Big City Zoo

Henk de Jager had deze flipperkast bij op de Collecter Fantasies beurs in Mechelen (2005). Veel mensen passeerden zijn stand, bekeken de kast vluchtig en liepen door, zonder goed te beseffen wat ze net gezien hadden en wat het verhaal achter deze flipperkast is.

Op het eerste zicht is de flipper niet indrukwekkend: een klein cabinet, kleine flippers, wat bumpers, en alles met de hand geschilderd. Het lijkt alsof iemand wat flipperonderdelen op een speelveld heeft gezet, alles aankoppelde en er snel wat tekeningetjes op zette. Enkele uren werk ?

Laat je niet misleiden, schijn bedriegt ! Wat een eenvoudige kast lijkt, is in werkelijkheid waarschijnlijk een van de meest complexe electro-mechanische flipperkasten die ooit gemaakt is !

Wanneer Henk het speelveld omhoog tilt, begin je pas respect te krijgen voor al het werk dat in deze kast gestoken is. Al de verschillende draden, het solderen alleen al moet hem dagen werk gekost hebben !
En een electro-mechanische flipperkast die gebruik maakt van gloednieuwe draden, het is een heel zicht, normaal zie je enkel vuile, verschenen draden..

Henk gaf me uitleg over de spelregels en logica. Was er nog plaats over geweest in de cabinet dan was de kast waarschijnlijk nog ingewikkelder geworden !

Het spel is vooral op drop-targets gebaseerd. Over heel het speelveld verspreid vind je targets, die elk een verschillende letter spellen. In het midden van het speelveld zijn er lampjes die verschillende dierennamen spellen: APE, BEAR, ZEBRA, GIRAFE en PANTHER.

Haal bv de A-target neer, en de letter A zal in elk van deze dierennamen oplichten. Heb je alle letters van 1 dier gespeld, dan eindigt de cyclus, alle targets komen weer naar boven en je kan opnieuw letters spellen.

Als je de dierennamen bekijkt dan merk je dat er 1 probleem is: PANTHER omvat alle letters van APE. Dus het is onmogelijk om panther te spellen omdat ape altijd eerst wordt gemaakt ? Wel, hiervoor is een trucje ingebouwd.
Bovenaan het speelveld is een rollover die de zoo sluit. Dan is het nacht, de dieren slapen, en je kan elke letter spellen.

Wanneer je dan toch PANTHER hebt gespeld, open je de zoo opnieuw met een andere rollover. Dan kan je ook een extra ball (de kast is 'add-a-ball') en de special behalen.

Een laatste detail: onderaan rechts is er een poortje. Nergens op het speelveld is aangeduid hoe je dit opent of sluit. Nochtans is het eenvoudig: spel g-a-t-e door de juiste drop targets aan te schieten.

Ik hoop dat dit een beetje meer inzicht verschaft over de complexiteit van dit leuke kastje. Voor iemand als Henk de Jager kan je enkel het grootste respect hebben.

Henk de Jager

Big City Zoo custom pinball machine

custom pinball machine

custom pinball machine

custom pinball machine

custom pinball machine

custom pinball machine

Twee jaar voorheen, in 2003, had Henk ook al twee zelf gemaakte flipperkasten bij op deze beurs: Route 66 en Daan.

Route 66 custom pinball machine

Route 66 custom pinball machine

Daan custom pinball machine

Daan custom pinball machine