Hoe demonteer je de kop van een flipperkast ?

Op de meeste flipperkasten is het eenvoudig om de kopkast eraf te halen.

Je moet de kopkast eraf halen (of naar beneden klappen indien mogelijk) wanneer je een flipperkast wil verplaatsen. Nooit een flipper verplaatsen met de kop rechtop, hij kan afbreken. Het zou niet de eerste keer zijn dat een flipper om zeep wordt geholpen doordat de kop nog rechtop stond bij het transport ! De kop eraf nemen maakt de flipper niet alleen lichter, het zal ook een pak gemakkelijker worden om hem bijvoorbeeld op de trap of door een smalle deur te brengen.

folded WPC

 

Electro-mechanische flipperkasten

De kop van een em flipper verwijderen is gemakkelijk. Deze flippers waren ervoor gemaakt, je moet enkel het volgende doen:

  1. De metalen plaat op de achterkant van de kop eraf halen.
  2. De connectoren die uit de cabinet komen losmaken (gewoonlijk 3 or 4).
  3. De 4 schroeven die de kop met de cabinet verbinden losdraaien.

Dat was gemakkelijk nietwaar? Het is normaal niet mogelijk om ze om te wisselen, maar controleer dit voor alle zekerheid.
Vergeet niet dat de kabel naar het stopcontact tussen de kop en de cabinet gaat, haal deze eruit vooraleer u de kop er terug op monteert.

em head em head

 

Oudere elektronische flipperkasten

Bally Playboy backbox

Oudere flippers zoals Bally/stern gebruiken hetzelfde principe: maak alle connectoren los (+- 10) van kabels die naar de kopkast gaan, maak de vier schroeven in de kopkast los, die de cabinet met de kopkast verbinden en hij is los.
Zoals gewoonlijk: gebruik een pen of etiketjes om aan te geven welke connector waar moet komen. Vergeet de metalen aardingsdraad niet. En tel hoeveel kabels je hebt losgemaakt, zodat je niet vergeet er eentje terug aan te sluiten. Als je een digitale camera hebt, neem dan genoeg foto's, voor het geval je ergens over twijfelt.
Wanneer je de flipper terug ineen zet (en em-flippers), vergeet dan ook de draad naar de stekker niet: vergeet die niet in de cabinet, die gaat tussen de cabinet en de kopkast.

Oude Williams flippers zijn nog gemakkelijker: die hebben connectoren op de bedrading tussen cabinet en kopkast. Kijk goed uit want er is een paar dat je kan verwisselen !! Er zijn 5 of 6 connectoren, de aardingsdraad, en soms een connector op de geluidskaart die je moet uitrekken.

 

Williams System 11 flipperkasten

Klik hier om te zien hoe je de kopkast van een Williams System11 flipperkast verwijdert.

 

Williams WPC flipperkasten

WPC backbox

Enkel op williams wpc en recente Gottliebs, is het moeilijk om de kop eraf te halen, omdat deze toestellen zijn gemaakt met een neerklapbare kop.
Als je echt de kop er moet afhalen, moet je veel connectoren losmaken.
Je moet ze ze allemaal markeren, neem foto's, en bij twijfel kijk je best in je handleiding..
Belangrijke opmerking !! De handleiding is niet altijd juist !!!!
Op Williams wpc flippers zijn sommige connectoren al van een etiket voorzien.
Doe wat het etiket zegt, zelfs als de handleiding anders vermeld !
(als jij niet diegene was die alles losmaakte, of je niet alles merkte met een stift !)
Op Bram Stokers Dracula zal het verkeerd plaatsen van een connector leiden tot een condensator die explodeert :-((((

De kop van een wpc kast eraf halen is niet iets dat je voor je plezier doet ! Doe het enkel als het echt nodig is, en neem je tijd ervoor. De kop eraf halen en de connectoren markeren zal ongeveer een uur duren, zeker als je dit voor de eerste keer doet. Alles terug in elkaar zetten ongeveer ook, kijk alles dubbel na..

WPC backbox screws

Om de kop los te maken heb je twee mogelijheden, ofwel maak je de scharnier los bij de cabinet, ofwel bij de kop.
Vroeger maakte ik die altijd in de cabinet los. Dat is het gemakkelijkste, maar 1 schroef aan elke kant. Het probleem is dat deze schroeven van een speciaal type zijn en als je ze vaak losmaakt ze beschadigd worden.
Daarom maak ik nu altijd de 3 schroeven aan de binnenkant van de kopkast los. Je moet er wel op letten van met wat karton te zorgen dat de losse scharnier de cabinet niet beschadigt.

 

Gottlieb en Data East flippers

Gottlieb Sys80B backbox
Gottlieb SYS80B printplaten.

Gottlieb Sys80B backbox
Sommige bekabeling kan tussen de kop en de cabinet worden losgemaakt, dan hoef je niet alle printplaten zelf af te koppelen.

Deze flippers zijn niet zo moeilijk als wpc kasten, maar ze zijn ook niet gemakkelijk. Gottliebs hebben wel etiketjes op elke connector, en gewoonlijk hebben Data East dat ook, dus is het niet gemakkelijk om vergissingen te begaan. Dit is niet op alle Data East flippers, dus kan je best je pen en je etiketjes in de buurt houden.. onze Phantom of the Opera had zekeringhouders op de zijkant van de kop waarop draden zaten gesoldeerd, dus moest ik deze draden doorknippen.. andere DE flippers (Hook, Tommy) hadden dit niet, daarbij kon ik netjes alle connectoren losmaken, dus niet alle modellen zijn hetzelfde.

Gottlieb Sys3 backbox
Gottlieb System 3 printplaten.

Sega en Stern flipperkasten


Monopoly backbox

Monopoly backbox

De kop van een Stern 'Whitestar' flipperkast afhalen is gelijkaardig met Data East, maar zelfs nog gemakkelijker. In de eerste foto zie je alle kabels erop, in de tweede is alles losgemaakt en kan de kop eraf gehaald worden. Je moet ongeveer 10 kabels losmaken, best noteren wat er waar zat.
De kop van de eerste generatie Stern flipperkasten (zoals Monopoly) is iets breder dan die van een Williams flipper, dus heb je (zoals ons) een deur in je huis waar een WPC kast net door past, dan zal een Stern flipperkast er niet door passen en moet je de kop losmaken !
Recentere Stern flipperkasten daarentegen hebben een smallere kopkast, zodat het iets eenvoudiger is om hen te verhuizen.
 

 

Een speelveld verwijderen

WPC cabinet

Eens de kop van de flipper verwijderd is, is het gemakkelijk om het speelveld eruit te halen.
Kijk alle connectors vanuit het speelveld dubbel na, want een of twee kunnen aan de cabinet verbonden zijn.
Eens ze los zijn, trek je het speelveld zo uit de cabinet.
Dit maakt het veel gemakkelijker om de flipper te verplaatsen (zelfs als je met twee bent, denk aan je rug).