Wat zijn Bingo kasten

Bally bingo Miss America
Veel mensen verwarren flipperkasten met bingokasten, of denken dat alle flippers hetzelfde als bingo machines zijn.
Bingokasten zijn goktoestellen !

Flipperkasten zijn voor ontspanning, je speelt voor het plezier van het spel en het tijdsverdrijf. Het enige dat je kan winnen zijn extra ballen of een gratis spel. De bedoeling is van een leuke tijd te hebben en een hoge score te halen. Van verslaving is dan ook weinig sprake.

Bingokasten zijn totaal anders. Je steekt er geld in (er zullen meer dingen verlicht zijn naargelang je er meer geld in steekt) en de bedoeling is om er meer credits/geld mee te winnen.
Hoewel het niet overal wettelijk is toegelaten, zal in de praktijk de cafebaas de gewonnen credits uitbetalen (en kan hij deze ook 'aftikken' van de bingo machine). Het komt dan ook voor dat mensen verslaafd raken aan deze machines en er heel hun loon doordraaien, of dagelijks voor duizenden euros spelen, in de hoop er veel geld mee te winnen.
 

restored bingo machine playfield

Zoals je op de foto kan zien is een bingo speelveld totaal verschillend van een flipperkast speelveld. Er zitten geen flippers of andere actieve onderdelen op, enkel genummerde gaten in het speelveld waar een bal in valt. De enige interactie mogelijk door de 'speler' is van zachte duwtjes te geven tegen het toestel wanneer de bal tegen een postje aanbotst, om zo te proberen de bal in het juiste gat te doen belanden. Eenmaal de bal met een bepaalde kracht op het speelveld is geschoten, valt er nog weinig aan te doen.
De kaarten in de kop zijn soms wel te manipuleren. Strategie en de mogelijkheden kennen die met de bingokaarten in de kopkast winnende combinaties opleveren zijn enorm belangrijk, om zo van de al afgeschoten ballen een winnende combinatie te maken.
De enige motivatie van een bingokast te spelen is dan ook het winstoogmerk: je probeert van geld te winnen. Je speelt geen bingo omdat het een leuk tijdverdrijf is, want er is maar weinig interactie op het speelveld.
De zogenaamde 'one-ball' bingos zijn hier een extreem geval in: ze bieden bijna niets van 'spelplezier', je stopt er geld in, mag één bal afschieten, en je 'spel' is al over.

1 card bingo 6 card bingo

Hoeveel je wint en in welk gat je moet proberen de bal te laten vallen hangt af van het model van bingomachine. In zijn meest eenvoudige manier is de bedoeling van een aantal nummers (3 of meer) in 1 rij op te lichten (horizontaal, vertikaal, diagonaal). Maar elke bingokast heeft extra opties om het spel aantrekkelijker te maken. Bij sommige kan je bv credits verdienen wanneer je alle hoeken van de kaart kan oplichten, of kan je de kaarten in de kop uitbreiden met extra kolommen zodat je winstkansen vergroten.

Oude bingokasten (foto links) hadden meestal maar 1 kaart in de kopkast. Ze hadden wel de mogelijkheid om de plaats van de cijfers om te wisselen of de verbinding ertussen (zodat je bv geen 3 naast elkaar maar in een andere vorm moest proberen halen).

De meest populaire bingo kasten in Belgie (sinds de jaren 1980) zijn van het 6-kaart type (foto rechts). Deze tonen zes kaarten in de kopkast met vaste nummers. Hoe meer geld een speler inwerpt wanneer hij een spel start, hoe meer opties verlicht zijn en hoe meer hoger de uitbetaling kan zijn indien hij wint. Bij sommige toestellen ligt het bedrag zelfs niet vast dat je moet inwerpen om een bepaalde optie te verkrijgen en varieert dit van spel tot spel.

