijzen liggen tussen 600 en 1000 euro.

Stern flipperkasten.. Deze zijn heel nieuw, het is moeilijker een prijs op te zetten. Omdat ze lage produktie aantallen hebben, is er nog niet veel vraag van verzamelaars gekomen om gebruikte flipperkasten te kopen. Nieuwe flipperkasten door verzamelaars gekocht met goede themas zoals Simpsons Pinball Party en Lord of the Rings. Deze kosten nieuw vanaf 4500euro. Een jaar oude kasten zijn kunnen ze al rond de 3000 a 3500euro gekocht worden van exploitanten. Eens ze ouder zijn, lijken heel sterk in prijs te dalen, rond en onder de 2000.
Dit komt gedeeltelijk doordat wanneer verzamelaars 2500-3000 euro willen uitgeven aan een flipperkast, ze liever een topper kopen van Williams/Bally zoals Attack from Mars, Cirqus Voltaire, Monster Bash) in plaats van de minder leuke Stern flipper.
Het is moeilijk te zeggen hoe de prijzen van deze flippers zullen evolueren omdat Stern de enige is die nog flippers bouwt. Elke goede nieuwe flipper die gebouwd wordt, kan de waarde van zijn voorgangers doen dalen. Veel mensen kochten waarschijnlijk een lotr in plaats van mm of mb. Waar je rekening moet mee houden is dat Stern een oude kast opnieuw zal produceren eens er nog voldoende vraag naar is. Dit in tegenstelling tot Williams, oude kasten werden niet opnieuw gemaakt. Dit zorgt ervoor dat bij Stern het aanbod en de vraag ongeveer gelijk liggen, verwacht dus niet dat Stern kasten boven hun nieuwprijs gaan stijgen omdat er veel meer vraag naar is dan aanbod.

Het is wel zo dat de populaire Stern flippers ook hun waarde redelijk goed blijven behouden, voor bv een Lord of the Rings, Simpsons Pinball Party, Spiderman, zijn altijd wel kopers te vinden.

 

Williams/ Bally WPC flipperkasten

 

Een aparte paragraaf over Williams en Bally WPC flippers. (Williams had de naam Bally toen gekocht, dus alle flippers toen gemaakt kwamen van dezelfde fabriek, gebruikten dezelfde onderdelen, dezelfde mensen maakten ze, ..) Dit is een overzicht van flippers dewelke verzamelaars het meeste zoeken.

 • The Machine - bride of pinbot: 400 - 750
 • Funhouse: 750 - 1000
 • Creature of the Black Lagoon: 750 - 1200
 • Whitewater: 850 - 1200
 • Bram Stokers Dracula: 750 - 1000
 • Getaway: 600 - 1000
 • Twilight Zone: 1400 - 2000
 • The Addams Family: 1400 - 2000
 • Indiana Jones: 1500 - 2200
 • Theatre of Magic: 1200 - 1800
 • Tales of the Arabian nights: 1400 - 2000
 • Attack from Mars: 1500 - 2500
 • Junk Yard: 1200 - 1800
 • NBA Fastbreak: 800 - 1000
 • Scared Stiff: 1400 - 2000
 • Safecracker: 1400 - 2000
 • Cirqus Voltaire: 1600 - 2500
 • No Good Gofers: 1100 - 1600
 • Champion Pub: 1000 - 1800
 • Monster Bash: 2000 - 3500
 • Medieval Madness: 3500 - 5000

Dit zijn gemiddelde prijzen in 2007. Prijzen voor complete, werkende flipperkasten. de laagste prijs is van uiterlijk niet zo goed, de hoogste prijs is een mooie flipperkast. Perfecte (als nieuwe) toestellen kunnen meer zijn, handelaars kunnen ook meer vragen.

Update 2011. De prijzen hierboven zijn van 2007 en worden niet aangepast. Alhoewel de meeste nog redelijk geldig zijn, zijn sommige kasten ondertussen serieus in prijs gestegen, AFM vind je niet meer onder 2500 euro.

Hou een oogje op veilingsites zoals ebay of Marktplaats om te zien voor hoeveel die toestellen verkopen..

O ja, het is niet omdat we hier zeggen dat een Funhouse op 500 begint, dat je er ook onmiddellijk eentje aan die prijs vindt ! Het wil gewoon zeggen dat wij ze al aan deze prijzen hebben gezien. Als je een kast in goede staat goedkoper vindt, dan heb je een goede zaak gedaan. Als je hem duurder vindt, wel, zoek dan eerst uit of dit spel het wel waard is (ziet er nieuw uit, komt met garantie, ..) of de verkoper is misschien te duur..

 

Kapotte flipperkasten

 

kapotte flipperkast

Flippers die niet werken, of die in zo'n slechte staat zijn dat ze nog enkel voor onderdelen kunnen dienen, zijn niet veel waard.. Vergeet flipperkasten met waterschade, vocht, roest, een speelveld dat teveel beschadigd is, .. ze zijn hopeloos onbruikbaar. Misschien kan je wat plastics verkopen, glas, .. maar dat is het.
Verroeste mechanismes, spoelen en switchen zijn moeilijk te hergebruiken.. Deze flippers in redelijke staat (ongetest maar wel compleet en herstelbaar), zijn tussen 25 en 100euro waard.
Flipperkasten met een ontbrekende of kapotte kopruit zijn ook niet veel waard, want het is moeilijk een nieuwe kopruit te vinden.. Voor sommige hele oude kasten worden nieuwe kopruiten gemaakt, maar deze zijn soms duurder dan wat de hele kast waard is.
Het is spijtig soms, sommige flippers kan je restaureren maar nemen veel tijd in beslag. Enkel als je tijd niets kost, of de flipper een hoge verzamelwaarde heeft, kan het de moeite zijn. In Amerika heb je mensen die veel tijd en geld in steken een wrak opnieuw op te knappen, maar in Europa is er nog zo'n groot aanbod dat je met wat rondkijken je een in speelbare staat wel zal vinden. Hebt u nog zo'n sloop-flipperkast staan, gooi ze niet weg maar laat het weten.
Maar geef de moed niet op ! Zolang een electro-mechanische flipperkast nog compleet is en er nog iets van beweging in zit (niet alles vastgeroest is), dan is ze mits het poetsen en afstellen van contacten opnieuw werkend te krijgen. Ik ken zelfs enkele reparateurs die tegen een vast bedrag dit soort kasten opnieuw tot leven brengen.