Je kan de wereld van de flippers niet vergelijken met die van de bingokasten. Bij bingos komt er veel geld bij kijken (zeker hier in Belgie), de exploitanten zijn 'grote jongens'.. flipperkasten zijn voor hen het bekijken niet waard. Om je een idee te geven over hoeveel geld hierachter steekt: in Vlaanderen moet een exploitant jaarlijks 3500 euro betalen om een bingokast te mogen uitzetten op locatie.. dat is 10 keer meer dan de tax op een flipperkast. Kijk eens rond in cafes hoeveel bingokasten en flipperkasten je ziet staan, en je zal snel begrijpen waarin het grote geld omgaat..

Dit heeft ook zijn gevolgen voor verzamelaars die hun bingokast willen herstellen. Fabrikanten van flipperkasten zorgen voor handleidingen en dergelijke, verzamelaars hebben websites met informatie over herstellingen gemaakt, ..

De bingo wereld is gesloten. Omdat het een goktoestel is, is alles afgeschermd, eproms zijn niet beschikbaar, en als verzamelaar of particuliere eigenaar krijg je weinig of niks van ondersteuning van de fabrikant of exploitanten.
Handleidingen en schemas zijn bijna onvindbaar, en mensen die deze toestellen kunnen herstellen, houden die kennis liever voor zichzelf.. Meestal hebben ze het te druk met hun eigen exploitatie, en de exploitant ziet particulier bezit ook als concurrentie voor zichzelf: als je thuis kan spelen ga je geen geld steken in zijn toestellen op cafe en verdient hij er niets aan. Als je wat rondvraagt vind je soms wel wat informatie over de oudere toestellen.

Belgie is wel een van de weinige bingo-landen. Nergens anders ter wereld zijn er nog zoveel fabrikanten van bingokasten (in Belgie hebben we Wimi, Splin, Seeben, New GAA, ..). Deze fabrikanten exporteren ook veel bingos naar het buitenland. De meest recente toestellen zijn supermodern, zo hebben geen lampjes meer in de kopkast, maar een groot flatscreen scherm.

Omdat deze toestellen gokmachines zijn, zijn ze ook streng beveiligd zodat je er niet kan aan prutsen of valsspelen. Een klein technisch defect kan ervoor zorgen dat de kast totaal niet speelbaar is. Voornamelijk bingokasten van het merk Wimi zijn op deze manier beveiligd.

Ik had zelf een Wimi Miss Bowling Turbo die niet werkte, de meeste info hier gaat ook over deze bingo, alhoewel verschillende fabrikanten verschillende systemen gebruikten. Oudere bingokasten hebben misschien niet deze dingen, terwijl de modernere voorzien zijn van nog ingewikkelder beveiliging !

Hoedanook, zover ik weet heeft de Wimi Miss Bowling bingo een veiligheid waar veel mensen problemen mee hebben. Een deel van de code staat in RAM. Dit wil zeggen dat als de batterijen uitvallen of je kabels lostrekt voor transport ofzo, de bingokast zijn geheugen verliest en niet meer kan werken.

Als je de bingo dan opzet komen er verschillende cijfers op de display maar opstarten doet hij niet, hij doet gewoon niks. Je kan geen spel starten. De bingokast denkt dat er aan geknoeid is dus moet de exploitant / eigenaar komen en de codes herstellen. Zonder de juiste code zal deze bingokast nooit meer opstarten !

Ik heb wel een handleiding die wat vertelt over deze beveiliging. Maar ik heb het nooit zien doen, dus wat ik hier schrijf is ook van horen zeggen, het zou dus ook fout kunnen zijn..

Je hebt een klein schakeldoosje nodig dat je aansluit, waarmee je de controles kan uitschakelen. Maar dit is misschien niet het enige dat je nodig hebt, ik heb gehoord dat sommige modellen met een electronische sleutel beveiligd zijn.

Dit is een sleutelhanger met een eprom (computerchip) erop, die de ontbrekende instellingen bevat. De sleutelhanger hoort bij een specifieke machine, je kan er geen andere bingokasten mee opstarten, al zijn ze van een identiek model. Als de electronische beveiliging aanstaat, heb je die eprom sleutelhanger nodig om deze eerst uit te schakelen.

Nogmaals, ik weet niet alle details hierover. Ik heb eens zo'n (kapotte) sleutelhanger gezien en weet dat ze bestaan. Maar heb hem nog niet zien gebruiken en weet niet welke procedure je precies moet volgen.

Ik ontvang regelmatig emails van mensen die goedkoop een niet-werkende bingokast hebben gekocht, en deze website hebben gevonden. Zij vragen me dan om meer informatie en of ik kan helpen om de bingo uit code te halen.< br /> Hier volgt mijn standaard antwoord: neen, ik weet het niet, ik kan dit niet voor u doen.

Indien u een werkende bingokast hebt, let dan op dat u niet de kopkast losmaakt, want dan kan het zijn dat het toestel niet meer op te starten is..

Wil je echt een bingokast om thuis te spelen, zorg dan dat je een werkend toestel koopt, en vraag eerst na of de verkoper ze ook kan repareren.
De prijzen verschillen soms enorm veel. Sommigen willen niet verkopen of hebben enkel heel recente (en ook dure) bingotoestellen. Maar aangezien de wetgeving af en toe verandert, zijn er exploitanten die nog een voorraad bingokasten hebben waar ze maar al te graag van af willen. Zo kan je soms koopjes doen en kan je een recente, goed werkend bingotoestel kopen voor de prijs waar je ergens anders een 20 jaar oude kapotte voor vindt.

Vanzelfsprekend ben je beter af met dan iets meer uit te geven en een moderne bingokast te kopen, bij een exploitant die ze kan repareren, dan 100 euro te proberen uitsparen en een oud model te kopen dat niemand kan repareren en waardeloos is zodra er iets aan kapot gaat. Goedkoop is niet altijd beterkoop, zeker niet in deze sector !

Nog een opmerking over electro-mechanische bingo machines: deze zijn heel ingewikkeld en mensen die oude flippers repareren, weten niet of durven niet aan bingos te beginnen. Dus als je een oudje wil, koop dan zeker een werkende ! Een niet-werkende EM bingokast kopen en denken dat je kan leren om hem te repareren, is waarschijnlijk het domste dat je kan doen. Begin dan tenminste eerst met EM flippers te leren hoe ze in elkaar zitten en hoe je die repareert.
Sommige electro-mechanische bingokasten hebben zelfs een soort geheugen. Ze houden bij hoeveel geld er is ingegooid en hoeveel er is uitbetaald. Afhankelijk daarvan bepaalt de machine hoeveel een speler kan winnen, of bv het bedrag dat men bij een spel moet toevoegen om een bepaalde optie te verlichten kan ook variabel zijn.

Update: Wat technische informatie over een Wimi Miss Bowling De Luxe:
Code EE51 heeft betrekking tot het aantal ballen op het speelveld. Er moeten er 10 in de collector onder het speelveld zitten. In combinatie met error code 21, betekent dit dat de machine denkt dat er teveel ballen in het spel zitten: 10 onder het speelveld en 1 in gat nummer 21.
Dus waarschijnlijk is de schakelaar van gat 21 kapot en wil de bingokast daarmee geen spel opstarten.

Klik hier om de handleiding van GAA Continental Magic bingo te downloaden.

Klik hier om de handleiding van Wimi Miss Bowling bingo te downloaden.

Klik hier om de handleiding van Wimi Miss Bowling Golden bingo te downloaden.

Click here to download the manual of Wimi Miss Bowling Turbo 1989 (english).

Click here to download Wimi bingo schematics - unknown model.

Click here to download Wimi bingo cpu schematics - unknown model.

Click here to download Wimi bingo schematics - unknown model, year 1989.

Komen de handleidingen en andere informatie van pas, doe dan aub een donatie.
Het kost me veel tijd om deze online te zetten, wanneer dit geapprecieerd wordt dan zal het me motiveren om nog meer handleidingen in te scannen.